16 Şubat 2010 Salı

Lipofen sr 250mg 20kapsül

ENDİKASYONLARI


Tip IIa, IIb, III, IV ve V (Fredrickson Sınıflaması) hiperlipoproteinemilerde kullanılır.




KONTRENDİKASYONLARI


Ciddi karaciğer fonksiyon bozukluklarında, safra kesesi hastalıklarında, ciddi böbrek hastalıklarında ve içerdiği maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık hallerinde kontrendikedir.




UYARILAR & ÖNLEMLER


Böbrek fonksiyon bozukluklarında dozu kreatinin klirensine göre azaltılmalıdır. Kreatinin klirensi 60 ml/dk ise günlük doz 200 mg, kreatinin klirensi 20 ml/dk ise günlük doz 100 mg olacak şekilde uyarlanmalıdır. Diğer hipolipidemik ilaçlar gibi kronik fenofibrat uygulaması rodentlerde hepatik tümör oluşumuna yol açabilir. Karaciğer üzerine hepatotoksik etki gösterebilir. Hamilelerde ve emziren annelerde kullanılmamalıdır.




YAN ETKİLER


Tedavi sırasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Nadir görülürler. En sık görülen yan etkiler gastrointestinal rahatsızlıklar, deri döküntüleri, baş ağrısı, baş dönmesi ve vertigodur. Seksüel güçsüzlük ve kas krampları daha az sıklıkla ortaya çıkabilir. Safra taşı oluşumunu artırdığına dair herhangi bir veri yoktur. Serum transaminazlarında hafif artış olabilir. Bu artış nadiren tedaviye bağlı olarak oluşur.




ETKİLEŞİMLER


Antikoagülan tedavi uygulanan hastalarda antikoagülan ilaç dozu tedavinin başlangıcında 1/3 oranında azaltılmalı, daha sonra gerekiyorsa doz ayarlaması aşamalı olarak yapılmalıdır. Fenofibrat ile diğer ilaçlar arasında klinik etkileşme bildirilmemiştir. Ancak, in vitro çalışmalarda fenofibratın fenilbutazonu proteinlere bağlanma noktasında uzaklaştırdığı gözlenmiştir. Diğer fibratlar gibi, fenofibrat rodentlerde, yağ asidi metabolizmasında görev alan mikrozomal koruma fonksiyonlu oksidazları indükler ve bu enzimlerle metabolize olan ilaçlar ile etkileşmeye girebilir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Lipofen SR mikropellet kapsül için önerilen günlük başlangıç dozu 250 mg'dır. Yaşlı hastalarda normal erişkin dozu önerilir. Lipofen SR mikropelet kapsül, boş mideden absorbsiyonu daha az olduğu için gıdalara birlikte alınmalıdır. Diyetle ilgili kısıtlamalara tedavi süresince uyulmalıdır. Serum lipid değerleri ölçülerek tedavinin sonuçları değerlendirilmelidir. Gerekiyorsa günlük doz 2'ye bölünmüş olarak 500 mg'a çıkarılmalıdır. Fenofibrat tedavisini takiben serum lipid düzeyleri hızla düşer. Ancak üç aylık tedaviden sonra yeterli cevap alınmamışsa tedavi kesilmelidir. Çocuklarda doz 5 mg/kg/gün olacak şekilde ayrlanmalıdır.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)

* SECALIP SR 250 MG 30 KAPSÜL
* SECALIP SR 250 MG 90 KAPSÜL
* LIPANTHYL 267 MG 90 KAPSÜL
* FENOGAL 200 MG 30 KAPSÜL
* LIPANTHYL 200 M 30 KAPSÜL
* LIPANTHYL 267 M 30 KAPSÜL
* LIPANTHYL 267 MG 30 KAPSÜL
* SECALİP SR 250 MG 20 MİKROPELLET İÇEREN KAPSÜL
* SECALİP SR 250 MG 20 KAPSÜL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder