13 Mart 2010 Cumartesi

Methergin 125 mg 20 draje

» Uterotonik


Etken Maddesi
Metilergometrin Hidrojenmaleat


METHERGIN 125 MG 20 DRAJE

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Bir draje 0.125 mg metilergometrin hidrojen maleat içerir. Yardımcı maddeler: Demir oksid (kırmızı)


ENDİKASYONLARI


Uterus subenvolüsyonu, loşi retansiyonu, doğum ve düşük sonrası kanamalarının tedavisinde.


KONTRENDİKASYONLARI


Gebelik; doğumun ilk evresi, doğumun ikinci evresinde başın taçlanmasından önce (Methergin doğum indüksiyonu ya da hızlandırılması için kullanılamaz); ciddi hipertansiyon, pre-eklampsi, eklampsi, oklüzif vasküler hastalıklar (iskemik kalp hastalığı dahil), sepsis ve ergot alkaloidlerine veya formülasyondaki bileşenlerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Methergin, makat gelişi ve diğer anormal prezantasyonlarda bebeğin doğumu tamamlanmadan ve çoklu doğumda son bebek doğumu gerçekleşmeden önce verilmemelidir. Doğumun üçüncü evresinde aktif yaklaşım doğum uzmanı gözetimini gerektirir. Hafif veya orta dereceli hipertansiyonda (ağır hipertansiyonda kontrendikedir), karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Araç ve Makine Kullanımı Üzerine Etkisi Bilinen bir etkisi yoktur. Ancak yine de özellikle tedavinin başlangıcında araba ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır. Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı Methergin’in, güçlü uterotonik etkisi nedeni ile, gebelikte kullanımı kontrendikedir. Methergin’in anne sütü salgısını azalttığı ve anne sütüne geçtiği (Bkz.Farmakokinetik) bildirilmiştir. Emziren kadınların ilacı bir kaç gün kullanması ile emzirilen bebeklerde zehirlenmeye dair izole bildirimler vardır. Şu semptomlardan biri ya da birkaçı gözlemlenmiş (ve ilacın kesilmesi ile yok olmuştur) kan basıncı yükselmesi, bradikardi veya taşikardi, kusma, ishal,huzursuzluk, klonik kramplar. Çocuğa yan etki olasılığı ve süt salgısının azalması nedeni ile Methergin’in emzirme sırasında kullanımı önerilmez.


YAN ETKİLER


Sıklık hesaplaması: %10≤çok sık; %1≤den %10> sık; %0.1≤den %1>seyrek; %0.01≤den%0.1> nadir; %0.001>çok nadir. Merkezi sinir sistemi : Sık: Baş ağrısı Seyrek: baş dönmesi; konvülsiyonlar Çok nadir: halüsinasyonlar Kardiyovasküler sistem : Sık: hipertansiyon Seyrek: göğüs ağrısı; hipotansiyon Nadir: bradikardi; taşikardi; çarpıntılar; periferik vazospastik reaksiyonlar Çok nadir: miyokard enfarktüsü Gastrointestinal sistem : Seyrek: bulantı; kusma Deri ve uzantıları : Sık: deri döküntüleri Seyrek: terleme artışı Ürogenital sistem: Sık: karın ağrısı ( uterus kasılmaları sonucunda) Diğer: Çok nadir: anafilaktik reaksiyonlar


ETKİLEŞMELER


Methergin, sempatomimetik ( lokal anesteziklerdekiler dahil) veya ergot alkaloidleri gibi diğer ilaçların vazokonstriktör / vazopresör etkilerini artırabilir. Bu nedenle lohusalıkta bromokriptin ile Methergin’in birlikte uygulanması önerilmez. Methergin ve oksitosinin birlikte uygulanmasının bilinen hiç bir advers etkileşimi yoktur. Halotan ve metoksifluran gibi anestezikler Methergin’in oksitosik potansiyelini azaltabilir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Subenvolüsyon, loşi retansiyonu doğum ve düşük sonrası kanamalar: oral olarak günde 3 defaya kadar 0.125 mg ile 0.25 mg (1-2 draje). DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ Semptomlar: Bulantı; kusma; hipertansiyon ya da hipotansiyon; ekstremitelerde uyuşma, karıncalanma ve ağrı; solunum depresyonu; konvülsiyonlar; koma. Tedavi: Yüksek dozda aktif kömür uygulanarak oral olarak alınan ilacın atılımı sağlanır. Kardiyovasküler ve solunum sistemleri yakından izlenerek semptomatik tedavi uygulanır. Sedasyon gerekmesi halinde benzodiazepinler uygulanabilir. Ciddi arteriyospazm durumunda sodyum nitroprusid, fentolamin ya da dihidralazin gibi vazodilatörler uygulanmalıdır. Koroner konstriksiyon durumunda uygun antianginal (örn. nitratlar) tedavi uygulanmalıdır.


İlaç Fiyatı 2.37 YTL


Reçeteli Verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder