20 Ocak 2010 Çarşamba

kalsiyum folinat ebewe 20ml

Etken Maddesi
Kalsiyum Folinat


KALSİYUM FOLİNAT EBEWE 200 MG/20 ML ENJEKTABL SOLÜSYON İÇEREN FLAKON
İthal, Beşeri bir ilaçdır

FORMÜLÜ


Beher ml’sinde 10 mg folinik aside eşdeğer kalsiyum folinat içermektedir.


ENDİKASYONLARI


Metotreksat antidotu; sitostatik ilaçların folik asit antagonistliği etkisini ortadan kaldırmak için endikedir. Orta veya yüksek doz metotreksat tedavisi sırasında kurtarma tedavisi olarak, metotreksat serum seviyesinin sürekli yüksek olduğu durumlar ile metotreksat atılımının yavaşlamış olduğu vakalarda.


KONTRENDİKASYONLARI


* ilacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşıaşırı duyarlılık,
* pernisiöz anemi (hematolojik remisyonlar olabilir) ve vitamin B12 eksikliği nedeniyle olan diğer anemiler


UYARILAR & ÖNLEMLER


Kalsiyumfolinat, antineoplastik terapide özel bilgisi olan doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Kontrol ve güvenirlik ölçümlerinin yapılabilineceği olanakların bulunması zorunludur. Kalsiyumfolinat ia’nın (iki kat konsantre 20 mg/ml) kullanıldığı hayvan deneylerinde doku hasarları görüldüğünden, kalsiyumfolinatı intraarteriyel kullanmayınız. B12 vitamini eksikliği nedeniyle olan makrositik anemilerde (pernisiöz anemi gibi) folik asit ve kalsiyumfolinat kullanımı hematolojik remisyonlara ve aynı zamanda nörolojik bozuklukların ilerlemesine sebep olabilir.
Hamilelik ve emzirme dönemi : Hamilelik ve emzirme döneminde, kalsiyumfolinat ancak kesin medikal gözlem yapıldıktan sonra reçete edilebilir. Araba ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi beklenmemektedir.


YAN ETKİLER


Nadiren allerjik reaksiyonlar gözlemlenmiştir. Yüksek dozlardan sonra gastrointestinal rahatsızlıklar, uyku bozuklukları, depresyon, eksitasyon ve irritasyon görülebilir. Diğer sitostatik ajanlarla kombinasyonda ( florourasil gibi) kombine edilen ilacın yan etkileri artmıştır.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.


ETKİLEŞİMLER


Kalsiyum folinat bir folik asit antagonisti ile ( trimetoprim, kotrimoksazol, metotreksat gibi) birlikte verildiğinde folik asit antagonistinin etkisi azalabilir veya tamamen nötralize olabilir.
Fenobarbital, pirimidon ve fenitoin gibi antiepileptiklerin etkisini azaltabilir.
Kalsiyumfolinat solüsyonları, kimyasal olarak stabil olmadığından hidrojen karbonat içeren enfüzyon solüsyonları ile karıştırılmamalıdır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


İntramüsküler veya intravenöz enjeksiyon veya intravenöz enfüzyon olarak uygulanabilir. Enfüzyon solüsyonunu hazırlamak için, kalsiyum folinat fizyolojik salin solüsyonu veya %5 glukoz solüsyonu ile dilüe edilir. Hazırlanan solüsyonun pH’ı 6.5’dan daha düşük olmaması gerektiği unutulmamalıdır. Hazırlanan enfüzyon hemen kullanılmalıdır.
Dozaj
Kalsiyumfolinat kurtarma terapisi parenteral ( intramusküler ve intravenöz enjeksiyon veya intravenöz enfüzyon) uygulanabilir. Ancak kural olarak, kalsiyum folinat kurtarması, enteral absorbsiyondan emin olunamadığı malabsorbsiyon sendromu veya diğer gastrointestinal bozuklukları (kusma, diyare, subileus vb) olan hastalarda parenteral uygulama ile yapılmalıdır.
Orta-yüksek doz metotreksat tedavisinden sonra kalsiyum folinat kurtarma tedavisi:
Folinik asitle kurtarma vücut yüzeyine göre 500 mg/m2 dozunu aşan metotreksat dozlarında gereklidir ve vücut yüzeyine göre 100-500 mg/m2 olan metotreksat dozlarında ise düşünülmelidir. Folik asit antagonistlerine tolerans çeşitli faktörlere bağlı olduğundan, metotreksat dozunun bir fonksiyonu olarak kalsiyum folinat dozu için net bir şema yoktur.
Kalsiyum folinat kullanımının dozaj ve süresi, metotreksat tedavisinin dozaj ve uygulama yoluna ve/veya toksisite semptomlarının ortaya çıkmasına bağlıdır. Genellikle ilk kalsiyum folinat dozu (6-12 mg/m2), metotreksat enfüzyonunun başlamasından 2-4 saat sonra (24 saatten geç olmayacak şekilde) verilir. Aynı doz, 72 saat boyunca her 3-6 saatte bir tekrarlanır. Eğer daha ağır istenmeyen reaksiyonlar ortaya çıkarsa, tedavi yoğunlaştırılmalı ve uzatılmalıdır. Birkaç parenteral dozdan sonra oral uygulamaya geçilebilir. Konvansiyonel metotreksat serum seviyelerinde, kalsiyumfolinat kurtarması, 72 saat içinde her 6 satte bir 15 mg’dır (ortalama vücut yüzeyi 1.5 m2 ). Eğer metotreksat serum seviyeleri daha yüksekse, kalsiyumfolinat kurtarma tedavisi 5-7 gün uzatılmalıdır. Eğer metotreksat serum seviyeleri maksimum düzeyde ise, kalsiyumfolinat kurtarma tedavisi 7 gün boyunca (30mg, 90mg, 150mg veya 300mg) 3 saatlik aralıklarla uygulanmalıdır. Eğer metotreksat serum seviyesi düşerse kalsiyumfolinat dozajı da düşürülebilir veya her 6 saatte bir oral uygulmaya geçilebilir.
Saklama koşulları:
Ampulleri ışıktan koruyarak +2 -+80C’de muhafaza ediniz. Çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız. Dondurmayınız.


İlaç Fiyatı 53.81 TL



Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* KALSİYUM FOLİNAT EBEWE 30 MG/3 ML ENJEKTABL SOLUSYON İÇEREN FLAKON
* KALSİYUM FOLİNAT EBEWE 100 MG/10 ML ENJEKTABL SOLUSYON İÇEREN FLAKON


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)



* CALCIUM LEUCOVORIN DBL 2 ML 15 MG 1 AMPUL
* LEUCOVORİN-TEVA 50 MG 1 FLAKON
* CALCIUM FOLİNATE DBL 5 ML 50 MG 1 FLAKON
* LEUCOVORİN-TEVA 100 MG 1 FLAKON
* LEUCOVORİN-TEVA 200 MG 1 FLAKON
* LEUCOVORİN-TEVA 300 MG 1 FLAKON
* CALCIUM FOLİNATE DBL 300 MG/30 ML FLAKON ENJEKTABL SOL.
* ANTREX 15 MG 100 TABLET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder