7 Şubat 2010 Pazar

Largactil 100mg 30tablet

Etken Maddesi
Klorpromazin Hidroklorür


LARGACTIL 100 MG KAPLANMIŞ 30 TABLET


Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


ENDİKASYONLARI


Va­go­li­tik,se­da­tif ve an­ti­eme­tik özel­lik­le­ri olan bir nö­ro­lep­tik­tir. Nö­rop­si­ki­yat­ri­de: Akut psi­koz­lar: Aji­tas­yon du­rum­la­rı,hi­po­ma­ni ve ma­ni­ler, de­li­ri­um nö­bet­le­ri, kon­füz­yon­lu send­rom­larKro­nik psi­koz­lar: Şi­zof­re­nik du­rum­lar, özel­lik­lepa­ra­no­id şi­zof­re­ni­ler, kro­nik de­li­ri­um du­rum­la­rı. Bü­yük­ler­deve ço­cuk­lar­da sal­dır­gan­lık du­rum­la­rı, se­nil de­mans sı­ra­sın­da­kiek­si­tas­yon du­rum­la­rı. Ge­nel tıp­ta: Çe­şit­li has­ta­lık­lar sı­ra­sın­da gö­rü­le­bi­lenank­si­ye­te ve aji­tas­yon du­rum­la­rı. Bu­lan­tı ve kus­ma­lar, ka­şın­tı­lı der­ma­toz­lar, in­fan­tilnö­ro­tok­si­koz­lar. Anes­te­zi­de: Has­ta­nın anes­te­zi­ye ha­zır­lan­ma­sı, po­tan­si­ya­li­zeanes­te­zi. Şok du­rum­la­rı­nın ön­len­me ve te­da­vi­si. Do­ğum­da: Do­ğum anal­je­zi­si, ek­lamp­si.


KONTRENDİKASYOLARI


Bar­bi­tü­ratve al­kol ko­ma­la­rı, dar açı­lı glo­kom ve pros­tat hi­pert­ro­fi­si­ne bağ­lıola­bi­le­cek id­rar tu­tul­ma­la­rın­da kont­ren­di­ke­dir


UYARILAR & ÖNLEMLER


Has­ta­da hi­per­ter­mi gö­rül­dü­ğün­deklorp­ro­ma­zin te­da­vi­si­ne son ve­ril­me­li­dir. Özel­lik­le te­da­vi­ninba­şın­da gö­rü­len som­no­lans ha­li do­la­yı­sıy­la ma­ki­ne ve­ya araç kul­la­nanhas­ta­la­ra dik­kat­li ol­ma­la­rı söy­len­me­li­dir. Te­da­vi sı­ra­sın­da al­kol­lüiç­ki al­ma­ma­la­rı ko­nu­sun­da has­ta­lar uya­rıl­ma­lı­dır. Ge­be­lik ve em­zir­me dö­nem­le­rin­deila­cın ya­ra­rı/risk ora­nı göz önün­de tu­tul­ma­dan kul­la­nıl­ma­ma­lı­dır.


YAN ETKİLER


Se­das­yonya da uyuk­la­ma, dis­ki­ne­zi du­rum­la­rı, or­tos­ta­tik hi­po­tan­si­yon,ağız ku­ru­lu­ğu, ka­bız­lık, ako­mo­das­yon bo­zuk­luk­la­rı, id­rar tu­tul­ma­sı,im­po­tens, fri­ji­di­te, ame­no­re, ga­lak­to­re, ji­ne­ko­mas­ti, hi­perp­ro­lak­ti­ne­mi,de­ri pig­men­tas­yon­la­rı, gö­zün ön seg­men­tin­de pig­ment çö­kün­tü­le­ri,çok sey­rek ola­rak lö­ko­pe­ni ve ag­ra­nü­lo­si­toz.


ETKİLEŞİMLER


Klorp­ro­ma­zindi­ğer an­ti­ko­li­ner­jik ilaç­lar­la bir­lik­te kul­la­nıl­dı­ğın­da, yan et­kiar­tı­şı­na (ağız ku­ru­lu­ğu, id­rar tu­tul­ma­sı vb.) yol aça­bi­lir. Oral an­ti­ko­agü­lan­la­rınet­ki­si­ni azal­ta­bi­lir. a-ad­re­ner­jikblo­kaj ya­pa­bi­lir. Epi­lep­si eşi­ği­ni azal­ta­bi­lir. An­ti kon­vül­sanilaç­lar kul­la­nan has­ta­lar­da do­zaj ayar­la­ma­sı yap­mak ge­re­ke­bi­lir.Bir­lik­te prop­ra­no­lol alan has­ta­lar­da her iki ila­cın plaz­ma dü­ze­yiar­ta­bi­lir. Klorp­ro­ma­zin­le bir­lik­te kul­la­nıl­dık­la­rın­da an­ti­hi­per­tan­sifilaç­la­rın ve SSS dep­res­yo­nu ya­pan ilaç­la­rın (hip­no­tik­ler, tran­ki­li­zan­lar,anes­te­zik­ler, anal­je­zik­ler) et­ki­si ar­ta­bi­lir. Al­kol­lü içe­cek­ler,le­vo­do­pa ve lit­yum tuz­la­rıy­la bir­lik­te kul­la­nıl­ma­ma­lı­dır.



DOZU & KULLLANIM ŞEKLİ


LargactilAmpul: Eriş­kin­ler­de IM ve­ya IV en­füz­yon yo­luy­la ge­rek­ti­ğin­de24 sa­at için­de 3-4 kez tek­rar­lan­mak üze­re 1-2 am­pul uy­gu­la­nır. Ço­cuk­lar­dapsi­ki­yat­rik has­ta­lık­lar­la ter­mi­nal has­ta­lık­lar­da­ki bu­lan­tı vekus­ma­la­rın te­da­vi­sin­de (1 ya­şın­dan kü­çük ço­cuk­lar­da çok ge­rek­lide­ğil­se öne­ril­mez) 1-12 yaş ara­sı ço­cuk­lar­da ge­rek­ti­ğin­de 24 sa­atiçin­de 3-4 kez tek­rar­lan­mak üze­re 0.5 mg/kg öne­ri­lir. Gün­lük uy­gu­la­na­cakmik­tar 1-5 yaş ara­sı 40 mg’yi; 6-12 yaş ara­sı 75 mg’yi aş­ma­ma­lı­dır. Anes­te­zigi­ri­şim­le­ri sı­ra­sın­da 1-12 yaş ara­sı ço­cuk­lar­da baş­lan­gıç do­zuola­rak 0.5-1 mg/kg, sü­rek do­zu ola­rak ge­rek­ti­ğin­de 24 sa­at için­de 4-6kez tek­rar­lan­mak üze­re 0.5 mg/kg’lik doz­lar öne­ri­lir.Largactil Tablet: Eriş­kin­ler­degün­lük doz 25-150 mg’dir. Bu doz gün­de 3-4 eşit kı­sım­da uy­gu­lan­ma­lı­dır. Et­ki­lidoz bu­lu­nun­ca­ya ka­dar doz ar­tı­rı­mı ted­ri­cen ya­pı­lır. Or­ta­la­ma doz gün­de 50-75 mg’dir.Bu po­zo­lo­ji özel­lik­le nö­rop­si­ki­yat­rik du­rum­lar­da aşı­la­bi­lir. 5yaş­tan kü­çük ço­cuk­lar­da 1 mg/kg’lik doz 2-3 kerede ve­ri­lir. 5 ya­şın­danbü­yük ço­cuk­lar­da, eriş­kin do­zu­nun üç­te bi­ri ya da ya­rı­sı ve­ri­lir.



PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* LARGACTİL 25 MG 10 AMPUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder