20 Şubat 2010 Cumartesi

Lokalen 30gr pomad

ETKEN MADDE : Lidokain

ÜRÜN BİLGİSİ : LOKALEN POMAD, ağız ve dil arkası farenks parçası (yumuşak damak ve epiglot üst kenarı arasındaki farenks bölümü) ve orta yutak mukozasının anestezisinde, boğazdan tüp salma ameliyesinde anestezik lubrikant olarak, ciltteki ufak yanık ve tahrişlerden meydana gelen sızılarda geçici rahatlık sağlamada topikal olarak uygulanan pomattır.



ETKEN MADDE


Lidokain



ANA TEDAVİ GRUBU


Lokal Anestezik



FORMÜLÜ


1 g’da Lidokain 50 mg


FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ


LOKALEN pomad, kimyasal formülü 2 - (dietilamino) - N - (2,6 - dimetilfenil) asetamid olan anestezik etkili Lidokain içerir. Lokalen pomadın formülünde yer alan Lidokain lokal anestezik etkisini, temas ettiği bölgedeki sinir hücrelerinin membranını stabilize ederek ve sinir uçlarındaki akımı veya duyguyu geçici olarak durdurarak gösterir. Tesir süresi 3–5 dakikadır. Sağlam ciltlere tatbikinde herhangi bir etkisi yoktur.


ENDİKASYONLARI

Ağız ve dil arkası farenks parçası (yumuşak damak ve epiglot üst kenarı arasındaki farenks bölümü), orta yutak mukozasının anestezisinde
Boğazdan tüp salma ameliyesinde anastezik lubrikant olarak
Ciltteki ufak yanık ve tahrişlerden meydana gelen sızılarda geçici olarak rahatlık sağlamada endikedir.

KOTRENDİKASYONLARI


Amid tipinde lokal anesteziklere olan aşırı duyarlılık.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Gebelikte kullanımı: Deney hayvanları ile yapılan reprodüktiv çalışmalarda fetus üzerinde herhangi bir zararlı etkisi görülmemiştir.
Bununla beraber Lidokain’in insanlarda fetal gelişme üzerindeki aksi tesiri ile ilgili emniyetliliği kesin olara saptanmamıştır. Özellikle gebeliğin erken dönemlerinde olmak üzere hamile olma ihtimali bulunan kişilere müstahzarı uygulamadan önce bu konuda fayda/zarar dikkatle değerlendirilmelidir.
Lidokain’in emniyetliliği ve etkenliği uygun dozaj, doğru teknik, kaidelere riayet sonucu ortaya çıkar. Yaşlı, akut hastalıklı ve çocuklarda lidokain, hastaların yaşlarına ve fiziksel durumlarına göre dozaj azaltılarak uygulanmalıdır.
Özel uygulamalar için, spesifik teknikler için yeterli bilgiler tetkik edilerek uygulanmalıdır.
Lidokain %5 pomad, mukoza ağır harabiyeti veya sepsisli hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.
Lidokain %5 pomad ilaca karşı aşırı duyarlılığı bulunanlarda dikkatle uygulanmalıdır. Ayrıca para - amino benzoik asid türevlerine karşı (prokain, tetraksin, benzokain v.s.) Aşırı duyarlılığın mevcudiyeti bilinen hastalar lidokaine karşı krossensitivite göstermemişlerdir.


YAN ETKİLER



Lidokain %5 pomadın sistemik yan etki gösterme ihtimali çok düşüktür. Bununla beraber diğer lokal anesteziklerle de olduğu gibi uygulanan yere, miktarına, uygulama sıklığına veya aşırı duyarlılığa bağlı olarak plazma seviyesinin yükselmesi nedeni ile yan etkiler görülebilir. Bu tür vak’ada bu etkiler görülmeyebilirse de ilk belirtiler baş dönmesi, eksitasyon ve/veya depresyon, sinirlilik, bulanık görme, tremor, konvülziyondur. Şuur kaybına meyil, solunum durması, bu müstahzarın toksisitesi sırasında gelişen belirtilerdir. Kardiyovasküler reaksiyonlar depresandır. Hipotansiyon, miyokardial depresyon, bradikardi ve kardiyak arrest olabilir.
Toksik belirtilerin kontrolünde solunum yollarının açık tutulması gerektiğinde oksijen verilmesi ve suni teneffüs gibi önlemler vak’aların büyük bir bölümünde yeterli olmaktaysa da konvülsiyonların varlığı halinde nadiren antikonvülzan uygulanması gerekebilir. Benzodiazepin (diazepam gibi), çok kısa etki süreli barbitüratlar (thiopental veya triamilal) veya kısa etki süreli barbitüratlar (pentobarbital veya sekobarbital) verilebilir. Ayrıca kardiyovasküler sistem için I.V. sıvılar ve/veya vasopressörler (efedrin) verilebilir. Lokal anesteziklere karşı alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bunlar anaflaktoid reaksiyonlar, ürtiker, ödem şeklinde olabilir.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.


DOZU& KULLANIM ŞEKLİ


Topikal olarak semptomları kontrol altına almak üzere uygulanır. Doku harabiyeti gösteren yüzeylere steril pet üzerinde uygulanmalıdır.
Endotrakeal entübasyon için önce katetere uygulanır.
DİŞ HEKİMLİĞİNDE:
Daha önce kurulanmış ağız mukozası üzerine sürülür. Takriben ağızdaki aşırı tükrük salgısı pomadın maksimal penetrasyonunu ve minimum bir dilüsyon sağlamak üzere pamukla veya enjektörle boşaltılır. Müstahzarın bir hastadan diğer hastaya uygulanması sırasında pomadın tüpü aracılığı ile hastalar arası kontaminasyon ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Uygulandığı tedavi periyodu boyunca tüm hastaların diş hekimi tarafından 36 saati geçmeyen fasılalarla konsülte edilmeleri çok önem taşır.
NOT: GÜNDE 35 GRAMDAN FAZLA UYGULANMAMALIDIR.


SAKLAMA KOŞULLARI


Oda ısısında, ambalajında saklayınız.


İlaç Fiyatı 2.44 TL

Reçeteli Verilir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)

* KSILIDIN 30 GR POMAD
* ANESTOL %5 30,GR POMAD
* JETMONAL %10 5 ML 3 AMPUL
* JETMONAL % 2 5 ML 5 AMPUL
* ARİTMAL %2 2ML*10 AMPUL
* MONOCAIN 10 AMPUL
* JETOKAİN SİMPLEX 20 MG 2 ML 10 AMPUL
* XYLOCAIN % 2 20 GR JEL
* JETMONAL 20 MG 10 ML 10 AMPUL
* LACONEST AD 20 AMPUL
* XYLOCAIN PUMP 100 MG 50 ML SPREY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder