2 Şubat 2010 Salı

kristapen flakon

» Geniş spektrumlu antibiyotik


FORMÜLÜ


Beher flakon 1.000.000 ünite tamponlanmış kristalize Penisilin G Potasyum + 2 ml enjeksiyonluk su ihtiva eder.


ENDİKASYONLARI


Penisilin G Potasyum, antibiyotiğe hassas mikroorganizmaların neden olduğu ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Streptokokal enfeksiyonlar Bakteriemi, ampiyem, ağır pnömoni, perikardit, endokardit, menenjit (A, C, G, H, L ve M grubu streptokoklar Penisilin G’ ye çok hassastır. D grubu streptokoklardan bazıları, Penisilin G’ ye ancak antibiyotik yüksek kan konsantrasyonları ulaştığında hassastır.) Pnömokokal enfeksiyonlar Antraks, Actinomycosis, Clostridial enfeksiyonlar (tetanoz dahil), Difteri (portör oluşmasını önlemekte), Erisipeloid, Endokardit, Vincent gingiviti ve farenjiti, Orofarenksin ağır enfeksiyonları, F. fusiformisans’ ın yol açtığı alt solunum yolu ve genital sistem enfeksiyonları, Gram-negatif basillerin (E.coli, E. aerogenes, A. faecelis, Salmonella, Shigella ve P. mirabilis) neden olduğu enfeksiyonlar (bakteriemiler), Listeria enfeksiyonları; menenjit, endokardit, Pasteurrella enfeksiyonları (P. multocida); Gonore, endokardit ve artrit (N. gonorrhoeae); Sifilis (T. Pallidium); Meningokokal menenjit. Bakteriyel endokardit’ in önlenmesi: Konjenital, romatizmal veya valvüler kalp hastalığı olan şahıslarda diş çekimi veya üst solunum yolu operasyonları uygulanmadan önce, bakteriyel endokardite karşı profilaktik olarak Penisilin G Potasyum verilmesi tavsiye edilir. Ancak oral yoldan sürekli profilaktik olarak (romatizmal ateşi önlemek amacı ile) penisilin kullananlarda dirençli alfa-hemolitik streptokoklar mevcut olabileceğinden, bu tür hastalara ek olarak başka bir antibiyotik tavsiye edilmelidir.


KONTRENDİKASYONLARI


Penisilina karşı allerjisi olanlarda kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Penisilin tedavisi gören hastalarda ciddi ve bazen anafilaktik reaksiyonlar oluşabilir. Bu reaksiyonlara tedavinin bitiminden 7-10 gün sonra bile rastlanmıştır. Bir tedbir olmak üzere, penisilin enjeksiyonundan evvel ilacın daha önce tatbik edilip edilmediği, hastanınpenisilin ve sefalosporinlere hassasiyeti olup olmadığı sorulmalıdır. Aırı hassasiyet reaksiyonu görüldüğünde, antihistaminikler, presönaminler, kortikosteroidler kullanılabilir.
İntravnöz uygulamalarda aynı damar tekrar, kullanılmışsa,tromboflebit meydana gelebilir.
Penisilin, allerjik rahatsızlıkları ve astması olan şahıslarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzunsüre yüksek dozda tedavi uygulandığında renalve hematopoetik sistem periodik olarak kontrol edilmelidir.
Yüksek dozlar intravenöz olarakverildiğinde, penisilinin içerdiği potasyum, elektrolit dengesini etkileyebileceğinden, uygulama çok yavaş yapılmalı, sık sık elktrolit dengesi, renal ve hematopoetik fonksiyonlartetkik olunmalı, herhangi ibr bozukluktan şüphe edildiği taktirde doz azaltılmalıdır.
Uzunsüreli tedavilerde hassas olmayan mikroorganizmaların aşırı üremesi sonucunda süper enfeksiyonlar görülebilir. Böyle hallerde gerekli tedbirler alınmalıdır.
Primer veya sekonder sifilis şüphesini bertaraf etmek için karanlık saha muayenesi dahil tüm teşhis yöntemlerine başvurulmalıdır. Sifilisten şüphe edilen tüm vakalarda enaz 4 ay süre ile her ay serolojik tetkik yapılmalıdır. Penisilin ile tedavi edilen sifilis vakalarında en az 2-3 yıl süre ile 6 ayda bir hasta klinik ve sarolojik tetkikten geçirilmelidir.
Hamilelikte ve emzirme döneminde emniyetle kullanılabileceği kanıtlanmamıştır.


YAN ETKİLER


Penisilin, toksisitesi düşük birantibiotiktir ancak kullanımı ile makülopapüler deri döküntüleri, eksfoliatif dermatit, ürtiker, serum hastalığına benzer reaksiyonlar şeklinde ortaya çıkan hassasiyet reaksiyonları görülebilir.
Ağır ve bazen fatal anafilakside görülmüştür.
Yüksek dozda I.V. uygulamalardansonra nadiren hemolitik anemi, lökopeni, trombositopeni, nöropati ve nefropati görülebilmektedir. Ürtiker, deri döküntüleri ve serum hastalığına benzer rekasiyonlar, antihistaminiklerle, gerekirse kortikosteroidlerle kontrol altına alınır. Enfeksiyon yanlız penisilinletedavi edilebilen, hayatı tehtit eden bir enfeksiyon değilse, penisilin kesilir. I.V. yoldan sürekli yüksek dozda Penisilin G Potasyum verilen hastalarda, özellikle böbrek fonksiyonları bozuk olanlarda ağır, hatta öldürücü potasyum zehirlenmesi görülebilir. Bu sendromun belirtileri hiperreflexia, konvülsyonlar ve komadır.Beklenmeyen bir etkigörüldüğünde doktorunuza başvurunuz.


ETKİLEŞİMLER


Yoktur.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Hassas streptokok, pnömok ve stafilokokların neden olduğu ağır enfeksiyonlar; bakteriemi, pnömoni, endokardit, perikardit, ampiyem, menenjit ve diğer ağır enfeksiyonlar: Günde enaz 5 milyon ünite
Antraks: İyileşme sağlanana kadar bölünmüş dozlar halinde günde en az 5 milyon ünite.
Actinomycosis: Servikofasiyel vakalarda günde 1-6 milyon ünite; toraks ve abdomen enfeksiyonların günde 10-20 milyon ünite
Clostridial enfeksiyonlarda: Antitoksine ek olarak günde 20 milyon ünite.
Difteride: Antitoksine ek olarak, portör oluşmasını önlemek için 10-12 gün süre ile bölünmüş dozlar halinde günde 300 000-400 000 ünite.
Eryspeloid: Endokarditte 4-6 hafta süre ile günde 2-20 milyon ünite.
Fusospirochetel enfeksiyonlar: Orofareks, genital sistem ve alt solunum yolunun ağır enfeksiyonlarında günde 5-10 milyon ünite
Gram negatif basillerin neden olduğu enfeksiyonlarda: Bakteriemide günde 20-80 milyon ünite.
Listeria enfeksiyonlarda: Yeni doğanlarda günde 500 000-1 milyon ünite, menenjitli erişkinlere 2 hafta süre ile günde 15-20 milyon ünite.
Pasteurella enfeksiyonları: bakteriemi ve menenjitte 2 hafta süre ile günde 4-6 milyon ünite.
Gonorreal endokardit ve artritte: Günde en az 5 milyon ünite.
Sifilistte: Doz ve tedavinin süresi hastanın yaşına ve hastalığın sahfasına göre saptanır. Hastanın hastaneye yatırılması tavsiye olunur.
Manengokoal menenjitte: 2 saatte bir İ.M. olarak 1-2 milyon ünite veya İ.V. infüzyon şeklinde günde 20-30 milyon ünite.
Bakteriyel endokarditin önlenmesinde: Diş çekiminden veya üst solunum sistemine cerrahi müdehale yapılmadan yarım saat- 1 saat önce erişkinlere 1 milyon ünite suda çözünen kristalize penisilin G Prokain İ.M. olarak olarak tatbik edilmeli, ayrıca 30 kg'ın altındaki çocuklara 250 mg, erişkinlere 500 mg olmak üzere 6 saatte bir oral Penisilin verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder