26 Mart 2010 Cuma

nervium 5 mg 50 tablet

» Anksiyolitik,Santral Kas Gevşeticisi ve Antikonvülzan


Etken Maddesi
Diazepam


NERVIUM 5 MG 50 TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ
Her tablet : 5 mg Diazepam içerir. Boyar maddeler : İndigotin, tartrazin


ENDİKASYONLARI


En önemli endikasyonu anksiete hastalıkları ile anksieteye bağlı semptomların kısa süreli tedavileridir. Akut alkol yoksunluğuna bağlı akut ajitasyon, tremor, akut delirum tremens ve hallusinasyonlarda kullanılır. Diazepam lokal patolojik nedenlere bağlı (masfal ve kas enflamasyon veya travmaları) iskelet kası spazmları, üst motor nöron hastalıkları (serebral felç ve paraplejiler) atetoz, stiffman sendromu gibi durumlarda ve çeşitli konvülsif hastalıklarda tedavi amacı ile kullanılır. 4 aydan uzun süren tedavinin yarar ve etkinliğini klinik olarak belirlenmediği için hekimin periyodik olarak tedavi sonuçlarını değerlendirilmesi önerilir.


KONTRENDİKASYONLARI


Diazepam'a karşı bilinen aşırı duyarlılığı olanların ve klinik deneyin yetersizliğinden dolayı 6 yaşından küçük çocukların kullanmamaları gerekir. Ayrıca dar açılı glokom, miyastenia gravis ve depresif durumlarda kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Diazepam psikotik hastalıkların tedavisinde değer taşımaz. Amnezi oluşabilir. Diğer santral sinir sistemini etkileyen ilaçlarda olduğu gibi Nervium alan kimselerin tehlikeli ve dikkat isteyen araç ve gereç kullanmalarında dikkatli bulunmaları belirtilmelidir. Antikonvülsif tedavi görenlerde yardımcı olarak diazepam kullanımının ani olarak kesilmesi nöbetlerin sıklığını ve şiddetini artırabilir. Fobik veya obsesyonel durumlarda kullanımı tavsiye edilmez. Depresyonla birlikte görülen anksiyete veya depresyon tedavisinde tek başına kullanılmamalıdır. Kronik pulmoner yetmezlik, kronik renal veya hepatik hastalıklarda dikkatli kullanılmalıdır. Hamilelerde yüksek toz veya tekrarlanan düşük dozlarda verilmesi, yeni doğanlarda hipotoni, emmede zayıflık, hipotermi ve fetusta kalp düzensizliklerine neden olabilir. Diğer santral sinir sistemi ilaçları ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Semptomatik tedavi için benzodiazepin kullanımına karar verilmeden önce uykusuzluğun temel nedeninin araştırılması gereklidir. Diazepam tedavisinin ani kesilmesi, rebound uykusuzluk oluşturabilir. Diazepam'ın yardımcı tedavi olarak kullanıldığı konvülsif hastalıklarda konvülsiyon ve grand mal şiddeti ve sıklığı artabileceğinden standart antikonvülsif tedavi dozunun artırılması gerekebilir. FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK BAĞIMLILIK : Uzun süreli ve yüksek dozlu tedavilerde barbitürat alkol gibi maddelerin ani kesilmelerine benzer şekilde, diazepam'ın ani kesilmelerinde. Konvülsiyonlar, tremor, karın ve kas krampları, kusma ve terleme gibi çekilme belirtileri olabilir. Bu nedenle her türlü uzun süreli tedavilerde ilaç yavaş yavaş azaltılmalıdır. Alkol ve diğer alışkanlık yapan maddelere bağımlı ve eğilimli olanların diazepam alırken çok yakından izlenmeleri gerekir. HEKİME DANIŞMADAN KULLANILMAMALIDIR : Dikkat bağımlılık yapabilir. Alkollü içkilerle kullanmaktan sakınılmalıdır. GEBELİKTE VE EMZİKLİLİKTE KULLANIMI : Gebeliğin ilk üç ayında her türlü minör trankilizanların kullanımı ile ilgili birçok yayında kongenital malformasyonlar tarif edildiği için, çoğunlukla kullanımı zorunlu olmayan bu tür ilaçlardan gebelik süresince kaçınılması önerilir. Tedaviye başlarken gebe olma ihtimali göz önünde tutulmalıdır. Diazepam ve metabolitleri anne sütüne geçtiğinden emziklilik döneminde kullanılmaması gerekir.


YAN ETKİLER


En çok görünen yan etkileri uyuklama, bitkinlik ve ataksidir. Daha seyrek olarak konfüzyon, konstipasyon, depresyon, diplopi, disartri, baş ağrısı, hipotansiyon, sarılık, libido değişiklikleri, bulantı, deri döküntüleri, konuşma bozuklukları, üriner retansiyon, vertigo, görme bozuklukları sayılabilir. Ayrıca paradoksik olarak anksiyete, hallusinasyon, uyku bozuklukları, saldırganlık oluşabilir. Bazı defa nötrapeni, sarılık görülebileceği için periyodik kan sayımları ve karaciğer fonkisyon testleri yapılmalıdır.


ETKİLEŞMELER


Yoktur.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Doz hastaya göre en iyi sonucu alacak şekilde ayarlanmalıdır. Semptomların kontrol altına alabilecek en düşük dozla başlanır. Uzun süreli kronik kullanım tavsiye edilmez, tedaviye normal olarak 4 hafta devam edilmelidir. Büyükler : Anksiyete hastalıklarında ve anksiyete belirtilerin tedavisinde belirtilerin şiddetine bağlı olarak günde 2-4 defa 2-10 mg, akut alkol yoksunluğu belirtilerinin tedavisinde ilk 24 saat içinde 3-4 defa 10 mg ile başlanır ve ihtiyaca göre günde 3-4 defa 5 mg'a inilir. İskelet kası spazmlarının yardımcı tedavisinde günde 3-4 defa 2-10 mg. Konvülsif hastalıkların yardımcı tedavisinde günde 2-4 defa 2-10 mg. Yaşlı hastalarda başlangıçta günde 1-2 defa 2 mg. ile başlanır ve gerektiğinde yavaş yavaş artırabilir. Çocuklar : Bu tür ilaçların etkileri değişik olacağından 6 yaşından büyüklere en düşük doz ile başlanır ve gerekirse bu doz yükseltilebilir. Genel olarak günde 3-4 defa 1-2 mg yeterlidir. 6 yaşından küçüklere verilmez. Yaşlı ve Düşkün Hastalarda Kullanımı : Yaşlı ve düşkün hastalar benzodiazepinlerin santral sinir sisteminde oluşturdukları etkilere karşı çok daha fazla duyarlı oluşlarından dolayı dozların düşük tutulması ve yakından izlenmeleri gerekir. DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ : Aşırı miktarda alınan diazepam belirtilerinden en fazla akaksi, uyuklama, konfüzyon, komo ve reflekslerde azalma gözlenir. Birçok defa çok az olabilecek bu belirtiler sırasında hasta solunumu, nabzo ve kan basıncı kontrol altında tutulmalıdır. Buna ek olarak derhal mide lavajı uygulanmalı, intravenöz noradrenalin veya metaraminol uygulanmalıdır. Dializin yararı sınırlıdır. Bu tür zehirlenmede diğer ilaçların da kullanılmış olabileceği hatırlanmalıdır.


İlaç Fiyatı 1.88 YTL


Reçeteli Verilir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* DIAZEM 2 MG 25 KAPSÜL
* LIZAN 2 MG 25 KAPSÜL
* LIZAN 5 MG 25 KAPSÜL
* DIAZEM 10 MG 25 KAPSÜL
* DIAZEM 5 MG 25 KAPSÜL
* DIAPAM 10 MG 10 AMPUL TEMS
* DIAZEM 10 MG 10 AMPUL
* DIAZEPAM DESITIN 5 MG 5 REKTAL TÜP
* DIAZEPAM DESITIN REC 10 MG 5 REKTAL TÜP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder