22 Şubat 2010 Pazartesi

Lomotil 20 tablet

» Antidiyareik


Etken Maddesi
Difenoksilat Atropin Sülfat Likit


LOMOTİL 20 TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


1 çay kaşığı (5cc); 2.5mg Difenoksilat Hidroklorür, 0.025mg Atropin sülfat, alkol, boya (tartrazine), tatlandırıcı (cherry flavour, sorbitol) içerir.


ENDİKASYONLARI


Lomotil, akut ve kronik ishallerin semptomatik tedavisinde kullanılır. Ayrıca, kolostomili veya ileostomili hastalarda dışkılama sıklığını azaltmak ve dışkının sıvı içeriğini azaltmak için kullanılır.


KONTRENDİKASYONLARI


Solunum depresyonu, özellikle siyanoz olduğunda, bronşiyal astımlılarda, kalp ve karaciğer yetmezliği olanlarda, baş yaralanmalarından sonra, akut alkolizmde ve intrakraniyel basıncın arttığı durumlarda kontrendikedir. Lomotil, psödomembranöz enterokolitte ve enterotoksin üreten bakterilerin (salmonella, shigella) sebep olduğu diyarelerde kullanılmamalıdır


UYARILAR & ÖNLEMLER


Yüksek dozlarda alındığında; şiddetli solunum depresyonu ve komaya sebep olabilir. Özellikle küçüklerde, atropin nedeniyle hassasiyet (taşikardi, hipertermi, üriner retansiyon, deride kuruma ve kızarma) ve zehirlenme belirtileri yapabilir. Şiddetli dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği olduğunda; uygun bir düzeltici tedaviden önce verilmemelidir. Alkol ile birlikte kullanılmamalıdır. Bileşimindeki tartrazineden dolayı alerjik reaksiyonlar görülebilir. DİKKAT: Bağımlılık yapabileceğinden tavsiye edilen dozlar aşılmamalı, uzun süreli kullanılmamalıdır. Yaşlılarda ve düşkünlerde atipik etkiler olabilir, derhal doz düşürülmeli, belirgin bir durum görülüyorsa, doz ona göre verilmelidir. Gebelik ve Laktasyonda Kullanım: Lomotil, gebelik esnasında ancak beklenen fayda/risk oranı hesaplanarak kullanılmalıdır. Süt emziren annelere verilmemelidir.


YAN ETKİLER


Tavsiye edilen dozlarda; solunum düzensizliği, bulantı, kusma, diş etlerinde şişme, abdominal gerginlik, paralitik ileus, toksik megakolon, baş ağrısı, uykusuzluk, baş dönmesi, rahatsızlık, öfori, depresyon, ekstremitelerde uyuşukluk ve deri reaksiyonları görülebilir.


ETKİLEŞİMLER


MAO inhibitörü alan hastalara verilmemelidir. Anestezik, sedatif, hipnotik ve fenotiazin derivesi ilaçlarla beraber alındığında etkilerini artıracağından çok ihtiyatlı kullanılmalıdır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Erişkinlerde; başlangıç dozu günde 4 kez (6 saatte bir) alınan 2 kaşıktır. Çocuklarda: 4 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. 4-8 yaş : günde 3 defa 1 kaşık (5cc) 9-12 yaş : günde 4 defa 1 kaşık (5cc) 13-16 yaş : günde 3 defa 2 kaşık (10cc) İlk diyare semptomları kontrol altına alınınca, doz ayarlaması yapılmalıdır. Akut diyare semptomlarında 48 saat içinde klinik bir iyileşme gözlemlenmez ise, Lomotil’e devam edilmemelidir. DOZ AŞIMI : Kaza ile fazla miktarda ilaç alınmış ise; solunum depresyonu ile beraber narkoz ve atropin zehirlenmesi veya her ikisi de oluşabileceğinden, semptomları beklemeden mide lavajı ve 24 saatlik müşahade tavsiye edilir. Solunum depresyonu oluşmuş ise, morfin toksikasyonundaki gibi spesifik antidotu Nalorfin HBr 5-10 mg veya bulunamaz ise Nalokson HCl 400 µg I.V. olarak yapılır ve 15 dakika içerisinde açılma olmaz ise suni solunum yapılmalı, gerekirse enjeksiyon tekrarlanmalıdır.


İlaç Fiyatı 2.13 TL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* LOMOTİL 60 ML LİKİT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder