16 Şubat 2010 Salı

Lipofundin solüsyon

» Parenteral Beslenme Çözeltisi


FORMÜLÜ


25 g GliserolEmülsiyon
%1050 g Orta zincir trigliseritler (mct)Emülsiyon
%1050 g Soya yağı Emülsiyon
%101000ml'ye kadarEnjeksiyonluk suEmülsiyon
%1012gYumurta sarısı fosfolipidleriEmülsiyon %10


ENDİKASYONLARI



5 günden daha uzun süre parenteral beslenme gerektiği durumlarda, esansiyel yağ asitleri kaynağı olarak endikedir.Bu tür beslenmenin uzun süre gerektiği durumlarda (5 günden fazla), esansiyel yağ asidi eksikliğinin klinik belirtilerinin önlenmesi için bir yağ asitleri kaynağı olarak ta entikedir.


KONTRENDİKASYONLARI


Patolojik hiperlipidemi, lipoid nefrozlu ya da hiperlipemi ile birlikte akut pankreatitis, ketoasidoz, tromboemboli, hipoksi ve akut şokta kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Metabolik asidoz, hepatik bozukluk, pulmoner hastalık, sepsis, anemi, pıhtlaşma bozukluğu ve yağ embolizm tehlikesinde dikkatle kullanılmalıdır. Yağ emülsiyonlarının çok hızlı infüzyonu, aşırı sıvı ve/veya yağ yükselmesine, bu da serum elektrolit konsantrasyonlarının dilüsyonuna, aşırı hidrasyona, konjesif durumlara, pulmoner ödeme, pulmoner difüzyon kapasitesinin bozulmasına sebep olabilir. Özellikle yağ emülsiyonlarının uzun süre verildiği durumlarda ,hastanın hemogramının, kan pıhtılaşmasının, karaciğer fonksiyonlarının ve trombosit sayısının yakından takip edilmesi gerekir.


YAN ETKİLER


Kas ağrısı,kas güçsüzlüğü,dispepsi, mide ve barsak bozukluğu, transaminaz yükselmesi ve alerjik deri döküntüleri.


ETKİLEŞİMLER


Oral antikoagülanlarla birlikte kullanımı, artmış antikoagülan etki ve kanama riski taşır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


1-2g/kg/gün dozda kullanılır. İlk 15dak. içinde enfüzyon hızı 0.5-1ml/kg/saat olmalıdır. İstenmeyen etki görülmezse 2ml/kg/saat doza çıkılabilir. Tedavinin ilk gününde erişkinlerde sadece 500ml kullanılmalıdır. Hasta ters etki göstermediği taktirde doz ertesi gün arttırılabilir 1. Erişkinlerde ve okul çağı çocuklar : Lipofundin MCT/LCT %20 'den 5-10 ml'ye karşılık gelmek üzere vücut ağırlığının her kg' ı için günde 1-2 g yağ. 2.Neonatlar, bebekler ve okul öncesi çağdaki çocuklar : Neonatlar: Lipofundin MCT/LCT/%20 den 10-15 ml ' ye(20 ml' ye kadar) karşılık gelmek üzere vücut ağırlığının her kg ' ı için günde 2-3g (4 g'a kadar) yağ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder