10 Şubat 2010 Çarşamba

Lercadip 10mg 20tablet

» Kalsiyum kanal blokeri antihipertansif antianginal


Etken Maddesi
Lerkanidipin HCL


LERCADIP 10 MG 20 FİLM TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Lerkanidipin HCl 10 mg


ENDİKASYONLARI


Hafif ve orta şiddetli hipertansiyon tedavisinde tek başına veya diğer antihipertansif ilaçlarla beraber kullanılmak üzere endikedir.


KONTRENDİKASYONLARI


Herhangi bir dihidropiridine veya bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı bilinen aşırı duyarlılığı bulunanlarda kontrendikedir. Etkili bir kontraseptif yöntem kullanılmadığı takdirde çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda da kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Lerkanidipin, hasta sinus sendromu bulunan hastalarda ("pacemaker" yerleştirilmemişse) ve sol ventrikül dışa akım obstrüksiyonu olanlarda kullanılırken özel dikkat gösterilmelidir. Kontrollü hemodinamik çalışmalar ventrikül fonksiyonlarında orta şiddette ve şiddetli sol ventrikül fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda dikkatli olunması gerekir. Gebelik kategorisi D’dir. Hamilelik sırasında veya etkili bir konstraseptif yöntem kullanılmadığı takdirde çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda uygulanmamalıdır. Lerkanidipinin çok lipofilik olması nedeniyle süte geçmesi beklenebilir. Bu nedenle süt veren kadınlara uygulanmamalıdır. 18 yaşın altındaki hastalarda deneyim bulunmadığından çocuklarda kullanılması önerilmemektedir


YAN ETKİLER


En sık gözlemlenen yan etkiler lerkanidipinin vazodilatör özellikleri ile ilişkili bulunmuştur; ateş basması, periferik ödem, taşikardi, baş dönmesi, halsizlik. Karaciğer transaminazlarının serum düzeylerinde izole ve geri dönüşlü artış bildirilmiştir. Orta ve ileri düzeyde karaciğer fonksiyon bozukluğu olan kişilerde kullanımında özel dikkat gösterilmelidir.




ETKİLEŞİMLER


Eş zamanlı olarak digoksinle tedavi edilmekte olan hastaların digoksin toksisitesi belirtileri açısından yakından izlenmesi gerekir. Eş zamanlı olarak günde 800 mg simetidin uygulanması lerkanidipinin plazma düzeylerinde anlamlı değişmelere neden olmaz, ancak daha yüksek dozlarda dikkatli olunması gerekir. Diğer dihidropiridinlerde olduğu gibi, lerkanidipinin ana metabolik yolağı CYP 3A4 enzimini içine alır. Daha fazla veri elde edilinceye değin, CYP 3A4 enziminin amiodaron, midazolam, diazepam, metoprolol, propranolol, kinidin, eritromisin, fenitoin, rifampisin, terfanidin ve siklosporin gibi inhibitörleri, indükleyicileri ve/veya substratları ile birlikte lerkanidipin kullanılırken çok dikkatli olunması önerilir. Dihidropiridinlerin metabolizması, greyfurt suyu tarafından inhibisyonuna özellikle duyarlı görünmektedir. Metabolizma inhibisyonu sonucunda sistemik biyoyararlanımları artar. Antihipertansif ilaçların vazodilator etkilerini güçlendirebildiğinden alkolden kaçınmalıdır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ



Lercadip'in önerilen dozu günde tek doz, yemekten önce, oral yoldan 10mg'dır. Bireysel olarak hasta yanıtına göre doz 20 mg'a yükseltilebilir. Maksimum antihipertansif etkinin belirgin hale gelmesi iki hafta alabileceğinden doz ayarlanması kademeli olmalıdır. Şiddetli hipertansiyonda doz ayarlanması periyodu kısaltılmalıdır. Yaşlılarda kullanım: Farmakokinetik veriler ve klinik deneyim günlük dozajda herhangi bir ayarlama gerekmediğini düşündürmekteyse de, yaşlılarda tedaviye başlanırken özel dikkat gösterilmelidir. Böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğunda kullanımı: Böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda tedaviye başlanırken özel dikkat gösterilmelidir. Genellikle önerilen doz rejimi bu alt gruplar tarafından iyi tolere edilebilirse de, dozun günde 20 mg'a yükseltilmesi durumunda dikkatli olunmalıdır. Şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğunda günde 5 mg'lık bir başlangıç dozu uygulanması önerilir ve günde 10 mg'lık bir maksimum doz ancak istisnai durumlarda aşılmalıdır. DOZ AŞIMI Lercadip ile doz aşımı konusunda deneyim yoktur. Diğer dihidropiridinlerde olduğu gibi, doz aşımının belirgin hipotansiyon ve refleks taşikardi ile birlikte aşırı periferik vazodilatasyona neden olması beklenebilir. Şiddetli hipotansiyon, bradikardi ve bayılma durumunda, kardiyovasküler destek ve bradikardi için intravenöz atropin yardımcı olabilir. Lerkanidipinin uzun farmakolojik etkisi gözönüne alındığında, aşırı doz alan hastaların kardiyovasküler durumunun en az 24 saat süre ile monitorize edilmesi zorunludur. Diyalizin aşırı doz alan kimselerde yararı konusunda bilgi yoktur. Lerkanidipin yüksek derecede lipofilik olduğundan, risk periyodunun uzunluğu konusunda plazma düzeylerinin yol gösterici olması muhtemel değildir ve diyaliz etkili olmayabilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* LERCADİP 10 MG 30 TABLET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder