3 Ağustos 2010 Salı

Psyllax 120 gr 20 poşet

>> laksatif

FORMÜLÜ

6 gPsyllium hidrofilik musilloidPoşet

ENDİKASYONLARI

Geçici veya kronik konstipasyonun giderilmesinde laksatif olarak kullanılır.

KONTRENDİKASYONLARI

Sıvı alımları önemli ölçüde sınırlanmış olan hastalarda,
Apandisit şüphesi olan durumlarda nedeni belli olmayan rektal kanamalarda,
Barsak ülseri, daralması ve yapışmalarında,
Mide bulantısı ve kusma olan vakalarda,
İleus varlığında veya ileus tehlikesi olan durumlarda,
Kolon atonisi olan kişilerde,
İleri düzeydeki ve insülin dozu zor ayarlanabilen diabetes mellitusta.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Poşet içeriğinin yeteri kadar sıvı ile birlikte alınmaması veya çiğnenerek alınması ilacın etkisini azaltacağı gibi özefagus tıkanmasına, ileus veya barsak tıkacına yol açabilir. Bu nedenle Psyllax bol miktarda sıvı ile birlikte alınmalıdır.
Tamamen bitkisel ilaç olan Psyllax hamilelerde ve süt veren annelerde güvenle kullanılabilir.

YAN ETKİLER

Psyllax mide-barsak kanalından emilime uğramaz. Bu nedenle de ciddi bir sistemik yan etkisi yoktur. Bazen karın ağrısı, diyare ve mide-barsak gazlarına neden olabilir. Ender olarak allerjik reaksiyonlar görülebilir.

ETKİLEŞİMLER

Psyllax ile birlikte alınan ilaçların emilimlerinde bir azalma görülebilir. Bu nedenle Psyllax diğer ilaçların alımından en az 2 saat sonra kullanılmalıdır. Psyllax'ın sürekli ve yüksek dozda kullanılması serum potasyum düzeyinde bir azalmaya neden olarak potasyum tutucu diüretiklein bu özelliklerine ters bir etki oluşturabilir. İnsülin kullanan diyabetiklerde insülin dozunun azaltılması gerekebilir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği taktirda günde 1 veya gerektiğinde 2 veya 3 kez 2 poşet içeriği 1 bardak soğuk suya boşaltılıp karıştırılır ve bekletmeden içilir. Psyllax'ın alınması sırasında en az 250 ml ( 2 su bardağı ) sıvı alınmalıdır. İlave sıvı alımı laksatif etkiyi arttırır. Su yerine soğuk çay, meyve suyu v.b. içecekler de kullanılabilir. Doz ilaçtan alınan cevaba göre yeniden belirlenebilir. Etki genellikle 12-24 saat içerisinde gözlenir. Bazı kişilerde bu süre 2-3 güne kadar çıkabilir. Psyllax herhangi bir yan etki göstermeden uzun süre kullanılabilir.
6-12 yaş arası çocuklarda yetişkin dozu günde 1 veya gerektiğinde 2 veya 3 kez 1/2 oranında ve en az 250 ml sıvı ile birlikte uygulanmalıdır. 6 yaş altındaki çocuklarda doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
Psyllax şeker içermediğinden diabetik veya karbonhidrat alımı kısıtlanmış olan hastalarda rahatlıkla kullanılabilir. Psyllax'ın herbir dozu yaklaşık 16 kalori enerji verir.
1 poşet Psyllax 2.4 mg sodyum ve 31.5 mg potasyum içerir. Bu nedenle vücutta sodyum ve su tutulmasının sakıncalı olduğu vakalarda potasyum alımı sınırlanmış olan hastalara çekinilmeden tavsiye edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder