10 Şubat 2010 Çarşamba

Lentaron ampul

Etken Madde(ler):



Formestan 250 mg


ENDİKASYONLARI


Doğal veya yapay olarak meydana gelmiş postmenopozdaki kadınlarda ilerlemiş meme kanserinin tedavisinde kullanılır.


KONTRENDİKASYONLARI


Premenopozal endokrin durumundaki kadınlarda, hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır


UYARILAR & ÖNLEMLER


İstemeden damar içine enjeksiyondan kaçınılmalıdır, çünkü enjeksiyon yerinden dolaşıma hızlı giriş hemen enjeksiyonu takiben acı tat, sıcak duygusu, taşikardi, nefes alamama veya sersemlik gibi belirtilere yol açabilir. Siyatik siniri içine veya yakınına enjeksiyondan da kaçınmak için dikkat edilmelidir. Uygun olmayan enjeksiyon ile ilişkili riskler ağrı ve geçici sinir travmasıdır. Eğer sinir doğrudan zedelenmişse kalıcı veya şiddetli bir risk teorik olarak mevcuttur. Direnç hissedilen bir alana veya daha önceki uygulamadan dolayı enflamasyon görülen alana enjeksiyon yapılmamalıdır. Antikoagülan ilaç alan hastalarda, tüm diğer i.m. enjeksiyonlarda olduğu gibi, enjeksiyon yerinde hematomları veya kanamayı önlemek için dikkatle kullanılmalıdır. Hepatik ve/veya renal yetmezliği olan hastalarda özel çalışma yapılmamıştır. Bu yüzden ciddi hepatik ve/veya orta-şiddetli renal yetmezliği olan hastalarda kullanımı tavsiye edilmez. Renal fonksiyonu hafif derecede bozuk (kreatinin klirensi 20 ml/dakika’dan az olmayan) hastalarda herhangi bir problem olmaksızın kullanılmıştır. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Bazen sersemlik, uyku hali veya halsizlik bildirildiğinden araç veya makine kullanırkendikkatli olmalıdır.


YAN ETKİLER


Lokal yan etkiler: Enjeksiyon yerinde sık sık kaşıntı, ağrı, irritasyon, yanma hissi, ağrılı veya ağrısız şişlik ve granülom, bazen steril abse, ender olarak da hematom gözlenmiştir. Genel yan etkiler: Deri ve uzantılarında bazen döküntü, kaşıntı ve ekzantem, ender olarak saç dökülmesi, yüzde tüylenme; sinir sistemi ile ilgili olarak letarji, uyuşukluk, baş ağrısı, sersemlik, duygusal kararsızlık; damar sistemi ile ilgili olarak bacağın alt kısmında ödem, tromboflebit; endokrin sistemi ile ilgili olarak sıcak basması; ürogenital sistemde vajinal kanama veya leke tarzında kanama, pelvik kramplar, kolpit; sindirim sistemi ile ilgili olarak bulantı, kusma, kabızlık; kas-iskelet sisteminde kas krampları, artralji; solunum sistemi ile ilgili olarak boğazda yanma; ayrıca vazovagal reaksiyona bağlı olarak solgunluk, enjeksiyondan hemen sonra sersemlik, anafilaktoid reaksiyon (döküntü, bulantı, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve taşikardi, halsizlik) gözlenmiştir.


ETKİLEŞİMLER


Diğer antikanser ilaçlar ile kombinasyon şeklinde kullanımına dair bilgi henüz yoktur. Aynı zamanda fenitoin alan bir hastada yüzdeki tüylerin büyümesi artmıştır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Tavsiye edilen doz iki haftada bir 250 mg dır. Lentaron üst dış kadrana derin gluteal intramüsküler enjeksiyon şeklinde uygulanır. Her enjeksiyon farklı kalçaya yapılmalıdır. Lentaron tümörde yeni bir progresyon kanıtlanana kadar verilmelidir. Hepatik ve/veya renal yetmezlik Hepatik ve/veya renal yetmezliği olan hastalarda özel çalışma yapılmamıştır. Bu yüzden Lentaron’un ciddi hepatik ve/veya orta-şiddetli renal yetmezliği olan hastalarda kullanımı tavsiye edilmez. Lentaron renal fonksiyonu hafif derecede bozuk (kreatinin klirensi 20 ml/dakika’dan az olmayan) hastalarda herhangi bir problem olmaksızın kullanılmıştır ve böyle hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Yaşlılar Yaşlılarda dozajın farklı olduğunu düşündüren bir bulgu yoktur. Çocuklar Çocuklarda kullanılmaz. Diyabetik hastalar Diyabetik hastalarda özel çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle diyabetik hastalarda bir ihtiyat tedbiri olarak kan glikoz miktarları takip edilmelidir. Hazırlanması ve kullanımı : Suda mikrokristalize süspansiyonu hazırlamak için kutuda bulunan 2 ml sodyum klorür çözeltisi aseptik şartlar altında kuru toz içeren flakona katılır. Yavaşça sallamak suretiyle ilaç hızla dağılır. Enjeksiyonluk süspansiyonun kullanmadan kısa zaman önce hazırlanması tavsiye edilir. Zerk edilmeden önce süspansiyonun oda ısısına gelmesi beklenmelidir. Enjeksiyon için hazırlanan süspansiyon buzdolabında (+2 °C ile +4 °C arasında) saklandığı takdirde 24 saate kadar dayanıklıdır. AŞIRI DOZ VE TEDAVİSİ Doz aşımı bildirilmemiştir. Klinik çalışmalarda haftada 1000 mg a kadar dozlar sadece lokal reaksiyonlarda artışa yol açmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder