18 Şubat 2010 Perşembe

Lipovas 40mg 28tablet

» Kolestrol Düşürücü



Etken Maddesi
Simvastatin


LIPOVAS 40 MG 28 FİLM TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Her film tablette; Simvastatin 10-20-40 mg Yardımcı maddeler:Boyar maddeler; demir oksit, titandioksit


ENDİKASYONLARI


- Primer hiperkolesterolemili hastalarda, tek başına diet ya da diğer farmakolojik olmayan tedavi yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda yüksel total ve LDL kolestrolün düşürülmesi; LİPOVAS, HDL-kolesterolü yükseltir ve böylece LDL/HDL ve total kolestrol/ HDL oranlarını düşürür.
- Hiperkolesterolemi ve hipertrigliserideminin kombine olduğu olgularda, önde gelen bozukluğun hiperkolesterolemi olduğu durumlarda, yüksek kolestrol düzeylerinin düşürülmesi.


KONTRENDİKASYONLARI


- Bu ilacın içinde bulunan herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılık,
- Aktif karaciğer hastalığı veya serum transansaminazlarının nedeni açıklanmayan sürekli yüksekliği,
- Gebelik ve emzirme.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Hepatik Etkiler : Serum transaminazlarında yükselmeler (normalin üst sınırının üç katından daha az) bildirilmiştir. Bu değişimler tedaviye başlanmasından kısa süre sonra görülür, genellikle geçicidir, herhangi bir semptomla birlikte değildir ve tedaviye ara verilmesi gerekmez. Fazla miktarda alkol tüketen ve/veya geçmişinde karaciğer hastalığı hikayesi bulunan hastalarda ilaç dikkatle kullanılmalıdır. Aktif karaciğer hastalığı ve açıklanamayan transaminaz yükselmeleri simvastatin kullanımının kontrendikasyonlarıdır. Kas Etkileri : LİPOVAS kullanan hastalarda, kreatin kinaz (CK) düzeylerinde (iskelet kasından) geçici özellikte hafif yükselmelere sıkça rastlanmıştır, fakat bunlar genellikle klinik bir öneme sahip değildirler. HMG-CoA redüktaz inhibitörleri tedavisi nadiren miyopati ile ilintili bulunmuştur (<%0.1). Yaygın miyalji, kas hassasiyeti ve/veya kreatin kinaz (CK) düzeylerinde belirgin yükselme (normalin üst sınırının 10 katı ya da daha fazla) görülen herhangi bir hastada miyopati olasılığı düşünülmelidir. Hastalardan, açıklanamayan kas ağrılarını, hassasiyetini ya da güçsüzlüğünü hemen bildirmeleri istenmelidir. CK düzeylerinin belirgin biçimde yükselmesi veya miyopatiden şüphelenilmesi ya da miyopati tanısı konması durumlarında LİPOVAS tedavisi sonlandırılmalıdır. Miyopati düşündüren ciddi bir durumu olan ya da rabdomiyolize sekonder olarak renal yetmezlik geliştirmesi için predispozan bir risk faktörü bulunan herhangi bir hastada HMG-CoA redüktaz inhibitörü tedavisi geçici olarak durdurulmalı veya sonlandırılmalıdır. Pediyatrik Kullanım : Çocuklardaki güvenilirlik ve etkinlik henüz ortaya konmamışır. LİPOVAS şu anda pediyatrik kullanım için önerilmemektedir.


YAN ETKİLER


Simvastatin genellikle iyi tolere edilir; görülen yan etkilerin çoğu hafif ve geçici karakterdedir.Abdominal ağrı, konstipasyon ve flatulans. Hastaların % 0.5'i ile 0.9'un da görülen diğer yan etkiler asteni ve başağrısıdır. Miyopati seyrek olarak bildirilmiştir. Daha nadir olarak rabdomiyolizis ve hepatit bildirilmiştir. Nadir olarak, anjioödem, lupus benzeri sendrom, polimiyalji romatika, vaskülit, trombositopeni, eozinofili, artrit, artralji, ürtiker, ateş, albasması, dispne ve kırgınlık gibi bulgulardan bazılarını içeren bir belirgin aşırı duyarlılık sendromu da bildirilmiştir. Laboratuvar Testleri Bulguları : Seyrek olarak serum transaminaz düzeylerinde belirgin ve kalıcı artışlar bildirilmiştir. Karaciğer fonksiyon testlerindeki anormallikler genellikle hafif ve geçicidir. İskelet kaslarından kaynaklanan serum kreatin kinaz düzeylerinde artış bildirilmiştir.


ETKİLEŞİMLER


Kumarin Türevleri : Düşük terapötik antikoagülasyon durumunda tutulan sağlıklı gönüllülerde LİPOVAS uygulanımı varfarinin etkilerini hafifçe yükseltir. Antikoagülan alan hastalarda simvastatin tedavisine başlamadan önce ve sonra, kumarin kullanan hastalarda önerilen aralıklarla, protrombin zamanı kontrol edilmelidir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Hasta, LİPOVAS tedavisine başlamadan önce standart bir kolesterol düşürücü diyete alınmalı ve bu diyeti LİPOVAS tedavisi boyunca sürdürmelidir. Mutad başlangıç dozu, akşam tek doz olarak verilen 10 mg/gün biçimindedir. Hafif ila orta derecede hiperkolesterolemisi olan hastalar LİPOVAS 5 mg'lık bir başlangıç dozu ile tedavi edilebilirler. Doz ayarlamaları, eğer gerekiyorsa 4 haftadan sık olmayan aralıklarla yapılmalı ve en çok akşam tek doz halinde verilen günlük 40 mg'a kadar yükseltilmelidir. LDL kolesterol düzeylerinin 75 mg/dl (1.94 mmol/L) ya da total plazma kolesterol düzeylerinin 140 mg/dl (3.6 mmol/L) altına düşmesi durumunda LİPOVAS dozunun azaltılması düşünülmelidir. Kombine tedavi : LİPOVAS tek başına ya da safra asidi sekestranlarıyla kombine olarak etkili olmaktadır. LİPOVAS ile birlikte immunosupresif ilaç kullanan hastalarda önerilen maksimum doz 10 mg/gün'dür. Renal Yetmezlikte Dozaj : LİPOVAS anlamlı bir renal atılıma uğramadığından, orta derecede renal yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli olmayacaktır. Yine de bu hastalara bir önlem olarak mümkün olan en düşük başlangıç dozu uygulanmalı (5 mg/gün) ve kontrol altında tutulmalıdır. AŞIRI DOZ ve TEDAVİSİ : İnsanlarda doz aşımı ile ilgili veri bulunmamaktadır. Genel önlemler alınmalı ve karaciğer fonksiyonu incelenmelidir.


İlaç Fiyatı 13.06 TL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* LİPOVAS 80 MG 28 FİLM TABLET
* LIPOVAS 20 MG 28 FİLM TABLET
* LIPOVAS 10 MG 28 TABLET


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* ZOVATIN 40 MG 30 TABLET
* ZOVATIN 20 MG 30 TABLET
* ZOVATIN 10 MG 30 TABLET
* SIMVAKOL 10 MG 28 FİLM TABLET
* ZOVATIN 10 MG 28 TABLET
* ZOCOR 10 MG 28 TABLET
* SIMACOR 10 MG 28 TABLET
* SİMVAKOL 20 MG 28 FİLM TABLET
* ZOVATIN 20 MG 28 TABLET
* ZOCOR 20 MG 28 TABLET
* SİMVAKOL 40 MG 28 FİLM TABLET
* ZOVATIN 40 MG 28 TABLET
* ZOCOR FORT 40 MG 28 FILM.
* SİMVAKOL 80 MG 28 TABLET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder