1 Mart 2010 Pazartesi

Lumen 50mg flakon

FORMÜLÜ


Her 50-100 mL flakon, 2 mg/mL flukonazol içerir.
ÖZELLİKLERİ


LUMEN enjektabl mükokütanöz ve sistemik mantar infeksiyonlarının tedavisinde kullanılan, yan etkisi az, geniş spektrumlu antifungal bir ilaçtır.
LUMEN enjektablın mantar hücreleri ile memeli hücreler arası selektifliği yüksek olduğundan toksisitesi daha düşüktür.
Oral ve parenteral uygulamadan sonraki farmakokinetikleri eşittir.
Lipofilik ve ufak moleküllü olduğu için BOS ve diğer vücut sıvılarına kolay geçer.
Eliminasyonu esas olarak böbrekler yolu ile ve fazla değişmeksizin olur. Bu nedenle idrar yollarında güçlü antifungal etkinlik gösterir.
SPEKTRUMU



Candida türleri


( Candida glabrata )
( Candida albicans )
( Candida krusei )

Cryptococcus neoformans
Aspergillus fumigatus
Aspergillus flavus
Blastomyces dermatitis
Coccidioides immitis
Histoplasma capsolitum
Aspergillus niger
Microsporum canis
Trichophyton rubrum
ENDİKASYONLARI



LUMEN enjektabl flakon normal bireylerde, AİDS olgularında, organ nakli yapılmış bireylerde, immün sistemi bastırılmış hastalarda ya da çeşitli nedenlere bağlı olarak sitotoksik kemoterapi ve radyoterapi uygulanan hastalarda ortaya çıkabilecek aşağıdaki fungal infeksiyonların tedavisinde endikedir:
Özofarenjeal kandidiazis tedavisi ile orofarenjeal kandidiazis tedavisinde ve kandida ile ilgili idrar yolları infeksiyonlarında,
Peritonit, pnömoni ile kandidemi dahil sistemik kandida infeksiyonlarının tedavilerinde;
Kriptokoksik menenjit ve diğer organlar ile ilgili kriptokokkozis tedavilerinde,
Kemik iliği transplantasyonu uygulanan hastalarda oluşabilecek kandida infeksiyon profilaksisinde kullanılır.
KONTRENDİKASYONLARI



LUMEN flakon, flukonazol ve triazol bileşiklerine duyarlı olan hastalar ile akut veya kronik hepatopati ve hepatik yetmezlik tanısı konulan olgularda kullanılmamalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Uzun süreli tedavilerde periodik olarak karaciğer fonksiyon testleri yapılmalı ve gerektiğinde tedavi durdurulmalıdır. İmmün sistemi zayıflamış hastalarda oluşabilecek deri döküntüsü tedavinin durdurulmasına neden olabilir. Hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı önerilmemektedir. Kumarin grubu antikoagülanlar ile birlikte uygulanan flukonazol, protrombin zamanını uzatabilir. Bu nedenle periyodik olarak kısa aralıklarla hastaların protrombin zamanı ölçülerek izlenmelidir. Flukonazol teofilin kan düzeyini yükselttiğinden, bu iki ilacı birlikte alan hastalarda teofilinin kan düzeyleri dikkatle izlenmelidir. Flukonazolün sisaprid veya astemizol ya da terfenadin ile birlikte kullanımı, bu ajanların metabolizmalarının yavaşlatılması sonucu serum konsantransyonlarında artışa ve ciddi kardiyolojik yan etkilere neden olabilir. Etinil-estradiol ve levonorgestrol içeren oral kontraseptifler ile beraber alınan flukonazol, bu ajanların kan düzeylerinde artışa neden olabilir. Bu konuda dikkatli olmak gerekir.


YAN ETKİLER


Flukonazol tedavisi süresinde en sık görülen yan etkiler bulantı, kusma, karın ağrısı, gaz, diyare gibi sindirim kanalını ilgilendiren şikayetlerdir. Baş ağrısı oluşabilir. Uzun süreli tedavilerde deri döküntüleri izlenebilir.


ETKİLEŞİMLER


Warfarin kullanan bireylerde flukonazol uygulanması %12 oranında protrombin zamanı uzamasına neden olmuştur. Fenitoin ile birlikte kullanılan flukonazol, fenitoin düzeyini çok yükseltir; bu nedenle fenitoin dozu azaltılmalıdır. Hidroklorotiazid ve flukonazolün birlikte kullanımında, flukonazolün maksimum plazma konsantrasyonunda %41 oranında artış izlenebilir. Oral hipoglisemik ajanlar ile birlikte flukonazol uygulamasında bu ajanların kan konsantrasyonlarında yükselme izlenir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Yetişkinler için önerilen doz aşağıda belirtilmiştir.
1. Kriptokoksik menenjit ile diğer bölgelerdeki kriptokoksik enfeksiyonların tedavisinde başlangıç dozu olarak 400 mg ve takibeden günler için de günde bir defa 200 mg önerilmektedir. Bu doz alınacak klinik cevaba göre 400 mg'a kadar yükseltilebilir.
AIDS olgularında kriptokoksik menenjit tekrarını önlemek için yukarıda önerilen tedaviyi takiben süresiz olarak günde en az 100 mg doz uygulaması önerilmektedir.
2. Yaygın kandidiyal enfeksiyonlar ile kandidemi olgularında başlangıç dozu olarak ilk gün 40(T mg ve takibeden günler ıçin de günde bir defa 200 mg önerilmektedir. Bu doz alınan klinik cevaba göre 400 mg a kadar yükseltilebilir ve olumlu sonuç alınana kadar devam edilir. Bu süre 4 - 6 hafta arasında değişmektedir ve olumlu sonuç alındıktan sonra tedavıye iki hafta daha devam edilmesi önerilmektedir.
3.0rofarengeal ve özofarengeal kandidiazis tedavisi için başlangıç dozu olarak ilk gün 200 mg ve takiben günde bir defa 100 mg önerilmektedir. Bu doz alınan klinik cevaba göre 400 mg a kadar yükseltilebilir. Orofarengeal kandidiazis günlerce devam edebilir; İyileşmeden sonra tedaviye en az 2 hafta daha devam edilmelidir. Özofarengeal kandidiazis en az 3 hafta süre ile tedavi edilmeli ve tedaviye tam iyileşmeden sonra en az iki hatta daha devam edilmelidir.
Böbrek Fonksiyonları Bozuk Hastalarda Uygulama:
Enfeksiyonun şiddetine göre 50-400 mg arası uygulanan yükleme dozunu lakiben kreatinin klerahs ölçümlerine göre aşağıdaki şema uygulanmalıdır- Kreatinin Klerans (ml/dakika)
Önerilen Doz (% normal) >50 % 100 21-50 % 50 11-21 % 25 hemodiyaliz hastası her diyalizden sonra önerilen tek doz
Serum kreatinin ölçümlerine göre kreatinin klerans aşağıda yazılı formüle göre hesaplanabilir: Erkek için = vücut ağırlığı (kq) x (140 - yaş) 72 x serum kreatinin (mg/100 ml)
Kadın için = 0.85 x vücut ağırlığı (kg) x (140 - yaş) 72 x serum kreatinin (mg/100 ml)
LUMEN 100 flakon % 0.9 sodyum klorür solüsyonu içinde formüle edilmişt ve dilüe bir tuz solüsyonu içerdiğinden sodyum veya tuz kısıtlaması mutlak olan hastalarda uygulama hızına dikkat edilmelidir.
LUMEN 100 flakon aşağıdakı enfüzyon sıvıları ile setten enfüzyon şeklinde verilebilir:
Ringer solüsyonu. Hartmann solüsyonu, fizyolojik tuzlu su, % 20 dekstroz. dekstrozda KCl ve % 4.2 sodyum bikarbonat.
LUMEN 100 flakon, 10 ml/dakika bir süratle intravenöz yoldan uygulanır. İntravenöz uygulamadan oral uygulamaya geçerken ya da bunun aksi gerektığinde günlük doz değişimi yapılmaz.








Saklama Koşulları


Çocukların ulaşamayacağı bir yerde, 30ºC'nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklanmalıdır.



İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)





* FUNGAN 150 MG 1 KAPSÜL
* FULURİT-G 150 MG 1 KAPSÜL
* FLUZOLE 150 MG 1 KAPSUL
* FLUCORAL 150 MG 2 KAPSÜL
* TRIZOL 150 MG 1 KAPSÜL
* CANDIDIN 150 MG 1 KAPSÜL
* FUNGAN 2 MG/ML 50 ML 1 FLAKON
* FLUZOLE 150 MG 2 KAPSUL
* KANDİZOL 150 MG 1 KAPSÜL
* FUNGAN 150 MG 2 KAPSÜL
* FULURİT-D 150 MG 2 KAPSÜL
* ZOLAX 150 MG 1 KAPSÜL
* CANDIDIN 150 MG 2 KAPSÜL
* FLUCAN 150 MG 1 KAPSÜL
* TRIZOL 50 MG 7 KAPSÜL
* FLUZOLE 50 MG 7 KAPSUL
* FLUCORAL 100 MG 7 KAPSÜL
* TRİFLUCAN IV İNF. 50 ML 2 MG 1 FLAKON
* KANDİZOL 150 MG 2 KAPSÜL
* TRIZOL 100 MG 7 KAPSÜL
* FLUZOLE 100 MG 7 KAPSUL
* ZOLAX 150 MG 2 KAPSÜL
* FLUCAN 150 MG 2 KAPSÜL
* ZOLAX 50 MG 7 KAPSÜL
* TRIFLUCAN 5 MG 70 ML ŞURUP
* ZOLAX 150 MG 4 KAPSÜL
* ZOLAX 100 MG 7 KAPSÜL
* TRIFLUCAN 100 MG 7 KAPSÜL
* ZOLAX 200 MG 7 KAPSÜL
* ZOLAX 100 MG 14 KAPSÜL
* ZOLAX 100 MG 28 KAPSÜL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder