8 Mart 2010 Pazartesi

Morfin chl 0.02 Gr 5 Ampul

» Narkotik Analjezik


FORMÜLÜ


0.020 gMorfin hidroklorürAmpul 21 mlEnjeksiyonluk suAmpul 10.010 gMorfin hidroklorürAmpul 11 mlEnjeksiyonluk suAmpul 2


ENDİKASYONLARI


Morfin HCL İntravenöz, Epidural, İntratekal kullanıma uygun sistemil narkotik bir analjeziktir.Non-narkotik analjeziklere cevap vermeyen ağrılar içişn kullanılır. İntratekal veya Epidural yolları uzun etki gösterdiğinden tercih edilmelidir.


KONTRENDİKASYONLARI


1) Aşağıdaki medikal nedenlerden dolayı İntravenöz verilmez -Morfin allerjisi - Astım bronşiyal - Üst solunum yolu obstruksiyonu, 2) Aşağıdaki nedenlerden dolayı İntratekal veya Epidural verilmez. - Enjeksiyon yerinde enfeksiyon - Antikoagülan tedavi - Kanama Diyatezi - Son iki hafta içinde paranteral kortikostorid verilmesi halinde - İntratekal veya Epidural anljezinin teknik olarak uygulanmadığı durumlarda


UYARILAR & ÖNLEMLER


Morfin solunum resüssitansiyon yapabilen İntratekal veya Epidural uygulmayı bilen kişilerce yapılmalı. Epidural uygulamada etki intratekal uygulamaya göre daha hızlı olduğundan ve yan etki daha az görüldüğünden.epidural yolu tercih edilmeli. Hızlı intravenöz uygulama göğüs duvarında rijiditeye neden olabileceğinden kaçınılmalı. Morfin uygulanacağı durumlarda resüssitasyon aletleri oksijen, nalaxone enjeksiyonu ve diğer resüssitasyon ilaçları hazır olmalı. İntratekal ve epidural uygulamalrda bunların yanında tam teçhizatlı ve bilgili personelin bulunduğu yerde 24 saat kontrol altında tutulmalı (24 saat sonra bile ciddi solunum depresyonları bildirilmiştir. Morfin bağımlılık yapan bir ilaçtır.Yaşlı ve debil hastalar da son derece dikkatli olunmalıdır. İnrtroaküler/intrakardiyak basıncın arttığı durumlar ve kafa travması geçirenlerde (miyozisi kamufle edebileceğinden) çok dikkatli olunmalıdır. Solunum rezervi düşmüş olanlarda (amfizem aşırı şişmanlık, kifoskolyoz gibi) dikkatli olunmalıdır. Epilepsi olanlarda (yüksek dozdaki epilepsiyi örttüğünden) dikkat edilmelidir. Epidural ve intratekal uygulamada lomber bölgeye sınırlı kalınması tavsiye edilir. Epidural yolla solunum depresyon riski intratekale göre daha azdır. Düz adale tonsitesini arttırdığından safra kesesi koliği, idrarda zorluk (katteterizasyon gerekebilir) yapabiliir. Perioperatif dönemde uygulanacaksa önceden üreter kataterizasyonu yapılmalıdır. Metabolik hızı azalmış olanlarda, karaciğer böbrek yetmezliği olanlarda yarı ömrü uzar. Tekrarlayıcı dozlarda dikkatli olunmalıdır. Kardiyak volümü azalmışlar, miyokard fonksiyon bozukluğu olanlar veya semptomimetik ilaç alanlarda özellikle nakil sırasında ortostatik hipotansiyon gelişebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Astım bronşiyal veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlarda Morfin verilmesi gerekiyorsa endotrekeal intübasyon ile solunum desteği veya ventilasyon kontrolü yapılmalıdır. 18 yaşın altındaki hastalatr için yeterli bilgi yoktur.


YAN ETKİLER


En önemli yan etkisi solunum değpresyonudur. İntravenöz kullanımında merkezi sinir sistemne geçiş yavaş olduğundan hızlı verilirse doz aşımı yapar. Epidural veya intratekal bolus erken solunum depresyonuna neden olur. Epidural yol ile bu risk artar. Düşük doz intrvenöz morfin kardiyovasküler sistemi az etkiler, yüksek dozlarda kan dolaşımına katekolaminleri arttırdığından sempatik hiperaktivite gelişir. Epidural veya intratekal uygulamada kasıntı, sıkça bulantı, kusma görülebilir. Üriner retansiyon pidural veya intratekal tek doz uygulamada 10 ile 20 saat devam eder. Erkeklerde kadınlara göre % 90 daha sık görülür. Hangi yolla verilirse verilsin tolerans ve direnç oluşabilir. Konstipasyon, baş ağrısı, anksiyete, öksürük refleksi depresyonu, ısı regülasyon bozukluğu diğer yan etkileridir. Histamin salınımına bağlı ürtiker olabilir.


ETKİLEŞMELER


Morfinin depresan etkisi, diğer merkezi sinir sistemi depresanları olan alko, sedatifler, antihistaminikler, piskotrop ilaçlar (MAO inhibitörleri, phenothiazin, butyrophenonlar tricyclic depresanlar) ile potansiyalize olur. Morfin ile birlikte nöroleptiklerin premedikasyon veya anestezi esnasında kullanımı solunum depresyonuna neden olabilir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Morfinin başlangıç dozu 2-10 m./70 Kg'dır. Epidural Uygulama: Ancak teknik olrak eğitimli kişiler tarafından ve tam donanaımlı bir yerde kullanılmalıdır. Uygulamadan sonra da hasta en az 24 saat izlenmelidir. Morfin HCL. enjekte edilmeden önce epidural kateterin yerinde olup olmadığı kontrol edilnelidir. A- aspirasyon ile kan veya serebrospinal sıvı olamadığından B- Hastalara 5 ml. (Gebelere 3 ml) Unpreserved 1.5 % Lidocain ve Ephineprin (1.200000) enjekte edilerek taşikardi yönünden kontrol edilir. Epidural Yetişkin Dozu: Lomber 5 mg. Morfin 24 saat ağrıyı geçirir.bir saat içinde yeteri kadar ağrıyı geçirmez ise 1-2 mg dikkatle ilave edilir. Bu doz 24 saatte 10 mg2 geçmeyecek şekilde ayarlanır. Torasik tatbikatta dramatik olarak solunum depresyonu 1-2 mg dozda bile görülebilir. Devamlı infüzyonda 2-4 mg /24 saat tavsiye edilir. ağrı bununla giderilmezse 1-2 mg ilave edilebilir. İntratekal Uygulama: İntratekal doz Epidural dozun 1/10'dur. bu yol deneyimli bir ekip ve tam donatılmış bir yerde yapılmalıdır ve 24 saat izlenmelidir. 0.2-1 mg. tek enjeksiyon 24 saat ağrıyı giderir. Tekrarlayıcı doz tavsiye edilmez. Eğer ağrı tekrarlarsa başka bir yoldam morfin yapılmalı. lomber bölge tavsiye edilir. İntratekal uygulamadan sonra Naloxone hydrochloride 0.6 mg/saat, 24 saat intravenöz infüzyon potansiyel yan etki olasılığını azaltır.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


MORPHINE CHL 0,01 GR 10 AMPUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder