10 Mart 2010 Çarşamba

monolong 60 mg 30 sr kapsül

» Vazodilatör


Etken Maddesi
İsosorbid-5-Mononitrat


MONOLONG 60 MG 30 SR KAPSÜL


İthal, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Her uzun etkili kapsül; Aktif madde olarak 60 mg Isosorbid-5-mononitrat ayrıca boyar madde olarak Gün batımı sarısı, Titanyum dioksit, Kinolin sarısı ve Opak oranj içerir.


ENDİKASYONLARI


Koroner arter hastalığına bağlı angina pectoris tedavisinde kullanılır.


KONTRENDİKASYONLARI


Nitratlara veya nitritlere karşı hipersensitivitesi veya idiyosenkrazisi olan hastalarda kontrendikedir


UYARILAR & ÖNLEMLER


Akut miyokard infarktını takip eden ilk günlerde bu ilacın sağlayacağı yararlar belirlenmemiştir. Erken infarkta organik nitratlar kullanıldığı takdirde, hipotansiyonun potansiyel zararlı etkileri nedeniyle hemodinamik takip ve sık sık klinik değerlendirme yapılmalıdır. Nitrat tedavisi, hipertrofik kardiyomiyopatiye bağlı anjini ağırlaştırabilir. Kalsiyum kanal blokerleri ve organik nitratlar birlikte kullanıldığı takdirde, belirgin septomatik ortostatik hipotansiyon ortaya çıktığı bildirilmiştir. Her iki kategorideki maddelerde doz ayarlaması yapılması gerekir. Klinik deneylerde organik nitratların vasküler antianginal etkilerine tolerans oluştuğu gösterilmiştir. Bu ilaca karşı tolerans ve diğer nitratlara ve nitritlere çapraz tolerans meydana gelebilir. Isosorbid-5-mononitrat tedavisi sırasında meydana gelebilecek olan baş ağrısı genellikle standart usullerle veya dozu azaltma suretiyle geriletilebilir. Tedavinin birinci veya ikinci haftasından sonra ortadan kaybolma eğilimindedir. Anjinli hastaları ilgilendiren bir klinik deneyde; nitrat kesildikten kısa süre sonra atakların daha kolaylıkla provoke edilebildiğine ve hemodinamik etkilerin ortadan kaybolduğuna dair raporlar bulunmaktadır. Dolayısıyla, tedaviyi aniden kesmek yerine, ilacın kademeli olarak kesilmesinde yarar vardır. Tedavi, normal aktiviteden daha fazlasına izin vermekle birlikte, hastaların anjin ataklarından kurtulmayı bütün kısıtlamaları kaldırma işareti olarak anlamamaları gerekir. Gebelikte Kullanımı: Gebe kadınlarda uygun ve iyi kontrollü araştırma yapılmamıştır. Gebelik sırasında organik nitratlar sadece anneye sağlayacağı fayda, fetusu maruz bırakacağı riskten daha fazla olduğu takdirde kullanılmalıdır. Emzirme Döneminde Kullanım: Bu ilacın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Ancak, birçok ilaç anne sütüne geçtiği için bu ilaç, emziren kadınlara dikkatle uygulanmalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Ciltte vazodilatasyon ve kızarma meydana gelebilir. Baş ağrısı yaygın yan etkidir ve ilk tedavi döneminde ciddi ve ısrarlı olabilir. Geçici baş dönmesi, palpitasyon, vertigo ve halsizlik şikayetleri ile postural hipotansiyona bağlı diğer serebral iskemi belirtileri görülebilir. Bazı bireylerde, olağan terapötik dozlarda dahi nitratların hipotansif etkisine karşı belirgin bir sensitivite gelişebilir ve ağır reaksiyonlar (bulantı, kusma, halsizlik, huzursuzluk, palor, terleme ve kolaps) meydana gelebilir. Nitrat nedenli hipotansiyona paradoksik bradikardi ve angina pectoris artışı eşlik edebilir. Bazen ilaca bağlı kızartı ve/veya eksfolyatif dermatit meydana gelebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.


ETKİLEŞMELER


Organik Nitratlar/Alkol: Alkol, nitratların hipotansif etkisine olan belirgin hassasiyeti artırabilir. Organik Nitratlar/Kalsiyum Kanal Blokerleri: Bunların aynı anda kullanılması, belirgin bir semptomatik ortostatik hipotansiyon meydana getirebilir. Her iki maddede doz ayarlaması yapılması gerekebilir. Diagnostik Enterferans : Nitratlar Zlatkis-Zak reaksiyonuna müdahale ederek, serum kolestrolünün düştüğüne dair yanlış rapor hazırlanmasına neden olabilir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Bir kapsül (60mg)/gün. İlaç çiğnenmemeli, bir bardak su ile yutulmalıdır. DOZAŞIMI VE TEDAVİSİ: İlacın hangi dozunun aşırı doz semptomları ile ilişkili olduğu veya ilacın hangi dozunun hayatı tehdit edici olduğu bilinmemektedir. Bu husustaki belirtiler ve semptomlar aşağıda belirtilmiştir: Kan basıncında ani düşüş, sürekli ve kuvvetli baş ağrısı, vertigo, palpitasyon, görsel bozukluk, deride kızarıklık ve terleme (daha sonra kuru ve siyonize), bulantı ve kusma (muhtemelen kolik veya kanlı ishal ile birlikte), senkop (özellikle dik pozisyonda), siyanoz ve anoksi ile birlikte methemoglobinemi, inisyel hiperpne, dispne ve yavaş solunum, nabız düşmesi ( dikrotik ve aralıklı), kalp bloku, konfizyona bağlı serebral semptomlarla birlikte intrakraniyal basınç artışı ve orta düzeyde ateş. Organik nitratların klasik dozlarında klinik açıdan önemli methemoglobinemi meydana gelmesi çok nadirdir. Ancak, methemoglobin oluşumuna zemin hazırlayan, hemoglobinin genetik anomalilerinde, organik nitratların klasik dozları dahi zararlı methemoglobin konsantrasyonları oluşturabilir. Ağır hipotansif hadiseleri geri döndürmede etkisiz olmaları nedeniyle, epinefrin ve ilişkili bileşikler aşırı nitrat dozlarının tedavisinde kontrendikedir. Aşırı doza karşı müdahalede bulunmak için derhal gastrik lavaj yapılmalıdır. Hastayı şok pozisyonunda ve ılık tutmalıdır. Ekstremitelerin pasif hareketi venöz geri dönüşe yardımcı olabilir. Methemoglobinemi mevcut ise, intravenöz olarak 1-2mg/kg metilen mavisi (%1’lik çözeltisi) uygulanmalıdır.


İlaç Fiyatı 12.87 YTL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* MONOLONG 40 MG 30 SR KAPSÜL


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)



* MONODUR 60 MG 30 TABLET
* MONOKET LONG 50 MG 20 RETARD KAPSÜL
* MONOKET LONG 25 MG 50 RETARD KAPSÜL
* MONOKET LONG 25 MG 30 RETARD KAPSÜL
* MONOKET LONG 25 MG 20 RETARD KAPSÜL
* ISORAT 40 MG 20 TABLET
* ISORAT 20 MG 20 TABLET
* MONOKET 40 MG 20 TABLET
* MONOKET 20 MG 20 TABLET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder