25 Şubat 2010 Perşembe

Lorimid 15tablet

» Antidiyareik


FORMÜLÜ


2mgLoperamid hclTablet


ENDİKASYONLARI


LORİMİD (loperamid); akut nonspesifik diyare ve enflamatuvar barsak hastalıkları ile ilgili kronik diyarelerin semptomatik tedavisinde endikedir. Ayrıca ileostomili hastalarda, ileostomi ağzından dışarı atılan fekal mayi hacminin azaltılması için de kullanılır


KONTRENDİKASYONLARI


LORİMİD, loperamide bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalarda konstipasyondan kaçınılması gerekenlerde kullanılmamalıdır. 5 yaşın altındaki çocukların akut diyarelerinde kullanılmamalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER


LORİMİD (loperamid) yüksek ateş ve kanlı ishal ile karakterize akut dizanteri vakalarında kullanılmamalıdır. Diyaresi olan hastalarda sıvı ve elektrolit kaybı oluşabilir. Hastaya LORİMİD (loperamid) uygulanması sırasında uygun sıvı ve elektrolit tedavisine devam edilebilir. Akut ülseratif kolit veya geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı ile ilgili psödomembranöz koliti olan bazı hastalarda intestinal motiliteyi inhibe eden veya intestinal geçiş zamanını uzatan ilaçların toksik megakolona yol açabileceği bildirilmiştir. Eğer akut ülseratif kolitli hastada abdominal distansiyon oluşursa tedavi kesilmelidir. Hepatik fonksiyon bozukluğu olan hastalar yakından izlenmelidir. Akut diyarelerde, eğer 48 saat içinde klinik iyileşme gözlenmediyse tedavi kesilmelidir. Bu nedenle hastalar birkaç gün içinde diyarenin kesilmemesi durumunda doktorlarıyla yeniden temas etmeleri konusunda uyarılmalıdırlar. Hamilelikte kullanımı: Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda insan dozlarının 30 katına dek dozlarda fertilite ve fetus üzerine olumsuz etkiler ya da teratojenik aktivite saptanmamıştır. Ancak aynı araştırmalar insanlar üzerinde yapılmadığından hamilelik sırasında diğer bütün ilaçlar gibi kesin olarak gerekli görülmedikçe kullanılmamalıdır. Süt verme döneminde kullanımı: İlacın süte geçip geçmediği kesin olarak saptanmış olmadığından süt veren annelerde dikkatle kullanılmalıdır. Hasta için uyarılar: Önerilen doz aşılmamalıdır. LORİMİD kullanımıyla, halsizlik veya baş dönmesi olabilir; araç kullanan veya dikkat gerektiren işlerde çalışan hastalar bu konuda uyarılmalıdırlar. Ağız kuruluğu ortaya çıkabilir. Diyarenin birkaç gün içinde durmaması veya karında ağrı, gerginlik hissi ortaya çıkması ya da ateş olması durumunda tekrar hekime başvurulmalıdır.


YAN ETKİLER


LORİMİD (loperamid)'in yan etkileri olarak bildirilen belirtilerin çoğu diyareye ait belirtilerden farklı değildir ve bu nedenle yan etkilerini kesin olarak diyare belirtilerinden ayırt etmek zordur. Yan etkileri genellikle hafiftir ve kendiliğinden sonlanır. Daha çok kronik diyare tedavisi sırasında gözlenmiştir. Görülme sıklığına göre şu yan etkiler bildirilmiştir: Karında gerginlik hissi, ağrı, bulantı, kusma, kabızlık, halsizlik, baş dönmesi, ağız kuruluğu. LORİMİD (loperamid)'e karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu bildirilmiştir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.


ETKİLEŞİMLER


Yapılan klinik çalışmalarda diğer ilaçlarla etkileşimine dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. İlaca bağımlılık: İnsanlarda LORİMİD (loperamid)'e fiziksel bağımlılık gözlenmemiştir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Akut diyare: Yetişkinler: Başlangıç dozu olarak 2 tablet (4 mg), idame dozu olarak da her bir diyareik dışkılamayı takiben 1 tablet (2 mg) önerilmektedir. Günlük maksimum doz 8 tableti (16 mg) aşmamalıdır. Klinik iyileşme genellikle 48 saat içinde görülür. Kronik diyare: Yetişkinler: Akut diyarede olduğu gibi başlanması ve devam edilmesi önerilir. Belirtilerde iyiye gidiş sağlandıktan sonra doz her bir hastanın gereksinimine göre azaltılarak ayarlanabilir. Optimum günlük doz saptandıktan sonra tek dozda ya da bölünerek uygulanabilir. Klinik deneylerde kronik diyare için ortalama günlük idame dozu 4-8 mg arasındaydı. 16 mg'ı aşan dozajlara son derece seyrek olarak gerek duyulmuştur. Eğer en az10 gün süresince 16 mg/gün dozunda verilmesine rağmen, ilaç semptomları kontrol altına alamamışsa devam etmenin gereksiz olduğu düşünülmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder