7 Şubat 2010 Pazar

Lantus enjeksiyon kalemi

ENDİKASYONLARI


Tip 1diyabetli yetişkin ve 6 yaş ve üzerindeki çocuk hastalarda ve uzun etkili insüliningerekli olduğu Tip 2 diyabetli yetişkin hastalarda endikedir


KONTRENDİKASYONLARI


İnsülinglarjin veya formülündeki yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılıkgösteren hastalarda kontrendikedir


UYARILAR & ÖNLEMLER


Lantus,güvenilirlik ve etkinliğiyle ilgili yeterli deneyim olmadığından, 6 yaşınaltındaki çocuklarda, karaciğer yetmezliği olan hastalarda veya orta/şiddetliböbrek yetmezliği olan hastalarda uygulanmamalıdır. Hipoglisemik epizodlarınözel klinik anlam taşıyabileceği hastalarda dikkatli olunmalı ve kan şekeriizlenmesinin yoğunlaştırılması tavsiye edilmelidir. Eşlik eden bir hastalıkdiyabetik ketoasidoz riski nedeniyle yoğun metabolik izlemeyi gerektirir. Gebeve emziren kadınlarda kullanımına ilişkin klinik veri bulunmamaktadır. Öncedenvar olan veya gestasyonal diyabeti olan hastalarda tüm gebelik süresince iyimetabolik kontrolün sağlanması önemlidir.


YAN ETKİLER


Hipoglisemi;insülin dozu insülin gereksinimine göre çok yüksekse ortaya çıkabilir. Şiddetlihipoglisemik ataklar, özellikle tekrarlayan ataklar ise nörolojik hasarlara yolaçabilir. Uzayan veya şiddetli hipoglisemik epizodlar yaşamı tehdit ediciolabilir. Kan şekeri düze­yinde ani düzelme sağlayan yoğun insülin tedavisi dediyabetik reti­nopatinin geçici bir süre için kötüleşmesine neden olabilir.Enjeksiyon yerinde lipodistrofi oluşabilir ve lokal olarak insülin absorpsiyonugecikebilir. Lantus içeren tedavi şemalarında, enjeksiyon yerinde kızarıklık,ağrı, kaşıntı, ürtiker, şişme veya enflamasyon gibi reaksi­yonlar görülebilir,bunlar çoğunlukla birkaç gün veya hafta içinde kaybolur. Ani gelişen alerjikreaksiyonlar nadir olarak görülebilir.


ETKİLEŞİMLER


Çoksayıda madde glukoz metabolizmasını etkiler ve Lantus’un dozunun ayarlanmasınıgerektirebilir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Lantus, her gün aynı saatte olmak şartıyla, gününherhangi bir saatinde, günde bir kez uygulanmalıdır. İnsülin glarjin dozu veuygulanım zamanı kişiye göre ayarlanmalıdır. Tip 2 diabetes mellitushastalarında, Lantus oral etkili antidiyabetiklerle beraber uygulanabilir.Bazal insülinle tedavi şemasını günde iki kez NPH insülinden, günde tek dozLantus’la değiştiren hastalar, gece ve sabah erken saatlerde hipoglisemiriskini azaltmak için, tedavinin ilk haftalarında günlük bazal insülindozlarını %20-30 oranında azaltmalıdırlar. Subkütan uygulanır. İntravenözuygulanmamalıdır.Lantus başka bir insülinle karış­tırılmamalı veyaseyreltilmemelidir Kartuş içindeki solüsyon berrak ve renksizse, görülebilirherhangi bir katı parçacık içermiyorsa ve su görünümünde ise kullanınız.Kalemin içine yerleştirmeden önce, LantusOptiPen 1-2 saat oda sıcaklığındatutulmalıdır. Enjek­siyondan önce kartuştaki hava kabarcıkları çıkartılmalıdır.Kalem kullanım talimatları dikkatle takip edilmelidir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* LANTUS OPTİPEN 100 IU 5 ENJ. KARTUŞ
* LANTUS 100IU/ML SUBKÜTAN KULL İÇİN ENJ.SOL.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder