22 Şubat 2010 Pazartesi

Longatren 16 TABLET

Etken Madde(ler):
Azidosilin sodyum 750 mg
Piyasa Şekilleri:
16 tabletlik ambalajlarda.

ENDİKASYONLARI

Azidosilinin, Penisilin G ve Penisilin V'nin bütün etki spektrumunu kapsar. Gram-pozitif bakterilere, örneğin streptokoklara (Streptococcus viridans, Streptococcus pyogenes) ve pnömokoklara (Diplococcus pneumoniae) etkili olup, penisilinaz yapmayan stafilokoklara etkisi hemen hemen Penisilin G ve Penisilin V ile aynı derecededir. Gram-negatif bakterilerden Haemophilus influenzae ve Haemophilus pertussis üzerine etkisi Penisilin V'den farklı olarak iyidir. Azidosilin yukarda belirtilen bakterilerin neden olduğu tonsilit, farenjit gibi boğaz enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, sinus enfeksiyonları, bronşit, boğmaca, kızıl ve cilt enfeksiyonlarının (piyodermiler) tedavisinde endikedir.

KONTRENDİKASYONLARI

Aşırı penisilin duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Değişik Beta-laktam antibiyotiklere karşı, örneğin sefalosporinlere aşırı duyarlılık gösteren kişilerde, olası çapraz allerjiye dikkat edilmelidir.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Penisilin tedavisi uygulanan hastalarda ciddi, bazan fatal anafilaktoid reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu tip reaksiyonlar özellikle birçok allerjene duyarlılığı olan kişilerde ve parenteral uygulamada oral uygulamaya göre daha sık görülmüştür. Penisilin tedavisine başlamadan önce, penisilin, sefalosporin ve diğer allerjenlere karşı önceden aşırı duyarlılık reaksiyonu olup olmadığı iyice soruşturulmalıdır. Ciddi anafilaktik reaksiyonlar adrenalinle acil tedaviye gereksinim gösterir. Endikasyona göre i.v. kortikosteroidler, antihistaminikler, solunum yollarının açık tutulması ve entübasyon uygulanması gerekebilir. Uzun süreli uygulamalarda duyarlı olmayan mikroorganizmaların üremesi sonucu süperenfeksiyon belirtileri ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ilaç kesilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır. Yine uzun süreli tedavide, hematopoetik sistemle renal ve hepatik fonksiyonların belli aralıklarla izlenmesi gereklidir. Azidosilin plasenta bariyerini geçer. Ancak fetüs üzerinde bugüne kadar herhangi bir zararlı etki oluşturduğu görülmemiştir. Gerekli görülürse azidosilin gebelik ve laktasyon döneminde kullanılabilir. Emzirilen bebeklerde duyarlılık reaksiyonlarına ve/veya diyareye rastlanabileceği unutulmamalıdır.

YAN ETKİLER

Azidosilin, bir penisilin türevi olması nedeniyle aşırı duyarlılık reaksiyonları gösterebilir, bazan tehlikeli olabilen bu reaksiyonlar genellikle hafif seyreder ve antihistaminik ve kortikosteroidlere yanıt verirler ve azidosilinin kesilmesiyle gerilerler. Genelde iyi tolere edilebilirse de ürtiker, eritema multiforme gibi deri reaksiyonları, kusma, bulantı, glossit, stomatit, diyare (diyarenin ısrarlı bir şekilde devam etmesi halinde psödomembranöz kolit olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır) gibi gastrointestinal yan etkiler görülebilir.

ETKİLEŞİMLER

Antiromatizmal ilaçlar azidosilinin atılımını geciktirebilir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Yetişkinler, gençler ve 6 yaşından büyük çocuklara günde 2 kez 1 tablet verilir. Gerektiğinde ortalama günlük dozlar yükseltilebilir. Akut enfeksiyonlarda ateş düştükten veya hastalık belirtilerinin yok olmasından sonra da 2-3 gün süreyle verilmesi uygundur. Kronik enfeksiyonlardaysa bu süre biraz daha uzatılabilir. Streptokok enfeksiyonlarında en az 10 gün süreyle kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder