15 Ekim 2010 Cuma

Prakten 240 ml şurup

» Antialerjik, Antihistaminik


Etken Maddesi
Siproheptadin HCL


PRAKTEN 5 ML 2 MG 240 ML ŞURUP

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ



Her 5 ml'de Siproheptadin HCL 2 mg Alkol, Tatlandırıcı; şeker, koruyucular;metil paraben, propil paraben,


ENDİKASYONLARI


- Deri allerjik hastalıkları, ürtiker, ekzema, nörodermatit ve diğer kaşıntılı deri hastalıkları, - Anjioödem (Quincke ödemi) - Allerjik, vernal konjonktivit, - Vazomotor rinit, saman nezlesi, - İlaç ve besinlere bağlı, deri ve sindirim yolu allerjik reaksiyonları - Allergen madde inhalasyonları ile ilgili aşırı duyarlılık, - Kan ve plazma transfüzyonları ile ilgili allerjik durumlar, - Soğuk allerjileri ve dermatografizm, - Böcek, bitki ve deniz canlıları teması ile ortaya çıkan allerjik dermitler.


KONTRENDİKASYONLARI


Yeni doğmuş ve premature bebeklerde : Bu ilacın yeni doğmuşlarda özellikle 2 yaşın altındakilerde ve prematürelerde kullanılmaması gerekir. Emzirenlerde; Genel olarak küçük çocuklar ve prematüreler için antihistaminikler risk teşkil ettiklerinden emzirenlerde kullanılmamalıdır. Alt solunum yolu hastalıkları : Astma dahil olmak üzere antihistaminiklerin alt solunum yolu hastalıklarında kullanılması sakıncalıdır. Diğer Şartlar : Siproheptadin'e duyarlı olanlarda monoamino oksidaz inhibitörleri ile tedavi görenlerde kullanılmamalıdır.Ayrıca glokomlularda,stenozlu peptik ülserlilerde, prostat hipertrofilerinde, idrar kesesi boynu darlıklarında, piloroduodenal tıkanıklıklarda, çok yaşlı ve düşkün kimselerde kullanılmaması gerekir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Aşırı antihistaminik dozları özellikle küçük çocuklarda halüsinasyon, santral sinir sistemi depresyonu, konvülsiyon ve ölüme yol açabilir.Ayrıca antihistaminikler mental uyanıklığı azaltabilirler veya aksi şekilde eksitasyona yol açabilirler. Hamilelerde kullanımında risk ve yarar faktörü gözönünde tutulmalıdır. Antihistaminiklerin, her türlü santral sinir sistemini etkileyen ilaçların etkilerini arttıracaklarını veya değiştirebileceklerini göz önünde tutmak gerekir. Dikkat isteyen çalışmalarda ve araç kullanımı gibi durumlarda hastanın dikkatini azaltabileceği konusunda hasta uyarılmalıdır. Antihistaminiklerin özellikle yaşlılarda baş dönmesi, hipotansiyon, sedasyon yapabileceği göz önünde tutulmalıdır.Siproheptadin'in atropine benzer etkisi olduğu için,bronşiyal astma hikayesi olanlarda, göz içi basıncının artmış olduğu durumlarda, hipertirodizmde,kardiyovasküler hastalıklarda, hipertansiyonda dikkatle kullanılmaları gerekir.



YAN ETKİLER


Antihistaminiklerle en sık görülen advers reaksiyonlar şunlardır: Sedasyon ve geçici karakterde uyuklama, ağız, burun ve geniz kuruluğu,bronş salgılarında kalınlaşma, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu, yorgunluk, huzursuzluk, eksitasyon, paresteziler, perspirasyon artışı, halüsinasyon, anoreksi, diare, ekstrasistol, kabızlık, göğüste sıkışma, allerjik deri döküntüleri, anafilaktik şok, görme bozukuğu, agranülositoz, trombositopeni, lökopeni


ETKİLEŞMELER


MAO inhibitörleri antihistaminiklerin antikolinerjik etkilerini uzatır ve derinleştirir. Ayrıca alkol ve diğer merkezi sinir sistemi depresanları (hipnotikler, sedatifler, trankilizanlar, antianksiyete ilaçları) ile etkileşir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde; Çocuklarda; 2-6 yaş arasında günde 3 defa 1 ölçek (2 mg) 12 mg/gün dozu aşılmamalıdır. 7-14 yaş arasında günde 3 defa 2 ölçek (4 mg) verilir. 16mg/gün dozu aşılmamalıdır. Yetişkinlerde; Günde 3 defa 3'er ölçek (6 mg) kullanılır. 4-20 mg/gün kullanılır. Günlük doz 0.5 mg/kg aşılmamalıdır. AŞIRI DOZ VE TEDAVİSİ : Antihistaminiklerin aşırı dozlarda alınması özellikle çocuklarda santral sinir sistemi depresyonundan stimülasyona kadar değişebilecek reaksiyonlara ve belirtilere yol açabilir. Bundan başka atropine benzer etkiler de görülebilir. (Ağız kuruluğu, dilate olmuş pupil, yüzde kızarıklık, gastrointestinal belirtiler.) Bu belirtiler sırasında kendiliğinden kusma meydana gelmemiş ise, hasta kusturulmalıdır. Kusturma imkanı bulunmayan durumlarda izotonik sodyum klorür solüsyonu ile mide yıkanır. Barsakları hızlı boşaltabilmek için kullanılacak tuzlu katartikler de yararlıdır. Bu tedavide hiçbir zaman uyarıcılar kullanılmamalıdır.



İlaç Fiyatı 3.54 TL



Reçeteli Verilir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* SIPRAKTIN 5 ML 2MG 240 ML ŞURUP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder