2 Mart 2010 Salı

Lumigan 3ml göz damlası

» Miyotik Ve Antiglokom Preparatları


Etken Maddesi
Bimatoprost


LUMİGAN 0,3 MG 3 ML GÖZ DAMLASI

İthal, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ

1 ml solüsyon etken madde olarak 0.3 mg bimatoprost; koruyucu madde olarak 0.05 mg benzalkonyum klorür ve yardımcı maddeler olarak 2.68 mg sodyum fosfat dibazik heptahidrat, 0.14 mg sitrik asit monohidrat, 8.30 mg sodyum klorür, yeterli miktarda hidroklorik asit ve sodyum hidroksit (pH ayarı için) ve saf su içerir.


ENDİKASYONLARI


Kronik glokom ve oküler hipertansiyon hastalarında yüksek göziçi basıncının (GİB) düşürülmesi amacıyla monoterapi ajanı olarak ya da topikal beta-blokörler ile yeterince kontrol altına alınamayan hastalarda beta-blokörlere ek tedavi ajanı olarak endikedir.


KONTRENDİKASYONLARI


Bimatoprost’a veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


LUMIGAN ile tedavi sırasında, göz renginde (irisde kahverengi pigment miktarında artış), gözkapağı derisinde ve kirpiklerde kalıcı değişiklikler olabilir. Ayrıca, kirpiklerin sayısında ve/veya uzunluğunda artış olabilir (gözler arasında farklılık olabilir). İntraoküler inflamasyonu olan hastalarda, afakik hastalarda, yırtık arka lens kapsülü olan psödofakik hastalarda veya makula ödemi risk faktörü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. LUMIGAN, koruyucu olarak benzalkonyum klorür içerdiğinden, kontak lensler gözde iken LUMIGAN uygulanmamalıdır, zira kontakt lensler benzalkonyum klorürü absorbe edebilir. LUMIGAN kullanılmadan önce kontakt lenslerin çıkartılması ve ilacın verilmesinden 15 dakika sonra tekrar takılması gerekir. LUMIGAN, solunum fonksiyonu bozukluğu olan hastalarda denenmediğinden, bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Klinik çalışmalarda, anamnezinde solunum fonksiyonu bozukluğu olan hastalarda, solunum sistemi üzerinde herhangi bir önemli istenmeyen etki görülmemiştir. LUMIGAN, renal veya hepatik bozukluğu olan hastalarda, kapalı açılı glokomda, inflamatuar veya neovasküler glokomda denenmemiştir. Bu nedenle, bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Pediatrik hastalarda, etkinlik ve güvenirliği saptanmamıştır. 18 yaşın altındakilerde LUMİGAN kullanılmamalıdır. Gebelik ve laktasyonda kullanımı: Gebelik kategorisi C’dir. LUMIGAN’ın hamile kadınlarda güvenirliği incelenmemiştir. Hamilelik sırasında kesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Bimatoprost’un insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. LUMIGAN’ın emziren annelerde kullanılmaması önerilir. Araç ve makine kullanmaya etkisi: Bütün oküler ilaçlar için olduğu gibi, ilaç verildiğinde geçici bir görme bulanıklığı söz konusu olursa,hastanın araba sürmeye veya makine kullanmaya başlamadan önce görmesi tekrar netleşene kadar beklemesi gerekir.

YAN ETKİLER

Oküler Etkiler En sık olarak konjunktival hiperemi, kirpiklerde uzama ve oküler kaşıntı; daha az sıklıkta alerjik konjunktivit, astenopi, blefarit, konjunktival ödem, kornea erozyonu, kirpiklerde koyulaşma, gözkapağında kızarıklık ve kaşıntı, oküler ağrı, yabancı cisim hissi, iris pigmentasyonunda artış, yanma, oküler kuruluk, oküler iritasyon, fotofobi, perioküler deri pigmentasyonu, yüzeyel noktalı keratit, göz yaşarması, görme bozukluğu ve görme keskinliğinin kötüleşmesi; nadiren de blefarospazm, gözkapağı ödemi ve retraksiyonu, iritis ve retinal hemoraji görülebilir. Sistemik Etkiler Santral sinir sistemi: Başağrısı (%1-5). Dermatolojik: Hirsutizm (%1-5). Hepatik: Anormal karaciğer fonksiyon testleri (%1-5). Nöromusküler ve iskelet sistemi: Zayıflık (%1-5). Solunum: Üst solunum yolu infeksiyonu (%10). Ayrıca, asteni, depresyon, vertigo görülebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ

ETKİLEŞİMLER

Bimatoprost’un sistemik konsantrasyonları oküler dozlamadan sonra son derece düşük olduğundan (0.2 ng/ml’nin altında) ve bimatoprost birden fazla mevcut enzim ve yolların herhangi birisi ile biyotransformasyona uğradığından ve preklinik deneylerde karaciğerde ilaç metabolizasyonu enzimlerinden herhangi birine etkisi gözlemlenmediğinden, insanlarda ilaç etkileşimleri beklenmemektedir. Klinik deneylerde, LUMIGAN, çeşitli farklı oftalmik beta-blokerlerle birlikte kullanılmış ve herhangi bir ilaç etkileşimi tespit edilmemiştir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Monoterapide veya adjuvant tedavide kullanıldığında, tavsiye edilen doz, etkilenen göz/lere günde bir kez akşamları bir damla LUMIGAN’dır. Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanıldığı takdirde, ilaçların en az 5 dakika ara ile uygulanması gerekir. Yaşlı hastalarda herhangi bir dozaj ayarlamasına gerek yoktur. Damlalık ucunun ve çözeltinin kirlenmesini önlemek için, şişenin damlalık ucunun gözkapaklarına, çevresine veya başka yüzeylere temas etmemesine dikkat edilmelidir. Kullanmadığı sürece şişe sıkı kapatılmış şekilde tutulmalıdır. DOZ AŞIMI Oküler uygulamadan sonra herhangi bir doz aşımı vakası bildirilmemiştir. Doz aşımı söz konusu olursa, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.


İlaç Fiyatı 35.24 TL

Reçeteli Verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder