13 Şubat 2010 Cumartesi

Levovıst ıv flakon

» Radyoopak kontrast madde

1 g granül, 999 mg galaktoz ve 1 mg palmitik asit içerir. Yardımcı maddeler Enjeksiyona uygun su Levovist konsantrasyon (mg mikropartikül/ml suspansiyon) yakl. 200/300/400 37*C'de max. osmolalite 200 mg/ml'lik solusyon için yakl. 1175 mmol/kg 300 mg/ml'lik solusyon için yakl. 1965 mmol/kg 400 mg/ml'lik solusyon için yakl. 2894 mmol/kg 25*C'de effektif osmolalite 200 mg/ml'lik filtrat için yakl. 910 mmol/kg 300 mg/ml'lik filtrat için yakl. 980 mmol/kg 400 mg/ml'lik filtrat için yakl. 950 mmol/kg 25*C'de viskozite 200 mg/ml'lik filtrat için 1.4 mPa*s 300 mg/ml'lik filtrat için 1.4 mPa*s 400 mg/ml'lik filtrat için 1.4 mPa*s Kullanıma hazır suspansiyon için 200 mg/ml için yakl. 1.4 mPa*s 300 mg/ml için yakl. 3.6 mPa*s 400 mg/ml için yakl. 8.0 mPa*s

ENDİKASYONLARI

Doppler ekokardiyografik tetkikle, özellikle hemodinamik değişikliklere yol açan patolojilerin mevcut olup olmadığının saptanması ya da takibi: Trikuspital ve pulmoner kapakçıkların defektleri, konjenital defektler (örn. atrial septum ve ventriküler septum defektleri), intrakaviter kitleler ve trombuslar ve sağ kalbin başka patolojik süreçlerle bağlantısı; yenidoğanlarda, süt çocuklarında ve 5 yaşındakiler dahil küçük çocuklarda konvansiyonel B-mode ekokardiyografisi; özellikle edinsel ya da konjenital rahim içi değişikliklerin ve Fallop tüplerinin görüntülenmesi ve açık olup olmadıklarının araştırılması gibi kadın genital traktüsün ultrasonografik tetkiklerinde (histerosalpingokontrastsonografi) kullanılır.

KONTRENDİKASYONLARI

Galaktozemide kontrendikedir. İntravenöz uygulamada galaktozun hiperosmolalitesinden dolayı, ağır kardiyovasküler yetmezlik olgularında tetkikin yararı, olası riskine karşı özenle tartılmalıdır. Transservikal uygulamada kadın genital traktüsün enflamatif süreçleri ve gebelikte kontrendikedir.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Nadir olgularda kas hareketlerinden kaynaklanan ani ven kompresyonu, sphygmo-(nabız) manometre manşetinin şişirilmesi ya da galaktoz süspansiyonunun enjeksiyonunun ardından hastanın pozisyon değiştirmesi sonucu, sağ kalpte veya venlerde ek minör kontrast efektlerinin oluşması mümkündür. Bu kontrast efektler, düşük akış oranları söz konusu olduğunda, uygulanan bolusun geçişi sırasında örneğin ven kapakçıkları ya da vasküler endotel gibi venöz dolaşıma ait haznelerde separe olan ve neredeyse hiç seyrelmeyen süspansiyon kısımlarından kaynaklanmaktadır. Bunlar akış oranının birden artmasıyla tekrar venöz kan dolaşımına katılarak sağ kalpte, yukarıda söz edilen geciken kontrast efektlerinin (ekojenite artışına) oluşmasına neden olurlar

YAN ETKİLER

İntravenöz uygulamada: Nadiren enjeksiyon sırasında ya da bunun hemen ardından, enjeksiyon alanı ya da drene eden ven boyunca geçici bir sıcaklık veya soğukluk hissi ve ağrı oluşabilir. Nadir olgularda kısa süreli yanma, uyuşukluk hissi, tad duyusu ve baş dönmesi bildirilmiştir. Bugüne kadar galaktoz uygulamasından kaynaklanan hipersensitivite reaksiyonları gözlenmemiştir. Transservikal uygulamada: Kontrast madde uygulaması sırasında, uterus boşluğunun ve tüplerin distansiyonuna bağlı olarak ağrı oluşabilir. Bu, özellikle tüpler kapalıysa belirgindir. Nadir olgularda örneğin terleme, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi vazovagal reaksiyonlar görülebilir. Nadir olgularda yönteme bağlı olarak asendan genital enfeksiyon olasılığı vardır.



DOZU & KULLANIM ŞEKLİ
Bir ve iki boyutlu doppler sonografi:
Vasküler doppler sonografi: Yetişkinler: Orta derecede saptanabilir, ancak tanısal açıdan yetersiz doppler sinyalleri durumunda 200 mg/ml'lik konsantrasyondan 10-16 ml. Küçük damarların tetkiki, yavaş kan akımı ya da uygunsuz tarama koşullarında olduğu gibi zayıf alınan doppler sinyalleri durumunda 300 mg/ml'lik konsantrasyondan 5-10 ml. Çok zayıf ya da saptanamayan doppler sinyalleri durumunda 400 mg/ml'lik konsantrasyondan 5-8 ml. Çocuklar:
YAŞ HACİM KONSANTRASYON 1 ay 0.5ml 200mg/ml 1 - 12 ay 1-2 ml 200mg/ml 1 - 5 yaş 2 ml 200mg/ml 6 - 12 yaş 3-4 ml 200mg/ml 13 -18 yaş 4-10 200mg/ml Doppler kaybında homojen bir sinyal artışının sağlanabilmesi için sabit bir i.v. enjeksiyon hızı uygulanmalıdır. Değişik seksiyon planlarında tetkik gereksinimi gibi özel durumlarda mükerrer levovist enjeksiyonları gerekli olabilir. Daha güçlü bir etki ya da daha uzun bir kontrast süresi elde etmek için doz- özellikle daha yüksek bir konsantrasyonunun seçmek suretiyle yükseltilebilir. Sinyal gücündeki artış genellikle 1-2 dk. sürmektedir. Önerilen maksimal doz: 6 tek doz enjeksiyonu. Sağ ve sol kalp boşluklarının doppler ekokardiografisi: Yetişkinler:
- 200 mg/ml!lik konsantrasyondan 10-16
- Doppler sinyalleri çok zayıf ya da saptanmaz durumda olan hastalarda ve bir mitral yetmezliğinin tanısal değerlendirilmesinde: 300 mg/ml'lik konsantrasyondan 5-10 ml
- Sadece sağ kalp boşlukları tetkik edildiğinde: 200 mg/ml'lik konsantrasyondan 4-10 ml.
Çocuklar:
YAŞ HACİM KONSANTRASYON 1 ay 0.5 ml 200 mg/ml 1 - 12 ay 1-2 ml 200 mg/ml 1 - 05 yaş 2 ml 200 mg/ml 6 - 12 yaş 3 ml 200 mg/ml 13 - 18 yaş 3-4 ml 200 mg/ml Doppler kaydında homojen bir sinyal artışının sağlanabilmesi için sabit bir i.v. enjeksiyon hızı uygulanmalıdır. Değişik seksiyon planlarında tetkik gereksinimi gibi özel durumlarda mükerrer levovist enjeksiyonları gerekli olabilir. Daha güçlü bir etki ya da daha uzun bir kontrast süresi elde etmek için doz, özellikle daha yüksek bir konsantrasyonu seçmek suretiyle yükseltilebilir. Sinyal gücündeki artış genellikle 1-2 dk. sürmektedir. Önerilen maksimal doz: 6 tek doz enjeksiyonu
B- Mode Kontrast Ekokardiografi:
Yetişkinler:
- 300 mg/ml'lik konsantrasyondan 10 ml
- Uygunsuz ultrason iletim koşullarında ya da stres ekokardiografide: 400 mg/ml'lik konsantrasyondan 5-8 ml - Sadece sağ kalp boşlukları tetkik edildiğinde: 300 mg/ml'lik konsantrasyondan 4-10 ml Çocuklar:
YAŞ HACİM KONSANTRASYON 1 ay 0.5 ml 200 mg/ml 1- 12 ay 1-2 ml 200 mg/ml 1 -5 yaş 2 ml 200 mg/ml 6 -12 yaş 3 ml 200 mg/ml 13-18 yaş 3-4 ml 200 mg/ml İntravenöz enjeksiyon bolus şeklinde yapılmalıdır. İstendiğinde bolus dinamiğini ve dolayısıyla kantitatif ölçülebilen kontras efekt reprodüktibilitesini, enjeksiyondan hemen sonra yapılan 5-10 ml'lik fizyolojik NaCI çözeltisinin enjeksiyonu ile artırmak mümkündür. NaCI çözeltisinin gecikmesiz enjekte edilebilmesi için üç musluklu bir adaptörün kullanımı tavsiye edilir. Önerilen maksimal doz: 6 tek doz enjeksiyonu. Granüller ve enjeksiyonluk su, süspansiyonun hazırlanışında oda sıcaklığında bulunmalıdır. Mikrokabarcık konsantrasyonunda bir azalmaya neden olmamak veya süspansiyonun gaz bırakması sonucu daha büyük hava kabarcıkların oluşmaması için süspansiyonun ısıtılmasından ya da süspansiyonu aşırı bir negatif basınca maruz bırakmaktan mümkün mertebe kaçınmalıdır. Enjeksiyonun flexibl, kalıcı ve yeterli bir kalibreye sahip bir kanül vasıtasıyla yapılması önerilir. Luer-lock bağlantısının kullanılması da pratik bir avantaj sağlamaktadır. Süspansiyonun şırıngaya çekilmesinden sonra, enjeksiyon öncesi makroskobik olarak görülen tüm hava kabarcıklarının uzaklaştırılması gerekir. Bu tetkikten arta kalan süspansiyon, bir daha kullanılmamalıdır. Aşırı dozaj Kazaren zehirlenme riski ileri derecede düşüktür. Osmotik diürez semptomları için serum elektrolit ve intravasküler volüm takip edilir; gerektiğinde substitusyon yapılır. Hipervolemi belirtileri durumunda örn. furosemid gibi intravenöz diüretikler uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder