22 Temmuz 2010 Perşembe

ovulen-50 21 tablet

» Oral kontraseptif


FORMÜLÜ


50 mcg Etinil estradiol Tablet
1 mg Etinodiol diasetat Tablet


ENDİKASYONLARI


Gebeliği önlemek için oral kontraseptif.


KONTRENDİKASYONLARI


Tromboambolik, serebral vasküler hastalıklar veya geçmişte bu hastalıkları geçirenler ile hormonal sebeolere bağlı carcinomada, koroner arter hastalığı, miyokard infarktüsü, karaciğer yetmezliği, teşhis edilmemiş vaginal kanama, şüphe deilen ve bilinen gebelik durumlarında kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


- Hekimin ilk tromboz belirtilerini dikkatle araştırması gerkir. Bu belirtilerden harhangi biri görülür veya şüphe edilirse ilaç kullanımı derhal kesilmelidir.
- Ani görme bozuluğu, exophtatmie, diplopi veya migren görülürse ilacın kullanımına son verilmeli yapılan muayene sonucu şişlik veya vasküler hastalıklar görülmesi halinde ilaca son verilmelidir.
- Oral kontraseptif kullanmaya başlamdan önce doktora sorulamlı 35 yaşından sonra kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.
- Oral kontraseptif kullananların ameliyat olamsı gerektiğinde ilaç bir ay önceden bırakılmalıdır.
-Hipertansiyonda, büyüme çağı henüz tamamlanmamış genç kadınlarda ovulen 50 dikkatle kullanılmalıdır.
- Sigara alışkanlığı, özellikle östrojen içeren kombine oral kontraseptiflerin kullanımına bağlı kardiyovasküler yan etkilerin artmasına neden olabilir.
- Bazı progestinler LDL düzeyinde artışa neden olabilirler, lipid metabolizması bozukluğunda dikkatli kullanılmalıdır.
- Kontakt lens kullanmakta olan kadınlarda oral kontraseptif alımı sırasında görmede değişiklik ya da lense tolerans gelişebilir. bu durumda oftalmolog'un kararı ile lens kullanımına ara verilebilir veya tümüyle bırakılabilir.


YAN ETKİLER


Menstruel düzensizlik görülebilir, ancak zamanla azalır. En sık rastlanan etkiler gastrointestinal semptomlar, düzensiz kanamalar, amenore, deri pigmentasyonu ,ağırlık değişiklileri ve göğüste hasasğiyettir. bazı hastalarda migren tipinde baş ağrısı, baş dönmesi, görme bozukluğu depresyon hemorajik erupsiyon, hirsutizm görülebilir. Östrojen içeren kombine preperatlar hepatik endokrin kogülasyon labaratuar testlerinde değişmeye yol açabilir.


ETKİLEŞMELER


Yoktur.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Günde 1 tablet oral yolla alınır.-Gebeliği önlemek için adet kanamasını ilk günü birinci gün sayılarak kanamanın beşinci günü ilk tablet alınır. daha donra ok işareti takip edilerek her gün 1 tablet alınır. 21 tabletlik ambalaj bittiğinde yedi gün beklenir sonra ikinci ovulen ambalajına başlanır.- Aylık adetin tablet alınmayan 7 gün içinde gelmesi gerekir; ancak adet görülmese de 7 günlük süre sonunda, normal başlangıç gününde 21 tabletlik yeni bir Ovulen ambalajına başlamak gerekir.- Her hengi bir gün tablet alınması unutulduğunda ertesi gün iki tablet alınır.- 21 günlük kür boyunca iki kez unutulmuşsa takip eden gün iki tablet alınarak tedavi edilir. Eğer 3 gün unutulmuşsa tedavi kesilir başka bir doğum kontrol sistemine baş vurulur.- Kanama ve lekeleme geçici olarak günlük doz bir tablet artırılarak kontrol edilebilir. Şiddetli kanamlar için daha yüksek dozlar gerekebilir.- Menstruel periyodu geciktirmek için 21 günlük bir kür sonunda tablet kesilmeyip lamaya devam edildiğinde adet gecikir. Ovulen'i devamlı kullanmayanlar ise menstürel periodun beklendiği tarihten en az 5 gün önce Ovulen almak gerekebilir. Genelikle tablet alımı kesildikten 2-3 gün sonra adet görülür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder