1 Mart 2010 Pazartesi

Loxasid 500mg 14tablet

ÜRÜN BİLGİSİ : LOXASID; Üriner sistem enfeksiyonları, komplike veya komplike olmayan, tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonları, kronik prostatit, alt solunum yolları enfeksiyonları, deri ve deri ile ilgili yumuşak dokuların enfeksiyonları, kemik ve eklem enfeksiyonları, gastrointestinal sistem enfeksiyonları, salmonella enfeksiyonları, enfeksiyöz diyare, gonore ve ilintili enfeksiyonlar, şankroidde oral olarak kullanılan kinolon türevidir.




Etken Madde:


Siprofloksasin


Antibakteriyel




FORMÜLÜ


Her film tablet 500 mg Siprofloksasine eşdeğer Siprofloksasin hidroklorür monohidrat içerir.
Boyar madde: Titanyumdioksit



FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ


Siprofloksasin florlu kinolonlar grubundan bir antibakteriyeldir. Etkisini bakterilerin DNA replikasyonu için gerekli bir enzim olan bakteriyel DNA giraz enziminin inhibisyonu üzerinden gösterir.
Siprofloksasin geniş bir antibakteriyel spektruma sahiptir. İn vitro olarak Gram-negatif bakterilerin hemen hemen tümüne, Gram-pozitif bakterilerin ise çoğuna karşı bakterisid etkili olduğu gösterilmiştir.
ANTİBAKTERİYEL SPEKTRUM:
Siprofloksasin in vitro olarak Gram-negatif bakterilere karşı, örneğin Enterobakterilerin bazı Providencia türleri dışındaki türlerinin tamamına, Acinetobacter'lere, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Branhamella catarrhalis ve Haemophilus türlerine, Pseudomonas aeruginosa'ya etkilidir. Siprofloksasin’e duyarlı diğer Gram-negatif mikroorganizmalar: Campylobacter jejuni, Vibrio suşları ve Legionella'lardır. Siprofloksasin in vitro olarak çoğu penisilinaz veya non-penisilinaz enzimleri üreten ve metilisiline dirençli stafilokok suşlarına (Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus aureus) ve penisiline dirençli Streptococcus pneumoniae suşları da dahil olmak üzere çoğu streptokok suşlarına etkilidir.
Siprofloksasin ayrıca Chlamydia, Mycoplasma, Mycobacterium, Plasmodium ve Rickettsia' lara etkili, mantarlara ise etkisizdir.



Farmakokinetik Özellikleri:


Oral yoldan alınan siprofloksasin gastrointestinal kanaldan hızla ve tama yakın emilir. Minimal düzeyde ilk geçiş metabolizmasına uğrar. Midede yiyecek olması siprofloksasinin emilim hızını yavaşlatır. Magnezyum ve/veya kalsiyum içeren antasitler oral biyoyararlanımı belirgin biçimde azaltmaktadır. Siprofloksasinin sağlıklı erişkinlerde oral biyoyararlılığı (aç karnına) %50-85 arasındadır. Maksimum serum konsantrasyonlarına 0.5-2.5 saat içinde ulaşılır. 250 veya 500 mg'lık tek doz siprofloksasin ile 0.76 -1.5 ve 1.6 – 2.9 mcg/mL maksimum serum konsantrasyonları elde edilmektedir. Siprofloksasin vücut doku ve sıvılarına çok iyi dağılır. En yüksek konsantrasyonlar safra, akciğerler, böbrek, karaciğer, safra kesesi, uterus, semen, prostat, tonsiller, endometriyum, fallop tüpleri ve overlerde ortaya çıkmakla beraber kemik, göziçi sıvı, balgam, nazal sekresyon gibi doku ve sıvılarda da yüksek oranlarda saptanmaktadır. Ancak beyin-omurilik sıvısına diğer doku ve vücut sıvılarına oranla daha düşük düzeyde (maksimum serum konsantrasyonlarının yaklaşık %10'u) geçmektedir. Siprofloksasin proteinlere %16–43 oranında bağlanır. Plasentaya ve insan sütüne geçer. Serum eliminasyon yarılanma süresi 3–5 saattir. Böbrek fonksiyonları bozulmuş vakalarda serum konsantrasyonları yükselir ve yarılanma süresi uzar. Karaciğerde metabolitlerine çevrilen siprofloksasin ve metabolitleri idrar ve feçesle atılır. Siprofloksasin büyük oranda renal yoldan elimine olmaktadır.



ENDİKASYONLARI



LOXASİD tablet duyarlı bakterilerin oluşturduğu aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Üriner sistem enfeksiyonları
Komplike veya komplike olmayan, tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonları
Kronik prostatit
Alt solunum yolları enfeksiyonları
Deri ve deri ile ilgili yumuşak dokuların enfeksiyonları
Kemik ve eklem enfeksiyonları
Gastrointestinal sistem enfeksiyonları, salmonella enfeksiyonları, enfeksiyöz diyare
Gonore ve ilintili enfeksiyonlar
Şankroid


KONTRENDİKASYONLARI


İmmatür deney hayvanlarında artropati oluşturması nedeniyle gebelerde, emzirenlerde ve 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Ayrıca kinolon grubu antibiyotiklere aşırı duyarlılığı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.



UYARILAR & ÖNLEMLER


Siprofloksasin genelde iyi tolere edilen bir antibakteriyeldir. Normal koşullarda ve normal dozaj aralıklarında beklenmemekle beraber siprofloksasin çok seyrek olarak kristalüriye neden olabilmektedir. Bu nedenle LOXASİD kullananların tedavi sırasında hidrasyon amacıyla yeterli miktarlarda su içmeleri önerilir. Diğer kinolon grubu antibakteriyellerle olduğu gibi siprofloksasin ile de tremor, huzursuzluk, mental konfüzyon ve/veya çok seyrek olarak konvülziyonlara varabilen merkezi sinir sistemi uyarıları oluşabilmektedir. Bu nedenle de ciddi serebral arteriyoskleroz ve epilepsi gibi hastalıkları olan vakalarda uygulanmamalıdır. Siprofloksasin ile birlikte, eş zamanlı olarak teofilin türevleri veya kafein alan vakalarda merkezi sinir sistemi ile ilişkili bu etkilerin görülme şansı artabilir. Diğer anti-infektiflerde olduğu gibi, uzun süreli siprofloksasin kullanılması sonucunda da tedaviye duyarlı olmayan enterokoklar veya kandidaların aşırı üremesi ile karşılaşılabilir. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olduğu bilinen vakalar ile yaşlılarda (renal fonksiyonlar azaldığı için) dozlar azaltılmalı ya da doz araları uzatılmalıdır.


Çocuklarda kullanımla ilgili uyarılar: Deney hayvanlarında yapılan çalışmalar immatür hayvanlarda siprofloksasinin artropatiye neden olduğu göstermiştir. Bu nedenle 18 yaşından daha küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.


Gebelik ve emzirme döneminde kullanımla ilgili uyarılar: Gebelerde siprofloksasin ile bilimsel anlamda yeterli ve kontrollü bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. Ayrıca siprofloksasin immatür deney hayvanlarında artropati oluşturması nedeniyle gebelerde kullanılmamalıdır. İnsan sütüne geçmesi nedeniyle siprofloksasin, emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.


Laboratuar testleriyle etkileşme ALT (SGPT), AST (SGOT), alkalen fosfataz, LDH ve serum bilirubin değerleri siprofloksasin tedavisi sırasında normalden farklı sonuçlar verebilmektedir.



YAN ETKİLER


Seyrek olarak gastrointestinal sistemle ilişkili bulantı, diyare, kusma ve abdominal ağrı gibi yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler genellikle hafif seyirli ve geçicidir. Çok seyrek olarak gastrik erozyon, kanama, disfaji, ağızda kötü tad veya ağız mukozasında ağrı görülebilir. Başağrısı ve huzursuzluk yine seyrek olarak karşılaşılabilen merkezi sinir sistemi ile ilgili yan etkilerdir. Daha seyrek olarak başdönmesi, insomnia, tremor, ataksi, letarji, vertigo, anksiyete, sinirlilik görülebilir. %1–4 vakada hafif ve geçici döküntüler, kaşıntı, ürtiker gibi dermatolojik yan etkiler ortaya çıkabilir. Artropati, artralji, eklem ağrıları, eozinofili, lökopeni, nötropeni, palpitasyon, atrial flutter, ventriküler ektopi, epistaksis, laringeal ve pulmoner ödem, hıçkırık, bulanık görme %1'den az vakada karşılaşılabilen yan etkilerdir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.



ETKİLEŞİMLER


Magnezyum, alüminyum ve kalsiyum içeren antasitler siprofloksasinin oral emilimini dolayısıyla da serum ve idrar konsantrasyonlarını azaltmaktadır. İn-vitro koşullarda siprofloksasinin aminoglikozidlerle, beta - laktam antibiyotiklerle ve klindamisin ile sinerjik etki gösterebildiği bildirilmiştir. Ksantin türevleri, teofilin veya benzerleri ile siprofloksasinin birlikte kullanılması, serum teofilin düzeylerinin yükselmesine neden olarak teofiline bağlı yan etki insidansında artışa neden olabilmektedir. Kumarin grubu antikoagülanlarla, kafein, metoklopramid ve sukralfat ile ilaç etkileşimleri bildirilmiştir.



DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Üriner sistem enfeksiyonlarında erişkin dozu 12 saatte bir 250 mg'lık tek tablettir.
Üriner sistemdeki komplike enfeksiyonlarda bu doz 12 saatte bir 500 mg' a çıkabilir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarında, deri ve ilgili dokuların enfeksiyonlarında, kemik ve eklem enfeksiyonlarında ise mutad doz her 12 saatte bir 500 mg' dır.
Bu enfeksiyonların daha ciddi ve şiddetli şekillerinde ise her 12 saatte bir 750 mg verilmesi önerilir.
Mikrobik diyare tedavisinde günlük doz her 12 saatte bir 500 mg' dır.
Tedavinin süresi enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak ayarlanması gerekirken, genel bir kural olarak enfeksiyonun belirti ve bulgularının ortadan kalkmasından sonra iki gün daha tedaviye devam edilmelidir. Ciddi enfeksiyonlarda tedavi süresi en az iki hafta olmalıdır.



DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ


Kazayla aşırı dozda alınması halinde hasta kusturularak veya gastrik lavajla mide içeriği boşaltılmalı ve dikkatle bir gözlem altında tutulmalıdır. Destekleyici tedavinin yanı sıra yeterli hidrasyon sağlanmalıdır.



SAKLAMA KOŞULLARI


30°C' nin altında (oda sıcaklığında) saklayınız.



İlaç Fiyatı 8.04 TL


Reçeteli Verilir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)



* ROFLAZIN 750 MG 14 FİLM TABLET
* SANSET 750 MG 14 FİLM TABLET
* CIPRO %0.3 GOZ 5 ML
* SIPROGUT %0.3 5 ML KULAK DAMLASI
* CIPROLON 250 MG 10 TABLET
* CİPRONATİN 250 MG 14 TABLET
* CİFLOSİN 250 MG 14 FILM TABLET
* CIFLURON 500 MG 10 TABLET
* CIPRO 250 MG 14 TABLET
* CİFLOSİN 500 MG 10 FILM TABLET
* CILOXAN %0.3 5 ML GÖZ DAMLASI
* CİPRONATİN 500 MG 14 TABLET
* SIFLOKS 500 MG 10 TABLET
* ROFLAZIN 500 MG 14 FİLM TABLET
* CILOXAN 3,5 GR OFTALMİK POMAD
* CIPRO 500 MG 14 TABLET
* PROXACIN 500 MG 14 F.TABLET
* ÜRO-CIPROXİN 250 MG 6 FİLM TABLET
* CIPROKTAN 500 MG 14 FİLM TABLET
* CİPRASİD 500 MG 14 FİLM TABLET
* SANFLOKS 750 MG 14 FİLM TABLET
* ROXIN 500 MG 14 TABLET
* CIPROKTAN 500 MG 10 FİLM TABLET
* CİPRONATİN 750 MG 14 TABLET
* SIPROSAN 500 MG 14 FİLM TABLET
* CİFLOSİN 750 MG 14 FİLM TABLET
* CIPRO 750 MG 14 TABLET
* ROXIN 750 MG 14 TABLET
* SIFLOKS 750 MG 14 TABLET
* PROXACIN 750 MG 14 F.TABLET
* CİPRASİD 750 MG 14 FİLM TABLET
* SIFLOKS 750 MG 10 TABLET
* CIPROXİN XR 500 MG 3 MODİFİYE SALIM TABLETİ
* SIPROSAN 750 MG 14 FİLM TABLET
* SIFLOKS 500 MG 14 TABLET
* CIPROXİN 750 MG 10 TABLET
* CIPROXİN 500 MG 10 TABLET
* CİPROKTAN IV 200 MG/100 ML İNFÜZYON ÇÖZELTİSİ İÇEREN FLAKON
* CIPRO IV 200 MG 1 FLAKON
* SANSET 750 MG 10 FİLM TABLET
* CİFLOSİN 200 MG 100 ML IV INF.SOLUSYONU
* CIPROXIN 0,2 GR 1 FLAKON
* CİPRO 400 MG/200 ML IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN FLAKON
* CIPROXİN XR 1000 MG 7 MODİFİYE SALIM TABLETİ
* CİFLOSİN 400 MG 200 ML IV İNF. SOLÜSYONU
* CIPROXIN 400 MG 1 FLAKON

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder