10 Ocak 2010 Pazar

inhibril 10 mg 30 tablet

» Antihipertansif (ACE inhibitörü)


FORMÜLÜ


Lisinopril,10 mg


ENDİKASYONLARI


Esansiyel hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği, renovasküler hipertansiyon tedavisinde endikedir.


KONTRENDİKASYONLARI


Gebelikte ve laktasyonda kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Diüretiklerle birlikte kullanımda doz 1/4 oranda azaltılır. Renal yetmezliği olan hastalarda dikkatle kullanılır. Aort darlığı, mitral darlık, hipertrofik kardiyomiyopati, anjionörotik ödem, primer hiperaldosteronizm ve renal transplantasyonda yarar ve zarar oranı değerlendirildikten sonra kullanılmalıdır. Diüretik ve beta blokörlerle etkisi artar. Analjezik ve antienflamatuar ilaçlar etkisini azaltırlar. Fazla tuz kullanılması hipotansif etkiyi azaltır. Alkol antihipertansif etkiyi arttırır. Diabetik hastalarda hiperpotasemi riskini artırır.


YAN ETKİLER


Baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, kramp, ortostatik hipotansiyon, bulantı diyare ve anjionorotik ödem gibi yan etkiler görülür.


ETKİLEŞİMLER


Hipotansif etkisi olan anesteziklerle birlikte kullanıldığında arteriyel hipotansiyon oluşabilir.Oral hipoglisemik ilaçların ve insülinin etkisini potansiyelize edebilir. Diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte kullanıldığında aditif etki oluşabilir. NSAİ ilaçlarla birlikte kullanıldığında antihipertansif etki azalabilir. Digoksinin plazma konsantrasyonlarını artırabilir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


1x2,5mg/gün dozda başlanır, daha sonra 1x5-20mg/gün idame dozunda kullanılır. Bir defalık max. günlük doz 40mg'dır. Diüretik kullanan hastalarda tedaviye başlamadan 2-5 gün önce diüretik kulanımına son verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder