13 Şubat 2010 Cumartesi

Lh rh ferring ampul

» Hipofizeal gonodolropin


Etken Maddesi
Gonadorelin Asetat


LH-RH FERRING 0,1 MG SOLÜSYON

İthal, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


1 ml solüsyon içeren bir ampulde: 0.091 mg gonadorelline eşdeğer miktarda 0.1 mg gonadorelin asetat. Enjeksiyonluk su : 1 ml Glasiyal asetik asit : 0.00006 ml Mannitol : 50 mg


ENDİKASYONLARI


Hipotalamus, hipofiz ve gonad disfonksiyonlarının teşhisi: Gonadorelin, hipofiz bezinde gonadotropin serbestleşmesini stimüle eder. Uzun bir süre devam eden hipofiz bezi inovülasyonunda gonadotropin salgısını uyarmak için dozun artırılması ya da ilaç uygulanımını tekrarlamak gerekebilir (enjeksiyonların tekrarlanması ya da pulsatil tedavi). Tek doz uygulanımı: Periferden kaynaklanan gonad disfonksiyonları ve merkezi sinir sisteminin neden olduğu disfonksiyonları (hipolatamik veya hipolizer yetersizlik) birbirinden ayırmak için uygulanır. Doz artışı ve uygulamanın tekrarlanması: Hipofiz ve hipotalamustan kaynaklanan disfonksiyonları birbirinden ayırmak için (Endojen gonadorelin yetersizliğine veya yokluğuna bağlı, sırasıyla primer veya sekonder “hipotalamik” amenore ve hipogonadotropik hipogonadism). Tümör durumunda (örn. Kraniofarinjioma, hipofiz adenomu) yukarıdaki ölçümler, hipotalamus ve hipofiz bezi disfonksiyonlarının teşhisi ve ileri kontrolleri için yapılır.


KONTRENDİKASYONLARI


LH-RH Ferring, gonadorelin ve mannitole karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. Gonadorelin, gebelik ve laktasyonda kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda gonadorelinin etkisi daha uzun süreli ve daha fazla olabilir. Tedavi sadece uzman hekimler tarafından yapılabilir. GEBELİK VE LAKTASYONDA KULLANIMI Gebelik ve laktasyon süresince kontrendikedir.


YAN ETKİLER


Aşırı duyarlılık: Aşırı duyarlılık durumlarında nadiren anafilaktik reaksiyonlar (bronşial tıkanma, taşikardi, ateş, şişlik, kaşıntı ve yüzde, gözde ve dudak çevresinde kızarıklık) ve genellikle ağrı, kaşıntı ve şişlik ile belirginleşen enjeksiyon bölgesinde lokal reaksiyonlar (kızarıklık) görülebilir. Anafilaktik şok tek bir vakada görülmüştür (gonadorelinin pulsatil tedavisini takiben). Nörolojik yan etkiler: Bazen parenteral uygulamayı takiben hipofiz adenomalı hastalarda, bilhassa TRH (protirelin) ile kombine uygulandığında geçici nörolojik semptomlar bildirilmiştir. Bu tip vakalarda, gonadorelin ile teşhis veya tedavi uygulanımı dikkatle değerlendirilmelidir.


ETKİLEŞİMLER


Androjen, östrojen, gestajen ve glukokortikoid gibi hipofizin gonadotropin sekresyonunu etkileyen ilaçlar kullanılırsa test sonuçları değişebilir. Bundan başka gonadotropin düzeyi, spirono-lakton tedavisiyle beraber geçici olarak artabilir, levadopa ile az miktarda artabilir ya da sırasıyla dijoksin ve oral kontraseptiflerle beraber kullanıldığında azalabilir. Prolaktin artırıcı ajanlarla (fenilalanin, met-oktopamide benzer dopamin antagonistleri), birlikte tedavi, gonadorelin reaksiyonunu bozabilir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Teşhis için, intravenöz yoldan tek doz olarak 25 mcg veya 100 mcg zerkedilir. Bir kaç saat sonra stimülasyon tekrarlanabilir veya bir pulsatil enfüzyon yapılabilir. Erişkinler: 100 mcg gonadorelin i.v. bolus enjeksiyonu, (1 ampul LH – RH Ferring) Çocuklar: Vücut yüzel alanının her m2 si için 60 mcg gonadorelin i.v. bolus enjeksiyonu En az ¼ LH-RH Ferring ampule tekabül eden 25 mcg gonadorelin verilmelidir. Uygulamanın şekli ve uzunluğu: Teşhis için LH-RH Ferring enjeksiyonluk solüsyon intravenöz olarak uygulanır. GnRH testlerinin performansı (tek doz enjeksiyon): - Bazal LH- ve FSH değeri tayini için 2 ml kan alınır. - Sonra i.v. 25 – 100 mcg LH – RH bolüs enjeksiyonu yapılır. - 30 dakika sonra ayrıca gerekirse 60, 90, 120 dakika sonra 2 ml kan daha alınır ve serumdaki FSH gibi LH’ da radyo – İmmünolojik – miktar tayini ile tayin edilir. Açıklama LH ve FSH’ da maksimum artış, yaklaşık 30 dakika sonra beklenir. Normal hipofiz bezi fonksiyonlarında yükselmiş başlangıç değerine göre 3-5 katlık LH artışı normal olarak sayılabilir. Tek bir test ile sadece mevcut olan gonadotropinler tespit edilebilir. Ancak, gonadorelinin tek uygulaması, hipotalamik ve hipofiz bezi rahatsızlıklarını birbirinden ayırmak için her zaman uygun değildir. Gonadotropin açısından hipofiz reservlerini değerlendirmek ve hipofiz ve hipotalamik fonksiyonel rahatsızlıkları birbirinden ayırmak için uygulamanın tekrarı ya da pulsatil GnRH stimülasyonu gerekecektir. Bunun için Lutrelef® ile bağlantılı Zyklomat® pulse ve seti mevcuttur. Kadınlarda gonadorelinli stimülasyonu takiben LH ve FSH yanıtı menstruasyon periyoduna bağlıdır. Luteal fazdaki artış, erken folliküler fazdan 2 kat daha fazladır. DOZ AŞIMI Gonadorelin yüksek dozda iyi tolere edilir. Doz aşımından sonraki intoksikasyonu bilinmemektedir. Gonadorelin hızla vücuttan dışarı atılabildiğinden doz aşımı durumunda alınması gereken önlemlere gerek yoktur.


İlaç Fiyatı 32.53 TL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* LH-RH FERRING 0,1 MG ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ İÇEREN 1 SOLÜSYON

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder