23 Ocak 2010 Cumartesi

Karvea 300 mg 28 tablet

» Antihipertansif


Etken Maddesi
İrbesartan


KARVEA 300 MG 28 TABLET
İthal, Beşeri bir ilaçdır.

FORMÜLÜ


İrbesartan,75-150-300 mg


ENDİKASYONLARI


Hipertansiyon tedavisinde.


KONTRENDİKASYONLARI


Karvea'nın bileşimindeki herhangi bir maddeye aşırı duyarlılığı olanlar ile gebelik ve laktasyonda kullanılmamalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER



İntravasküler volüm eksikliği
Diyeare veya kusma diyette tuz kısıtlaması, yoğun diüretik tedavi sonucu sıvı ve/veya sodyum kaybı olan hastalarda özellikle ilk dozdan sonra semptomatik hipotansiyon görülebilir. Bu gibi durumlar Karvea tedavisine başlamadan önce düzeltilmelidir.
Renovasküler hipertansiyon
Bilateral böbrek arterlerinde daralma olan yada çalışan tek böbrek arterlerinde daralma bulunan hastalarda ranin-anjiotensin-aldosteron sistemini etkileyen ilaçların kullanılmsı, ciddi hipotansiyon ve böbrek riskini arttırır. Karvea kullanan hastalarda kullanılması durumunda, serum potasyum ve kreatinin düzeylerinin periyodik olarak izlenmesi önerilmektedir. Karvea'nın yakın dönemde böbrek transplantasyonu yapılan hastalarda kullanımına ilişkin deneyim bulunmamaktadır.
Hiperkalemi
Renin-anjiotensin-aldosteron sistemini etkileyen diğer ilaçlarla tedavi sırsında özellikle böbrek yetersizliği ve/veya kalp yetmezliği durumlarında hiperkalemi görülebilir. Karvea kulanan hastalarda, böyle bir etki bildirilmemekle birlikte, riskli hastalarda serum potasyum seviyesinin düzenli olarak takibi önerilmektedir.
Aort ve mitral kapak daralması, obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopatisi olan hastalarda özel bir dikkat gösterilmelidir.
Primer aldosteronizm
Primer aldosateronizmi olan hastalarda, renin ajiotensin sistemini baskılayarak etki gösteren antihipertansif ilaçlara genel olarak cevap alınmaz. Bu nedenle, bu tip hastalarda Karvea kullanımı önerilmemektedir.
Genel
Damar tönüsü ve böbrek fonksiyonları esas olarak renin ajyotenisin aldosteron sistemine bağlı olan hastalarda (örn. Ciddi konjestif kalp yetersizliği ya da renal arter stenozu dahil böbrek hastalığı olan hastalar), bu sistemi etkileyen ilaçların kullanılması durumunda akut hipotansiyon,azotemi, oligüri veya nadiren akut, böbrek yetersizliği ile karşılaşılabilir. Anjiyotenisin -II reseptör antagonistleriyle de benzer etkilerin ortaya çıkma olasılığı gözardı edilmemekle birlikte, Karvea kullanımında bu etkilerin gözlendiği bildirilmemeiştir. Herhangi bir antihipersantif ajanda olduğu gibi, iskemik kardiyopati ya da iskemik kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda kan basıncının aşırı derecede düşmesi miyakard enfarktüsü ya da strok ile sonuçlanabilir.
Gebelik ve Laktasyonda kullanımı
Karvea gebelikte kontrendikedir.
Gebekadınlarda, karveanın kullanımına ilişkin deneyim bulunmamakla birlikte gebeliğin 2, ve 3. trimestari esnasında anjiotenisin dönüştürücü enzim inhibitörleri verilmesi sonucu, bu ilaca in utero maruz kalmanın gelişmekte olan fetusa zarar verdiği ve ölümüne neden olduğu bildirilmiştir. Gebelik teşhis edildiği zaman Karvea mümkün olan en kısa sürede kesilmelidir.
Karvea laktasyon döneminde kontrendikedir. İrbesartanın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
Pediatri Kullanımı
Pediaytrik hastalarda güvenirliliği ve etkinliği belirlenmemiştir.


YAN ETKİLER
Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda, Karvea tedavisine iyi tolerans gösterilmiş ve yan etki insidansı plaseboya benzer bulunmuştur. Yan etkiler genelde hafif ve geçicidir. Karvea dozuyla ilişkili değildir, tedavinin kesilmesini gerektirmemiştir. Yüzde kızarma, baş ağrısı, kas iskelet travması, hipotansiyon ya da ortostatik hipotansiyon, sersemlik, başdönmesi, Karvea alan hastalarda %1 den daha az sıklıkla ve plasebo grubuyla benzer veya daha az oranda bildirilmiştir.


ETKİLEŞİMLER


Diğer antihipertansif ajanlar: Diğer antihipertansif ajanlar, irbesartanın hipotansif etkisini artırabilir. Bununla birlikte Karvea, tiazid diüretikleri, uzun etkili kanal blokerleri, beta blokerler gibi diğer antihipertansif ajanlarla birlikte güvenle kullanılmaktadır.
Potasyum:Renin -anjiotenisin sistemini etkileyen diğer ilaçların kullanımına dayanan deneyimler, Karvea'nın serum potasyum seviyesini arttıran diğer ilaçlarla birlikte kullanımının serum potasyumda artışa yol açabileceğini göstermiştir.
Lityum:Lityumla birlikte anjiotenisin dönüştürücü enzim inhibitörlerinin kullanılması durumunda, serum lityum konsantrasyonunun geri dönüşümlü bir biçimde arttığı toksisite geliştiği bildirilmiştir. Karvea'nın böyle bir etkisi bildirilmemekle birlikte kullanımında seerum lityum seviyelerinin dikkatli takibi önerilmektedir.
Diğer Etkileşmeler:Irbesartan, digoksinin farmakokinetiğini değiştirmemiştir. Sağlıklı erkek gönüllülerde irbesartan ve warfarin birlikte kullanıldığında anlamlı bir farmakokinetik ya da farmakodinamik etkileşim gözlenmiştir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Karvea'nın tavsiye edilen başlangıç dozu günde bir defa 150 mg'dır. Karvea yemeklerle veya yemeklerden bağımsız olarak uygulanabilir. Günde tek doz 150 mg ile elde edilen 24 saatlik kan basıncı kontrolü 75 mg'lık dozdan daha iyidir. Bununla birlikte, özellikle hemodiyaliz hastaları ve 75 yaşın üzerindeki hastalarda tedaviye 75 mg'lık doz ile başlanması düşünülmelidir. Günde tek doz 150 mg ile kan basıncı yeterli oranda kontrol altında tutulmayan hastlarda, doz 300 mg'a yükseltilebilir. Özellikle hidroklorotiazid gibi bir antihipertansif ajan ilave edilebilir. Özellikle, hidroklorotiazid gibi bir diüretik ilavesinin Karvea ile aditif etkisi gösterilmiştir. Yaşlı, karaciğer yetersizliği ya da böbrek yetersizliği olan hastalarda doz ayrlaması gerekmez İntravasküler volüm eksikliği olan hastalarda. Karvea tedavisine başlamadan önce sıvı ve sodyum kaybı düzeltilmelidir.


İlaç Fiyatı 43.04 TL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* KARVEA 150 MG 28 TABLET
* KARVEA 150 MG 28 FİLM KAPLI TABLET
* KARVEA 75 MG 28 FİLM TABLET
* KARVEA 75 MG 28 FİLM KAPLI TABLET


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* IRDA 150 MG 90 FİLM TABLET
* IRDA 300 MG 90 FİLM TABLET
* İRDA 75 MG 28 FİLM TABLET
* İRDA 150 MG 28 FİLM TABLET
* İRDA 300 MG 28 FİLM TABLET
* KARVEA 300 MG 28 FİLM KAPLI TABLET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder