1 Mart 2010 Pazartesi

Loxen 20mg 30tablet

» Kalsiyum kanal blokörü

FORMÜLÜ

1 tablet Aktif madde Nikardipin hidroklorür 20 mg

ENDİKASYONLARI

Her tür ve şiddette arteriyel hipertansiyon tedavisi (mono - ya da kombine tedavide). Vazopastik stabil anjina pektorisin profilaksi ve tedavisinde. Kronik konjestif kalp yetmezliği tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.

KONTRENDİKASYONLARI

Nikardipine bilinen aşırı duyarlılık, serebral hemoraji, endokranial basıncın artmış olduğu akut serebral apopleksi, ilerleyici aortik stenoz.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Kesinlikle hamile kadınlarda kullanılmamalıdır. Anne sütüne geçtiğinden emziren annelerde kullanılmamalıdır. Kullanılması zorunlu ise bebek sütten kesilmelidir. Deri kızarıklığı ya da yaygın pruritus gibi aşırı duyarlılık reaksiyonlarında nikardipin kesilmelidir. Konjestif kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan kişilerde, 18 yaşın altındaki hastalarda güvenilir ve etkili kullanımı tanımlanmamıştır.

YAN ETKİLER

Duyarlı kişilerde tedavinin başlangıcında görülebilecek olan bilek şişmesi, başağrısı, yüze al basması gibi yan etkiler tedavinin ilerlemesiyle birlikte kaybolmaktadır. Nadiren kusma,bulantı, diyare, gastrik piroz, çarpıntı, sersemlik hissi, siyalore, sık idrara çıkma görülebilir. Vazoaktif ilaçların kullanımından sonra çok nadir de olsa toraks bölgesinde ağrı hissi oluşabilir. Bu durumda hekime danışılmalıdır. Miyalji, parestezi, asteni, ağız kuruluğu, dispepsi, kızarıklık, senkop, tremor görülebilir. Çok nadir vakada granülositopeniye rastlanmıştır.

ETKİLEŞİMLER

Nikardipin vazodilatatör ve hipotansif ilaçların etkilerini artırır. Simetidin nikardipinin plazma seviyesini artırır. Bazı kalsiyum blokerleri digital preparatlarının serum seviyelerini artırabilir. Siklosporin ile nikardipinin beraber veriliminde, siklosporinin plazma seviyesini yükseltir. Fentanil anestezi sırasında beta bloker ve kalsiyum kanal blokerlerinin beraber kullanımında şiddetli hipotansiyon bildirilmiştir

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde günde 3 defa 1 tablet (20 mg) yemeklerden önce alınır. Gerektiğinde doz günde 90 mg’a kadar çıkarılabilir. Doz aşımı ve tedavisi: Yan etkilerin şiddetlenmesi, hipotansiyon, bradikardi, progresif atrioventriküler blok, reversibl hepatik fonksiyon bozuklukları doz aşımı semptomlarındandır. Tedavide gastrik içerik boşaltılır. Sirkülasyondaki vücut sıvıları ölçülerek dikkatle değerlendirilir. Kardiyak ve solunum sistemine ait fonksiyonlar izlenir. Vasopressörler derin hipotansiyon için klinikte endike olabilir. I.V. kalsiyum glukonat Ca-girişi blokajını geri çevirmede yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder