16 Şubat 2010 Salı

Lioresal 10mg 50 tablet

» Çizgili kas gevşetici


Etken Maddesi
Baklofen


LIORESAL 10 MG 50 TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Bir tablet 10 mg baklofen içermektedir.


ENDİKASYONLARI


- Mültipl sklerozda iskelet kaslarının spastisitesi. - Enfeksiyöz, dejeneratif, travmatik, neoplastik veya etyolojisi bilinmeyen omurilik hastalıklarında ortaya çıkan spastik durumlar: örneğin spastik spinal paralizi,amiotrofik lateral skleroz, siringomiyeli, transvers miyelit, travmatik parapleji veya paraparezi, omurilik kompresyonu. - Serebrovasküler kazalardan sonra veya neoplastik veya dejeneratif beyin hastalığı varlığında görülenler yanında özellikle bebeklerdeki serebral spastik paralizide görülen serebral orijinli kas spazmları.


KONTRENDİKASYONLARI


Baklofene karşı aşırı duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır


UYARILAR & ÖNLEMLER


Psikotik bozuklukları, şizofreni, depresif veya manik bozuklukları, konfüzyonel durumları veya Parkinson hastalığı olan kişiler Lioresal ile dikkatli bir şekilde tedavi edilmeli ve bu durumlar alevlenebileceğinden, hasta dikkatli gözetim altında tutulmalıdır. Lioresal’in kesilmesi veya aşırı dozuna bağlı olarak bazen konvülsiyon eşiğinde düşme görülebileceğinden ve nöbetler bildirildiğinden, epileptik hastalara özel bir dikkat gösterilmelidir. Yeterli antikonvülsif tedavi sürdürülmeli ve hasta dikkatle gözlenmelidir. Lioresal peptik ülserli veya peptik ülser geçirmiş hastalarda ve ayrıca serebrovasküler hastalıkları olanlarda veya solunum, karaciğer veya böbrek yetmezliği bulunanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Lioresal ile tedavide, mesanenin boşalmasını etkileyen nörojenik bozukluklarda düzelme görülebilir. Önceden sfinkter hipertonisi olan hastalarda akut idrar retansiyonu görülebilir; bu hastalarda ilaç dikkatle kullanılmalıdır. Ender olarak serum SGOT, alkali fosfataz ve glikoz düzeylerinde artış kaydedildiğinden, karaciğer hastalıkları olanlar veya şeker hastalarında , ilaca bağlı değişikliklerin meydana gelmediğinden emin olmak için, periyodik olarak uygun laboratuvar testleri yapılmalıdır. İ lacın aniden kesilmesi Özellikle uzun süren uygulamalardan sonra, Lioresal’in birdenbire kesilmesiyle anksiyete ve konfüzyonal durumlar, halüsinasyonlar, psikotik, manik veya paranoid durumlar, konvülsiyonlar (status epileptikus), diskinezi, taşikardi, hipertermi ve ters tepki olarak spastisitede geçici artış bildirilmiştir. Aşırı doz ile ilişkili acil durumlar veya şiddetli yan etkiler hariç, tedavi daima doz azaltılarak kademeli olarak kesilmelidir(yaklaşık 1-2 haftalık bir sürede). Gebelik ve Emzirme Hamile kadınlarda yeterli ve kontrollü çalışmalar yapılmamıştır. Baklofen plasentayı geçer ve fetus için yararı, olası risklere karşı daha fazla olmadıkça hamilelik esnasında kullanılmamalıdır. Terapötik dozlarda Lioresal alan annelerde, aktif madde anne sütüne geçer, fakat geçen miktar çok az olduğundan çocukta hiçbir yan etki beklenmez. Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri Lioresal’in sedatif ve uyanıklığı azaltıcı etkisi nedeniyle, hastanın tepki gösterme yeteneği ters olarak etkilenebilir. Bu nedenle araç ve makine kullanan hastalar dikkatli olmalıdır.


YAN ETKİLER


Yan etkiler en çok tedavinin başlangıcında doz çok hızlı artırıldığında veya yüksek dozlar uygulandığında ortaya çıkar. Bu yan etkiler çoğu kez geçicidir ve doz azaltılarak giderilebilir veya hafifletilebilir; tedavinin kesilmesini gerektirecek kadar şiddetli olmaları enderdir. Psikiyatrik hastalık geçirmiş veya serebrovasküler hastalıkları (felç gibi) olan hastalarda ve ayrıca yaşlı hastalarda daha şiddetli yan etkiler oluşabilir. Santral sinir sistemi Sık sık özellikle tedavinin başlangıcında; gündüz sedasyonu, uyuşukluk; bazen solunum depresyonu, sersemlik, bitkinlik, tükenme, mental konfüzyon, baş dönmesi, baş ağrısı, uykusuzluk, öfori, depresyon, kas zayıflığı, ataksi, tremor, halüsinasyonlar, kabus, kas ağrısı, nistagmus, ağız kuruluğu; ender olarak parestezi, dizartri. Özellikle epileptik hastalarda konvülsiyon eşiğinde düşme ve konvülsiyonlar görülebilir. Duyu organları Bazen uyum bozuklukları, görme bozuklukları; ender olarak tat alma bozukluğu. Gastrointestinal sistem Sık sık bulantı; bazen hafif gastrointestinal bozukluklar, öğürme, kusma, kabızlık, ishal; ender olarak karın ağrısı. Kardiyovasküler sistem Bazen hipotansiyon, kardiyovasküler fonksiyonların azalması. Ürogenital sistem Bazen sık işeme, enürezis, dizüri; ender olarak idrar tutukluğu, impotens. Karaciğer Ender olarak karaciğer fonksiyon bozuklukları. Deri Bazen hiperhidroz, deri döküntüleri. Bazı hastalarda, ilaca karşı paradoksal bir reaksiyon olarak, spastisitede artış görülmüştür. Bildirilen yan etkilerin çoğunun tedavi edilmekte olan koşullar ile ilişkili olarak görüldüğü bilinmektedir.


ETKİLEŞİMLER


Lioresal, santral sinir sistemi üzerine etkili diğer ilaçlar, sentetik opiatlar veya alkol ile birlikte alındığında sedasyonda artış görülebilir (“Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri” bölümüne bakınız). Ayrıca solunum depresyonu riski de artar. Özellikle kardiyopulmoner rahatsızlığı ve solunum kası zayıflığı olan hastalarda solunumun ve kardiyovasküler fonksiyonların dikkatle izlenmesi gereklidir. Trisiklik antidepresanlar ile birlikte tedavi Lioresal’ in etkisini artırabilir ve belirgin kas hipotonisine neden olur. Antihipertansiflerle birlikte Lioresal’in kullanımı kan basıncındaki düşüşü artırabilir, bundan dolayı antihipertansif ilacın dozu ayarlanmalıdır. Morfin ve intratekal baklofen alan bir hastada hipotansiyon görüldüğü bildirilmiştir. Lioresal ile birlikte levodopa tedavisi gören Parkinsonlu hastalarda mental konfüzyon, halüsinasyonlar, baş ağrıları, bulantı ve ajitasyon bildirilmiştir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Te­da­vi da­ima dü­şük doz­da baş­la­tıl­ma­lı ve doz ka­de­me­liar­tı­rıl­ma­lı­dır. Te­da­vi­yi bir­den bi­re kes­mek­ten ka­çı­nıl­ma­lı­dır.Ye­mek sı­ra­sın­da bir mik­tar sı­vı ile alın­ma­lı­dır. Gün­lük doz, ye­tiş­kin­ler­deen az 3, ço­cuk­lar­da ise en az 4 do­za bö­lün­me­li­dir. Ye­tiş­kin­ler­de te­da­vige­nel­lik­le gün­de 3 kez 5 mg ile baş­la­tıl­ma­lı­dır. Son­ra doz, dik­kat­libir tit­ras­yon ile gün­lük ge­re­ken do­za ula­şın­ca­ya ka­dar, 3 gün­lük ara­lar­la gün­de 3 kez 5 mg ar­tı­rıl­ma­lı­dır. Ço­cuk­lar­da doz 0.75-2 mg/kg’dir.


İlaç Fiyatı 16.3 TL


Reçeteli Verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder