18 Ocak 2010 Pazartesi

izolen 500ml solüsyon

» Elektrolit konsantresi


FORMÜLÜ


0.640 gSodyum asetat trihidrat100 ml solüsyon0.031 gMagnezyum klorür hekzahidrat
100 ml solüsyon0.075 gPotasyum klorür
100 ml solüsyon0.031 gEnjeksiyonluk su
100 ml solüsyon0.035 gKalsiyum klorür dihidrat
100 ml solüsyon0.075 gSodyum sitrat dihidrat100 ml solüsyon

ENDİKASYONLARI
1) Ağız yoluyla su elektrolit almayan kimselerde, Akıl hastaları Mental konfüzyon koma özofageal obstrüksiyon gibi durumlarda .
2) Kısa süreli parenteral sıvı ve elektrolit tedavisi için. Hasta akut olarak su ve elektrolit almayacak veya kaybeden duruma girmişse henüz plazma ve ekstrasellüler sıvıda derin elektrolit dengesizlikleri belirlemeden. Postoperattif devre, diare, kusma, yanıklar, tıravmalar, enfeksiyonlar.
3) Muhtelif dehidratasyon hallerinde.
4) Hafif metabolik asidoz'da; Asidozun hafif ve orta şekilleri; özellikle organik asid prodüksiyonu ve birikimi artmışs, bikarbonat vermeden asetat sitrat., lakta veya glukonatla daha emniyetli bir şekilde tedavi edilebilir. Çünkü bikarbonat vermeden asetat sitrat, lakta veya glukonatla daha emniyetli bir şekilde tedavi edilebilir. Çünkü bikarbonat enfüzyonlarının yarattığı geçici alkaloz serum potasyum ve kalsiyumda ani düşmelere yol açar. Kronik hafif asidoz tipleri, kronik böbrek yetmezliği renal tübüler asidosis bikarbonat kaybıyla beraber olan gastrointestinal sıvı kayıplarında görülür.


KONTRENDİKASYONLARI


1-Poatsyum muhtevası sebebiyle bu solüsyon anüri, ağır aligüri, böbrek yetmezliği, orush sendromu ağır hemoliz hallerinde
2- Sürremal korteks yetmezliğinde
3- Kalp blokunda
4- Plazmadaki potasyum esasen yüksek olduğu durumlarda kontrendikedir.
5- Solüsyon ayrıca plazma bikarbonat değerinin iki mislini temsil ettiğinden, alkalozda kontrendikedir. Bu solüsyonun tatbik edildiği hastalara plazma CO2 tayin edilmelidir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


1- Solüsyonundaki potasyum miktarı, normal plazmadakinin iki misli olduğundan zerki yavaş olmalıdır.
2- Plazmadaki CO2 ve Poatsyum miktarının tayini ile elektrokardiyografik tetkikler şayna arzudur.
3- Ağır hipopotasemi ve asidozda hastaya ayrıca potasyum ve laktat verilmelidir.
4- Solüsyonun ihtiva ettiği kalsiyum ve magnezyum miktarı çok düşük olduğundan, bu iyonların eksikliğinde yerine koyma maksadıyla kullanılmaz.
5- İzotonik sodyum klorür solüsyonu su ve tuz reatnsiyonuyaptığı halde izolen su ve tuz diürezine yol açar.
Gebelikte Kullanım: Asetatın solunum merkezi üzerindeki depresif, solunum adaleleri yavaşlatıcı ve pulmoner vazodilatasyon yapıcı etkileri tam olarak tanımlnmamasına rağmen doğumdan evvel (normal veya sezeryan) kullanılmamalıdır. Dikkat Edilecek Hususlar: Solüsyon berrak edeğilse ve vakum bozulmuş ise kullanılmalalıdır.


YAN ETKİLER


Asetat'ın miyokard kontraktilitesi ve kan basıncı üzerine depresif etkisi vardır. Normalde asetat karaciğerde HCO3'e dönüştüğünden, karaciğer hastalarında asetatın metobolize olması yavaşlamaktadır. Bu gibi tablolarda kan asetat düzeyi yükselir., serum HCO3 düzeyi ve pCO'2de düşme olur. Dolayısıyla çözelti hızla infüze edildiğinde bulantı, kusma hipotansiyon sıkça görülen semptomlrdandır.


ETKİLEŞMELER


Çözeltinin pH si 5-7 arasında olup, genellikle bütün ilaçlar için tek tek olmak üzere uygundur. Ancak kalsiyum içerdiğinden elektrolit çözeltilerine tetrasiklinler ilave edilmezler. Kalsiyumla kalsiyum bikarbonat şeklinde çözelti veren sodyum bikarbonatta alaktrolit çözeltileri ile geçimsizdir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Dengeli elektrolit solüsyonu İzolen intravenöz uygulanıma yönelik steril, apirojen bir çözeltidir. İçinde bakteriyostatik veya antimikrobik madde yada eklenmiş herhangi bir tampon sistemi yoktur. İnfüzyon hızı 1.5 saat için 500 ml'yi geçmemelidir. Hastanın günlük su ve elektrolit ihtiyacı klinik durumuna göre bireysel olarak tayin edilmelidir. Hastanın Laboratuar ve klinik Bulgularına göre (Kalp, damar, böbrek, fonksiyonları, dehidratasyon derecesi , idrardaki elektrolit miktarı, özellikle potasyum ve asit-baz dengesi) 24 saatlik miktar 1-3 litre arasındadır. Çocuklarda daha küçük dozlar kullanılmalıdır. Hekim tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde böbrek fonksiyonları düzgün ve plazma potasyumu normal veya düşük olan hastalarda 1300 ml/m²/saat ile 3000 ml/m²/ saat miktarları ıarasında verilebilir. Çocuklarda bu doz kg başına 50-100 ml arasındadır.


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* İZOLEN 1000 ML SOLÜSYON SETLİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder