5 Şubat 2010 Cuma

Lactulac 200ml şurup

» Laksatif


Etken Maddesi
Laktuloz


LACTULAC 200 ML ŞURUP
Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Laktuloz,670 mg


ENDİKASYONLARI


Kronik kabızlıkta laksatif olarak, hepatik ensefalopati (portal sistemik ensefalopati)olgularında koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılır

KONTRENDİKASYONLARI


Gast­ro­in­tes­ti­n alobst­rük­si­yon, ga­lak­to­ze­mi, lak­toz in­to­le­ran­sı du­rum­la­rın­da kont­ren­di­ke­dir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Galaktoz ve laktoz içermesi nedeniyle diyabetikhastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Ge­be­lik ve em­zir­me dö­ne­min­dedikkatle kul­la­nılmalıdır.


YAN ETKİLER


Sefuroksim genellikle iyi tolere edilen bir antibiyotiktir. Yan etkiler oldukça seyrektir ve genellikle hafif ve geçicidir. En sık karşılaşılan yan etkiler İV uygulamayı takiben görülen lokal reaksiyonlardır. Sefuroksim kullanımı ile bazı şahıslarda gastrointestinal rahatsızlıklar (diyare, bulantı), nadiren psödomembranöz kolit, eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekrolizis (egzantemik nekrolizis), deride kızarıklık, döküntü, hipersensitiviteye bağlı olarak ürtiker, ilaç ateşi, pruritis, pozitif Coombs testi, interstisyel nefrit, çok nadir olarak anaflaksi gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları, serum bilirubin ve karaciğer enzimlerinde geçici yükselmeler (ALT, AST ve LDH), hemoglobin ve hematokrit seviyelerinde azalma, eosinofili, lökopeni ve nötropeni gibi hematolojik parametrelerde değişiklikler, serum kreatinin ve/veya kan üre, azot değerlerinde yükselmeler ve kreatinin klerensinde azalma görülebilmektedir. İntramüsküler enjeksiyon yerinde geçici ağrı olabilir. Bu daha çok yüksek dozlarda meydana gelir. Ancak bu durum tedavinin kesilmesini genellikle gerektirmez. Nadiren intravenöz enjeksiyonu takiben tromboflebit görülebilir. BEKLENMEYEN BiR ETKi GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.


ETKİLEŞİMLER


Yüksek dozda probenesid ile birlikte verilmesi sefuroksimin itrahını geciktirir ve yüksek serum düzeyleri oluşturur. Sefuroksimin aminoglikozidlerle kombinasyonu additif nefrotoksisiteye neden olabilir. Sefuroksim ile tedavi edilen bazı hastalarda Coombs testi pozitif bulunmuştur. Bu durum kanın cross matching’ini değiştirebilir. İdrarda glikoz tayini için bakırın indirgenmesine dayanan testler kullanıldığında (Benedict, Fehling solüsyonu, Clinitest), sefuroksim bu testleri bozabilmekte ve yalancı pozitif sonuçlar alınmasına yol açabilmektedir. Ancak enzimatik esasa dayanan testleri etkilememektedir. Kan şekeri tayininde kullanılan ferrisiyanid testinden de yalancı negatif sonuçlar alınmasına neden olabilmektedir. Sefuroksim kullanan hastaların kan/plazma glukoz seviyelerinin glukoz oksidaz veya heksokinaz metotları ile tayini tavsiye edilir. Alkalin pikrat ile yapılan kreatinin miktar tayinini etkilemez. Menenjit tedavisinde kullanılan diğer terapötik rejimlerde olduğu gibi sefuroksim ile tedavi edilen az sayıda hastada hafif veya orta derecede işitme kaybı bildirilmiştir. Diğer antibiyotik tedavilerinde olduğu gibi, sefuroksim sodyum enjeksiyonu ile 18 ve 36’ıncı saatlerde yapılan serebrospinal sıvı kültürlerinde Haemophilus influenzae'nın pozitif olmaya devam ettiği görülmüştür, bununla beraber bu olayın klinik ilişkisi bilinmemektedir.


DOZU & KULLLANIM ŞEKLİ


Laksatif olarak yetişkinlere günde 1-2 kez 15mL, 5-10 yaş arası çocuklara günde 1-2 kez 10 mL, 5 yaş altı çocuklara günde1-2 kez 5 mL ve bebeklere günde 1-2 kez 2.5 mL. Hepatik ensefalopati tedavisinde: Yetişkinlere günde 3-4 kez 30-45 mL verilir. Doz dahasonra her gün 2-3 kez yumuşak dışkı oluşturacak şekilde ayarlanır. Küçükçocuklarda başlangıç dozu, bölünmüş dozlar şeklinde günlük 2.5-10 mL’dir. Dahabüyük çocuklarda ise günlük doz, bölünmüş dozlar halinde 40-90 mL’dir. Her birdoz ile birlikte bir bardak su ya da meyve suyu içilmelidir.


İlaç Fiyatı 3.75 TL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* LACTULAC 670MG/ML 250 ML ŞURUP
* LACTULAC 670MG/ML 100 ML ŞURUP


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)



* DUPHALAC ŞURUP 670 MG/ML 300 ML
* OSMOLAK 667 MG 100 ML SOLUSYON
* LAEVOLAC 660 MG 100 ML ŞURUP
* OSMOLAK 667 MG 250 ML SOLUSYON
* NORMALAC 100 ML ŞURUP
* NORMALAC 200 ML ŞURUP
* LAEVOLAC 660 MG 250 ML ŞURUP
* NORMALAC 250 ML ŞURUP
* DUPHALAC 670 MG 250 ML SOLÜSYON

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder