3 Mart 2010 Çarşamba

mustine flakon

Sitotoksik Ajan

FORMÜLÜ :
10 mgMustine hidrokloridFlakon
ENDİKASYONLARI ( İlacın Kullanıldığı Durumlar, Hastalıklar ) :
Hodkin hastalığının (3. ve 4. safhalarda) tedavisinde endikedir; çoğunlukla kombine şeklinde uygulanır. kronik myelosltik ya da lemiositik lösemi, polyoythemia vera, mycosis fungoidesve bronkojenik karsinoma tedavisinde endikedir

KONTRENDİKASYONLARI ( İlacın Kullanılmaması Gereken Durumlar ) :
Daha önce Mustine Hidroklorid'e karşı nafilaktrik reaksiyon gösteren ve bir intektif hastalık mezcutsa kullanılmamalıdır.
Ciddi lökopeni ,trombositoopeni ve anemisi, ve birlikte seyreden şüphelenilen enfeksiyon granüloma'sı olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Gebelik ve emzirme döneminde kontrendikedir.

UYARILAR / ÖNLEMLER :
Ekstravazasyon: Enjeksiyon sırasında ilacın damar dışına çıkmasından kaçınılmalıdır; ciddi doku nekrozu ooluşabilir. Lokal ağrı oluşursa, infüzyon haman durdurulmalıdır. Ciddi bir sızıntı olduğuna dair kuşku doğarsa, infüzyona başka bir ven yoluyla devam edilmelidir. Ekstravazasyon durumunda etkilenen bölgeye derhal izotonik sodyum iyosülfat solüsyonu enjekte edilmeli ve bunu takiben 6 ila 12 saat süreyle buz kopreasyonu intramitan olarak uygulanmalıdır

YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER :
Bulantı, kusma ve/veya lökopeni en sık görülen yan etkilerdir. Bulantı kusma uygulamayı takip eden 8 saat içinde görülür. Geçici anoraksi ve diare görülebilir ve peptik ülser vakaları bildirilmiştir. Sersemlik, baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, sağırlık nörolojik bozukluklar görülebilir. Deri döküntüleri görülebilir.
Mustine tedavisi takiben granülositpeni ve bazen agranülositozla birlikte ağır kemik ilği depresyonu görülebilir. Bu durum ağır anemi ve trombositopeniye kadar gidebilir. Her tadavidan öncae perifrerik kan sayımı yapılmalıdır. Tedaviden bir hafta sonra periferik kanda lökosit ve trombosit sayıları düşmeye başlar ve en düşük düzeye 14.-18. günler arasında ulaşır. Aynı süre içinde hemoglobin düzeyi de düşer. Lökosit ve trombosit sayıları 4 haftaya varmadan normale döner.
Ekstravazasyon olmasa bile, diskolorasyona neden olan ven irritasyonu oluşabilir. Tromboflebit ve venöz tromboz Mustina tedavisinde rastlanan potansiyel komlikasyonlardandır.
Hamile olamyan kadınlarda tedavi sonrası adet gecikmesi veya amanore görülebilir.
Erkeklerde aktif spermatogenezin azaldığı bildirilmiştir. büyük bir tümör kitlesi olan hastalarda hiperürisemi gelişebilir. Alkile edici ajanların uzun süreli kullanımında ve tedaviye özellikle yoğun radyasyon da eşlik ediyorsa akut non-lenfositik lösemi insidansında artış görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ VE DİĞER ETKİLEŞİMLER :
Diğer ilaçlarla klinik anlamlı bir etkileşim bildirilmemiştir.

DOZU VE KULLANIM ŞEKLİ :
İntreavenöz uygulama tek doz 0.4 mg/kg vücut ağırlığı(tercihen) veya 4 günlük kür için günlük doz 0.1 mg/kgf vücut ağırlığı. Daha önce sitotoksik tedavi veya radyasyon tedavisi gören hastalar için doz 0.2-0.3 mg/ kg'ı geçmemelidir. Mustine, kesinlikle intra-müsküler uygulanmalıdır. Mustine kür tedavisinin tekrarı ancak en az 6 hafta sonra yapılmalı veya kemik iliği hemopolietik aktivitesini tekrar kazanana kadar beklenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder