2 Şubat 2010 Salı

Konsantre potasyum

» Potasyum

FORMÜLÜ

2mEq/mlPotasyum klorürEnjektable.202mEq/mlPotasyum klorürEnjektable.40

ENDİKASYONLARI

KCI gereksiniminde kullanılır. Oral yolla tedavinin uygun olmadığı durumlarda potasyum yetmezliği tedavisinde kullanılır. Kullanmadan önce dilüe edilerek i.v. infüzyon şeklinde uygulanmalıdır

KONTRENDİKASYONLARI

Yüksek potasyum düzeyleri, hiperkalemi ve renal yetmezlikte kontrendikedir.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Dijital kullanan hastalarda potasyum tedavisi seri elektrokardiyogramla yönlendirilmelidir. Dekstroz serum potasyum düzeyini düşürür. Doz aşımında 300-500ml/saat hızda i.v uygulanan her 20g dekstroz için 10 ünite insülin içeren %10 veya %25'1ik dekstroz kullanılır.

YAN ETKİLER

Bazen, özellikle yüksek dozlarda ve aşırı duyarlılığı olanlarda baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, kabızlık, deri döküntüsü, terleme, çarpıntı, sinirlilik, iştah kaybı, zor idrar yapma, bulanık görme, karın ağrısı görülebilir. Bu tür yan etkilerin ortaya çıktığı durumlarda doz azaltılmalıdır.

ETKİLEŞİMLER

Kongest tablet, iproniazid gibi selektif olmayan MAO inhibitörleriyle birlikte, ya da bu tür ilaçların kesilmesinden sonraki ilk 2 hafta içinde kullanılmamalıdır. Sedatif etki güçlenebileceğinden, Kongest tablet tedavisi sırasında alkollü içecekler kullanılmamalıdır. Birlikte kullanıldıklarında, guanetidinin antihipertansif etkisinde azalma meydana gelebilir. Ameliyat sırasında inhalasyon anesteziği kullanılan hastalarda perioperatif hipertansiyon görülebilir. Sedatif antidepresanlar, barbitüratlar, klonidin, hipnotikler, opioid aneljezikler, nöroleptikler, anksiyolitikler gibi ilaçlarla birlikte kullanıldığında, merkezi sinir sistemindeki depresan etki güçlenebilir. Kongest tablet, atropin ve atropin benzeri maddelerin yan etkilerini şiddetlendirebilir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Serum potasyum düzeyi 2.5mEq/ml'den yüksek olduğu durumlarda 40 mEq/ml konsantrasyona kadar 10 mEq/saati aşmayacak hızda verilir. 24 saatlik total doz max 200 mEq'dır. 2 mEq/lit.'den düşük serum potasyum düzeyleri (elektrokardiyografik değişiklikler, kas paralizi) gibi acil vakalarda dikkatli bir şekilde 40mEq/saate kadar çıkan hızda infüze edilebilir. Bu durumda kardiyak fonksiyonlar sürekli izlenmelidir. 24 saatlik konsantrasyonun 400 mEq'i geçmemesine dikkat edilmelidir.

PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ

* KONSANTRE POTASYUM 40 MG ENJ
* KONSANTRE POTASYUM 20 ML ENJ

1 yorum:

  1. Have you еver conѕideгed creating an ebook or guest
    authoring on other blogs? I havе a blog baѕed on thе ѕame ѕubjeсts yοu discuss and would love to havе
    you shaгe some stoгieѕ/іnformаtion.
    I knοw my subscribeгs would enjoy your work.
    Ιf you aге even remοtеly interеsted, feel freе
    to shoot me аn е mail.

    Also visit mу web site ... SEOPressor

    YanıtlaSil