19 Ocak 2010 Salı

Kadeks-20 500ml şişe

» Steril apirojen


FORMÜLÜ


Kadeks 20 (% 5 Dekstroz, % 0.45 Sodyum Klorür ve % 0.15 Potasyum Klorür Solüsyonu), intravenöz uygulanıma yönelik içinde bakteriyostatik maddeler bulunmayan, steril, stabil ve apirojen bir çözeltidir. Her 100 ml’lik Solüsyonda, Dekstroz Hidroz 5.00 g Sodyum Klorür 0.45 g Potasyum Klorür 0.15 g Enjeksiyonluk su q.s. Elektrolit Yoğunlukları (Litrede miliekivalan, mEq/litre): Sodyum : 77 Potasyum : 20 Klorür : 97 Osmolarite : 445 mOs/litre Litrede Kalori : 170


ENDİKASYONLARI


Organizmaya sodyum, klorür ve potasyum verilmesinin klinik yönden sakıncalı olabileceği durumlarda kullanılmamalıdır.Hiperpotasemi, kalp bloku, miyokart hasarı, kalp, böbrek ya da karaciğer yetmezliğine bağlı ödemler ve asit-baz dengesizliği bu durumlar arasında sayılabilir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


İntravenöz solüsyonların aşırı uygulanımı, sıvı ve solüt yüklenmesi sonucu, serum elektrolitlerinin seyrelmesine, aşırı hidrasyona, akciğer konjestiyonu ve ödemine yol açabilir. Solüt yüklenmesinin akciğer ödemine ya da periferik ödeme yol açma ihtimali solüsyonların elektrolit içeriğine bağlıdır. Sodyum iyonu içeren solüsyonlar konjestif kalp yetmezliğinde, ağır böbrek yetmezliğinde ve vücutta sodyum tutulması ve ödemle birlikte seyreden klinik durumlarda büyük bir dikkatle uygulanmalı ya da hiç kullanılmamalıdır. Potasyum iyonu içeren solüsyonlar, hiperpotasemi, ağır böbrek yetmezliği ve vücutta potasyum tutulmasıyla birlikte seyreden durumlarda büyük bir dikkatle uygulanmalı ya da hiç kullanılmamalıdır. Böbrek fonksiyonları azalmış hastalarda, sodyum ve potasyumlu solüsyonların verilişi, vücutta sodyum ve potasyum tutulmasına yol açabilir. Uzun süreli parenteral sıvı tedavilerinde gerekli görüldüğü zamanlarda yapılacak klinik ve laboratuvar değerlendirmeleriyle hastanın sıvı, elektrolit ve asit-baz dengesi değerlendirilmeli, gerektiğinde tedaviye ilave elektrolitler ya da elektrolitsiz dekstroz solüsyonları katılmalıdır. Uzun süreli nazogastrik aspirasyon, kusma, diyare ya da gastro-intestinal fistül drenajı durumlarında tedaviyi ilave elektrolitlerle desteklemek gerekebilir. Kortikosteroid ya da kortikotropin tedavisi gören hastalarda veya vücutta tuz tutulmasıyla birlikte seyreden hastalıklarda, sodyum içeren solüsyonlar kullanırken dikkatli olmalıdır. Böbrek ya da kalp yetmezliğinde, özellikle ameliyat sonrası döneminde bulunanlarda ve yaşlılarda sodyum veya potasyum verilirken dikkatli olmalıdır. Özellikle dijital tedavisi gören hastalarda, yakın hekim gözetimi, sık elektrokardiyografik denetimler ve serumda potasyum tayinleri, parenteral potasyum tedavilerinde yol gösterici olmalıdır. Potasyum içeren solüsyonlar kalp hastalarında ve özellikle böbrek hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.


YAN ETKİLER


Solüsyona ya da uygulama tekniğine bağlı olarak uygulama sırasında ateş reaksiyonları, enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon, venöz tromboz, flebit, damar dışına sızma ve hipervolemi görülebilir. Belirtiler, solüsyondaki iyonların birine ya da birkaçına ait eksiklik veya fazlalıktan ileri gelebilir. Kan elektrolitleri sık kontrol edilmelidir. Hipernatremi durumlarında su tutulması ve ekstraselüler sıvı hacminin genişlemesine bağlı olarak ödem görülebilir, konjestif kalp yetmezliği ağırlaşabilir. Potasyumlu solüsyonların uygulanımı sırasında bulantı, kusma, karın ağrısı ve diyare gibi yan etkiler bildirilmiştir. Potasyum intoksikasyonuna bağlı belirti ve bulgular arasında, ekstremitelerde paresteziler, refleks kaybı, kas ya da solunum felci, mental konfüzyon, halsizlik, hipotansiyon, kalp aritmileri, kalp bloku, elektrokardiyografik anormallikler ve kalp durması görülebilir. Potasyum eksikliği, nöromüsküler işlevin bozulması, barsak dilatasyonu ve ileus ile kendini gösterir. Klorür iyonları fazla miktarlarda verildiğinde, bikarbonat iyonlarının kaybı sonucu asitleştirici bir etki oluştururlar. Kilo başına saatte 0.5 g miktarında verilen dekstroz, glikozüriye neden olmaz. Uygulama sırasında yan etki görüldüğünde infüzyon durdurulmalı, hastanın durumu değerlendirilmeli ve uygun tedavi önlemleri alınmalıdır. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.


ETKİLEŞİMLER


IVELIP®’in diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği yoktur. Yine de intravenöz sıvılarla, elektrolit konsantreleri ve ilaçlarla şişe içinde karıştırılmamalıdır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Kadeks 20 (% 5 Dekstroz, % 0.45 Sodyum Klorür, % 0.15 Potasyum Klorür Solüsyonu) intravenöz yoldan kullanılır. Doz, hastanın yaşına, ağırlığına, klinik ve laboratuvar durumuna bağlı olarak hekim tarafından düzenlenir. Sıvı uygulanımı, her hastanın idame ya da tedavi gereksinimleri uyarınca yapılır. Serum potasyum düzeyi litrede 2.5 miliekivalandan yüksekse, saatte en fazla 10 miliekivalan hızında potasyum klorür verilebilir. Toplam 24 saatlik doz 200 miliekivalanı aşmamalıdır. Dekstroz normal şahıslara saatte kilo başına 0.5 gram dozunda uygulandığında glikozüriye neden olmaz. DOZ AŞIMI HALİNDE ALINACAK TEDBİRLER Parenteral tedavi sırasında hastada sıvı ya da solütlere bağlı aşırı bir yüklenme görüldüğünde, hastanın durumu değerlendirilerek düzeltici tedavi önlemleri uygulanır. Potasyumlu solüsyonların aşırı dozajında, infüzyona son verilerek serumdaki potasyumu azaltacak önlemler alınır. Hiperpotasemi durumunda tedavi: 1- Her 20 gram dektroza 10 ünite kristalize insülin katılmış % 10 ya da % 25 oranındaki dekstrozun sudaki solüsyonundan saatte 300-500 ml uygulanır. 2-Hemodiyaliz veya periton diyalizi. Potasyum içeren besin ve ilaçlar bırakılmalıdır. Dijitalize hastalarda plazmadaki potasyum düzeyinin hızla düşürülmesi dijital toksisitesine yol açabilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* KADEKS-20
[1000 ml'lik Vacoliter Şişe]
* KADEKS-40 500 ML(SETSİZ)
KADEKS-40 500 ML(SETLİ)

5 yorum:

  1. Hаѵe you eѵer thought аbοut publiѕhіng an ebook or guest authоring on other
    sites? I have a blоg сentered οn thе ѕame subjеcts you discuss аnd woulԁ lovе to hаve yοu shаге some storiеѕ/information.
    I κnow my auԁienсe would enjoy уour work.

    If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

    My web-site; SEOPressor V5

    YanıtlaSil
  2. You've made some decent points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

    Feel free to visit my site - SEOPressor

    YanıtlaSil
  3. Oh my gоodness! Amazіng aгtiсle duԁe!
    Many thanκs, Howeѵеr I am going through problemѕ with your RSS.
    I don't know the reason why I am unable to join it. Is there anybody having identical RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

    Also visit my blog post: seopressor version5

    YanıtlaSil
  4. It's difficult to find well-informed people in this particular topic, but you seem like you know what you'rе talkіng
    abοut! Thanκs

    my sіte; wedding dresses

    YanıtlaSil
  5. What i don't understood is actually how you're now not really a lot more smartly-favored than
    you might be right now. You are so intelligent. You know thus considerably
    on the subject of this subject, made me personally consider it from numerous various angles.

    Its like men and women don't seem to be involved except it's one thing to do with Lady gaga!
    Your personal stuffs outstanding. All the time take
    care of it up!

    My site ... SEO

    YanıtlaSil