3 Mayıs 2010 Pazartesi

Oksamen 20 mg 10 tablet

» Non-steroid Antienflamatuar, Analjezik, Antipretik


Etken Maddesi
Tenoksikam


OKSAMEN 20 MG 10 TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Her film tablet, 20 mg tenoksikam içerir.


ENDİKASYONLARI


Romatoid artrit,Osteoartrit,Artroz,Ankilozan spondilit,Tendinit, bursit, omuz artriti, kalça periartriti, burkulma ve incinmeler gibi eklem dışı hastalıklar,Epikondilit, siyatalji, lumbago, akut gut ve travmatik olgular gibi iskelet ve kas sisteminin ağrılı, enflamatuar ve dejeneratif hastalıkları


KONTRENDİKASYONLARI
Tenoksikama aşırı duyarlı hastalar ile mide, duodenum ülseri, gastrointestinal kanama ve kronik gastrit öyküsü veren olgularda kullanılmamalıdır. İleri derecede böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Tüm non-steroidal antienflamatuar ilaçlar için gerekli uyarı ve önlemler OKSAMEN-L enjektabl ve OKSAMEN tablet için de geçerlidir. Aspirin ve diğer non-steroidal antienflamatuar ajanların astım, rinit, ürtiker ve anjioödem oluşturduğu hastalara OKSAMEN-L enjektabl ve OKSAMEN tablet verilmemelidir. Antikoagülan ilaç ve oral antidiabetik ajan alan hastalar yakınen izlenmeli; eğer izlenme olasılığı yoksa, birlikte uygulanmamalıdır. Yaşlılar, böbrek hastalığı geçirmiş olanlar, diabetik nefropati, ciddi karaciğer yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği ve hipovolemi bulunanlar ile diüretik ve nefrotoksik ilaç kullanımı gibi böbrek yetmezliği riskini artıracak durumlarda BUN ve serum kreatinin değerleri ile kilo alma ve periferal ödem oluşma ihtimali dikkatle izlenmelidir. OKSAMEN-L enjektabl ve OKSAMEN tabletin 18 yaşın altındaki hastalar, hamileler ve emziren annelerde kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır


YAN ETKİLER


Tenoksikam ile yapılan bir yıl gibi uzun süreli klinik çalışmalarda önerilen günlük dozu alan hastaların ilacı iyi tolere ettiği saptanmıştır.OKSAMEN-L enjektabl ve OKSAMEN tablet ile görülebilecek yan etkiler aşağıda özetlenmiştir: Gastrointestinal sistem: (%11.4), mide yanması, mide ağrısı, bulantı, diyare ve konstipasyon vb. Santral sinir sistemi: (%2.6), baş ağrısı, baş dönmesi Deri ve yumuşak doku: (% 2.5), döküntü, kaşıntı, eritem ve ürtiker, fotodermatoz. Stevens-Johnson sendromu, Lyell sendromu gibi deri lezyonları çok enderdir. Üriner sistem: (%1-2), BUN ve serum kreatinin yükselmeleri Karaciğer ve safra yolları: (%1-2) SGOT, SGPT, gama GT ve bilirubin yükselmeleri Hematopoetik sistem: hemoglobin azalması ve granülositopeni. Tedavi süresince psikiyatrik (%1.7) ve metabolik (%1) yan etkiler de izlenebilir.


ETKİLEŞMELER


Tenoksikam terapötik dozlarda antasitler, simetidin, oral antidiabetikler ve oral antikoagülanlar ile farmakokinetik bir etkileşme yapmaz; ancak kumarin gibi antikoagülan ilaçların etkisini artırabilir. Probenesid, tenoksikamın eliminasyon hızını artırır. Kardiyotonik ve antihipertansif ilaçlarla bir etkileşme söz konusu olmamakla beraber, potasyum tutucu diüretiklerle birlikte kullanılmamalıdır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


OKSAMEN tablet için önerilen günlük doz 20 mg, tek dozdur. Uzun süreli tedavilerde idame dozu olarak günde 10 mg verilebilir. OKSAMEN–L enjektabl ve OKSAMEN tablet için akut gut artritinde ilk 2 gün, günde 40 mg ve izleyen 5 gün, günde 20 mg lık uygulama önerilmektedir. Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler Tenoksikamın doz aşımı halinde destekleyici semptomatik tedavi uygulanmalıdır


İlaç Fiyatı 4.63 YTL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* OKSAMEN-L 20 MG 1 FLAKON


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)



* TILCOTIL 20 MG 1 FLAKON
* TILKO 20 MG 10 KAPSÜL
* TENOX 20 MG 10 KAPSUL
* ZIKARAL 20 MG 10 KAPSÜL
* TENOKSAN 20 MG 10 KAPSÜL
* TILCOTIL 20 MG 10 TABLET
* VİENOKS 20 MG 20 FİLM TABLET
* TILCOTIL 20 MG 10 SUPP
* NOBATEKS 20 MG 10 SUPOZITUAR
* TILKO 20 MG 30 KAPSÜL
* NOBATEKS 20 MG 30 FİLM TABLET
* TENOX 20 MG 30 KAPSUL
* ZIKARAL 20 MG 30 KAPSÜL
* TENOKSAN 20 MG 30 KAPSÜL
* VİENOKS 20 MG 30 FİLM TABLET
* TILCOTIL 20 MG 30 TABLET

oksalamin 120 ml şişe

» Antienflamatuar

FORMÜLÜ

50mg/5 mlOksalamin fosfatŞişe

ENDİKASYONLARI

Solunum sisteminin, öksürükle meydana gelen veya gelmeyen bütün iltahabi hastalıklarında, larenjit, farenjit, trakeit, bronşit, bronşektazi, boğmaca, soğuk algınlığı irritasyon öksürüklerinde, sigara ve hava kirliliğine bağlı öksürükler

KONTRENDİKASYONLARI

Okasalamin fosfata karşı aşırı duyarlılığı bilinen kişilerde kullanılmamalıdır.

UYARILAR & ÖNLEMLER

12 yaşından küçük çocuklarda, hamile ve emziren annelerde ancak doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

YAN ETKİLER

Hafif lokal anestezik etkisi nedeni ile ağız mukozasında his azalması, uyuşmaya sebep olabilir. Bu durumda şurup eşit miktarda su ilavesi ile sulandırılarak ve yemekten bir süre sonra verilmelidir. Çok ender olarak aşırı hassasiyeti olanlarda ürtiker görülebilir.

ETKİLEŞMELER

Antikoagülan ilaçlarla birlikte kullanıldığı zaman protrombin zamanının uzadığı bildirilmiştir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

12 yaşından küçük çocuklarda anack doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Genel kullanım dozu günde 15-25 mg/kg'dır. Hesaplanan günlük doz, dört eşit doza bölünerek verilir. İlaç tok karnına alınmalıdır.2 yaşından küçük çocuklarda:Günde 4 defa, her 4 saatte 1 ölçek (5cc) 2 yaşından büyük çocuklara:Günde 4 defa her 4 saatte 1-2 ölçek (5-10 c).Yetişkinlere : Günde 4 defa, her 4 saatte 1-2 ölçek (10 cc) verilir.

oksadeks 200 mg

» Antitüssif

FORMÜLÜ

200mgOksidazol sitratTablet

ENDİKASYONLARI

Antitüssif olarak kullanılır.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Midesi hassas olan şahıslara yemeklerde sonra verilmelidir. Şurubun eşit miktarda su ile kariştırılarak verilmesi ile yan etkiler genellikle önlenebilir. 2 yaşından küçük çocuklarda halisünasyonlara neden olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle bu yaş grubunda kullanılmamalıdır.

ETKİLEŞMELER

Bildirilmemiştir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Erişkinlerde 4x1-2 tablet/gün dozda Çocuklarda 4x 1/2 tablet/gün dozda kullanılır.

oksabron 120 ml şurup

» Antitussif, mukolitik, antienflamatuar, antisiliostatik, spazmolitik



Etken Maddesi
Oxolaminephosphate


OKSABRON 50 MG 120 ML ŞURUP

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Her 5 ml (kutu içindeki ölçek) 35.5 mg Oksolamin baz’a eşdeğer 50 mg Oksolamin fosfat ihtiva eder. Şurup Tutti frutti aroması içermektedir.
ENDİKASYONLARI


Oksabron şurup: larenjit, trakeit, bronşit gibi, enfamasyonlu ve buna bağlı olarak öksürüğe neden olan hastalıklarda; bronşektazi, boğmaca, soğuk aşgınlığına bağlı öksürükte endikedir.
KONTRENDİKASYONLARI


YokTUR


UYARILAR & ÖNLEMLER


Midesi hassas olan şahıslara yemeklerde sonra verilmelidir. Şurubun eşit miktarda su ile kariştırılarak verilmesi ile yan etkiler genellikle önlenebilir. 2 yaşından küçük çocuklarda halisünasyonlara neden olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle bu yaş grubunda kullanılmamalıdır.
YAN ETKİLER


Oksalamin'in hafif lokal anastezik etkisi nedeniyle, ağız mukozasında kısa süreli bir his azalması meydana gelebilir. Aç karnına alındığında, özellikle midesi hassas çocuklarda, bulantı, kusma ve barsak motilitesinde artma gözlenebilir fakat şurubun su ile birlikte ve tok karnına alınması ile bu belirtilerle karşılaşılmayabilir. Nadiren çok duyarlı şahıslarda deri reaksiyonlarına rastlanabilir.
ETKİLEŞMELER


Bildirilmemiştir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Genel kullanım dozu günde 15-25 mg/kg'dır. Hesaplanan günlük dozun dört eşit doza bölünerek yemeklerden sonra alınması tavsiye olunur. Erişkinlere: Günde 4 defa 10 ml, 2 yaşın üzerindeki çocuklara: Günde 4 defa 5-10 ml olarak verilir.


İlaç Fiyatı 2.88 YTL



Reçeteli Verilir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* FENKO 5 ML 62.4 MG 125 ML ŞURUP
* PRELON 100 ML ŞURUP
* PERBRONŞ 10 MG 150 ML ŞURUP
* PEREBRON 10 MG 120 ML ŞURUP
* SUBITOL 10 MG 120 ML ŞURUP

Okacin 3 mg 5 ml damla

» Steril Göz Damlası


Etken Maddesi
Lomefloksasin


OKACIN 3 MG 5 ML DAMLA

İthal, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


1 ml’de Lomefloksasin (hidroklorür tuzu şeklinde 3.31 mg) 3.00 mg,Gliserin 26.00 mg,Disodyum edetat 0.10 mg,Sodyum hidroksit y.m.,Benzalkonyum klorür 0.02 mg,Enjeksiyonluk su y.m. içermektedir


ENDİKASYONLARI


Lomefloksasine duyarlı mikroorganizmaların yol açtığı konjunktivit, blefarit ve blefaro-konjonktiviti de içine alan ön segment bakteriyal enfeksiyonlarında endikedir.


KONTRENDİKASYONLARI


Aktif bileşene, yardımcı maddelere ya da kinolonlara aşırı duyarlığı olan kişilerde kullanımı kontrendikedir


UYARILAR & ÖNLEMLER


Uzun süren antibiyotik tedavileri ikincil mantar enfeksiyonlarının ortaya çıkmasında ya da duyarlı olmayan bakterilerin gelişiminde etkili olabilir. Lomefloksasinin sistemik uygulamasından sonra bazı fototoksisite vak’aları bildirilmiştir. Fakat bu durum topik oftalmik lomefloksasin kullanımını takiben görülmez. Bununla birlikte, OKACIN Steril Göz Damlası tedavisi süresince güneş ışınlarından ya da UV ışınında korunulmalıdır. Lomefloksasinin korneadan penetrasyonu sınırlı olduğu için, OKACIN Steril Göz Damlası bakteriyal keratit veya endoftalmit vak’alarında endike değildir. İki veya daha fazla oftalmik preparat birlikte kullanıldığında, ilaçların etkisini göstermesi için son uygulamadan en az 5 dakika sonra diğer ilaç uygulanmalıdır. Kontakt lens kullanan hastalar için : Oftalmik enfeksiyon süresince kontakt lens kullanılmamalıdır. Gebelik ve emzirme Lomefloksasinin yüksek dozda (50-100 mg/kg) sistemik olarak: tavşan fetüsüne verilmesinden sonra kuyruk vertebrasında değişimler gözlenmiştir. Ayrıca hayvanlarda yapılan çalışmalarda lomefloksasinin 20 mg/kg sistemik uygulanmasını takiben, plasenta bariyerini geçtiği ve anne sütüyle itrah edildiği gözlenmiştir. İnsanda hamilelik ve emzirme dönemleri süresince lomefloksasin göz damlasının kullanımı ile ilgili çalışmalar mevcut değildir. Bu nedenle, ilaçtan beklenen yarar, fetüs veya bebek için potansiyel riskten fazla olmadıkça ilaç kullanılmamalıdır.


YAN ETKİLER


Kullananların % 4.7 ‘si tarafından ilacın göze damlatılmasından hemen sonra, az ve geçici bir yanma bildirilmiştir. Oftalmik kullanımdan sonra fototoksisite bildirilmemiş olmasına rağmen, ışığa duyarlık (fotosensitizasyon) olasılığı mevcuttur. Lomefloksasinin sistemik kullanımından sonra alerjik reaksiyonlar bildirildiğinden, bu reaksiyonlar (alerjik reaksiyonlar, astma, dispne, ürtiker, eritem, prurit ve aşırı duyarlık) topik uygulama sonrasında da göz ardı edilemezler. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda genç sıçanlara yüksek dozlar (300 mg/kg) verildiğinde artrotoksisite bildirilmiştir. Fakat düşük dozlarda (< 100 mg/kg) bu durum gözlenmemiştir. Topik uygulama ile tamamen absorbe olsa bile yalnızca 2 mg/gün total günlük doza ulaşır. Kilogram başına maksimum günlük doz artrotoksisite eşiğinin altında, 20-50 µg/kg arasındadır. Veriler sınırlı olmakla birlikte, klinik çalışmalarda çocuklarda advers etki gözlenmemiştir.


ETKİLEŞMELER


Etkinin azalmasına yol açmamak için, OKACIN Steril Göz Damlası uygulamasını takiben ve uygulamadan 15 dakika öncesine kadar çinko gibi ağır metaller ihtiva eden oftalmik preparatlar kullanılmamalıdır. Bakteriyostatik oftalmik antibiyotikler OKACIN Steril Göz Damlası ile birlikte kullanılmamalıdır. Bu güne kadar OKACIN Steril Göz Damlası’nın başka ilaçlarla etkileşimleri saptanmamıştır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde: Yetişkinler: Alt konjunktival kese içine günde 2-3 kez birer damla damlatılır. Tedavinin başlangıcında, 20 dakika içinde 5 damla ya da 6-10 saat süresince her saat 1 damla damlatılacak şekilde ilaç uygulanması sıklaştırılmalıdır. Tedavinin süresi 7 ila 9 gündür. DOZ AŞIMI ve TEDAVİSİ 5 ml OKACIN Steril Göz Damlası göz damlası solüsyonu içeren bir şişe, yalnızca 15 mg lomefloksasin ihtiva ettiğinden, kazayla içilmesi sonucu pratikte herhangi bir advers etki riski bulunmamaktadır. Bu miktar, yetişkinler için tavsiye edilen günlük oral doz olan 400 mg lomefloksasinin % 3.75’ine karşılık gelir. Küçük çocuklarda oral yolla alınması durumunda, artmış absorbsiyonu azaltmak için mide yıkanması uygun olabilir.



İlaç Fiyatı 6.18 YTL



Reçeteli Verilir

Oka mentol pastil

» Boğaz Pastili

FORMÜLÜ

Tussilago farfara; Althea officinalis; Verb phlomoides; Eucalyptol %0.065; Menthol %0.26; Thymol %0.0002; Camphor %0.0002;Oleum anisi; Oleum origani içerir.

ENDİKASYONLARI

Soğuk algınlığı, nezle, grip, sinüzit gibi nazal konjestiyona sebeb olan rahatsızlıklarda, semptomları azaltarak nefes almayı, ses kısıklığında konuşmayı kolaylaştırır. Öksürük ve bronşitte öksürüğü kesmede, balgam söktürmede, boğaz ağrısı ve bademcik iltihabında acıyı dindirmede, iltihabın iyileşmesinde yardımcı olur.

KONTRENDİKASYONLARI

Yoktur.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Lokal irritasyona neden olabilir.

YAN ETKİLER

Yoktur.

ETKİLEŞMELER

Bildirilmemiştir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Büyüklere günde 16 pastil, 2-12 yaş arası çocuklarda günde 8 pastile kadar alabilirler.

ogastro 30 mg 14 mik.pellet kapsül

FORMÜLÜ

30 mgGranülKapsül

ENDİKASYONLARI

1) Duodenal ülser, 2) Gastrik ülser, 3) Reflü özofajit'in kısa süreli tedavisinde, 4) Zollinger Ellison Sendromu dahil patalojik hipersekresyon'un uzun süreli tedavisinde, 5) H.pylori enfeksiyonu ile seyreden duodenal ülser tedavisinde

KONTRENDİKASYONLARI

Lansoprazol Mikropellet Kapsülleri lansoprazol veya formüldeki diğer maddelere karşı hassas olan kişilerde kontrendikedir.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Lansoprazol metabolize olduktan sonra başlıca safra yolu ile atılır. Dolayısıyla ilacın farmakokinetik profil, yaşlılara uygulanımında olduğu gibi, orta dereceden şiddetli dereceye kadar hepatik bozukluktan etkilenebilir. Bozuk hepatik fonksiyonlarda, lansoprazol verilirken, mutlaka dikkatli olunmalıdır.
Etki emniyeti belirlenmediğinden, hamilelerde, süt veren annelerde ve 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda kullanımı: Yaşlılarda tmax ve eaa değerleri gençlerinkinin 2 katıdır. Yaşlı hastalarda, ilk başlangıç dozunun değiştirilmesi gerekmez ama ekstra asit supresyonu gerekmediği taktirde, takip eden dozlar günde 30 mg'ı geçmemelidir. Hepatik bozukluğu olan yaşlı hastalarda kullanırken dikkatli olunmalıdır.

YAN ETKİLER

Kısa dönem tedavilerinde lansoprazol tedavisi ile alakalı olabilecek en çok rastlanan adverbs etkiler diyare, başağrısı, baş dönmesi, bulantı ve konstipasyonudur. İyileşmiş erozif özofajit, iyileşmiş gastrik ülser ve iyileşmiş duodenal ülserin 12 aylık idame tedavisi boyunca 15 mg veya 30 mg lansoprazol uygulanan hastaların %2'sinden çoğunda şu adverbs etkilere rastlanmıştır: Bütün vücutta: Abdominal ağrı, başağrısı, flu sendromu, kazaen yaralanma, ağrı, sırt ağrısı, göğüs ağrısı, enfeksiyon. Sindirim sistemi: Diyare, gastrointestinal anomali, kusma, diş bozukluğu, bulantı, gastroenteritis, rektal bozukluk. Kas Kemik Sistemi: Artralji. Anafilaksi dahil kızarıklık, prürit ve aşırı duyarlık reaksiyonları rapor edilmiştir. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza başvurunuz.

ETKİLEŞMELER

Lansoprazol sitokrom P450 sistemi ile metabolize olur. Çalışmalar, sağlıklı kişilerde lansoprazolün warfarin, antipirin, indometasin, aspirin, ibuprofen, fenitoin, prednison, aliminyum-magnezyum hidroksid antiasitleri veya diazepam ile etkileşmediğini göstermiştir. Lansoprazol, teofilin ile birlikte uygulandığında, teofilin klirensinde hafif bir artış görülmüştür. Bu etkileşim klinik açıdan önemli olmasa da, lansoprazol verildiğinde veya kesildiğinde her hastada klinik açıdan etkili kan seviyelerinin garantisi için, teofilin seviyelerinin tekrar titrasyonu gerekebilir. Lansoprazolün sukralfat ile beraber verilmesi, absorpsiyonunu geciktirmiş ve lansoprazol biyoyaralanımını %30 düşürmüştür. Dolayısıyla, lansoprazol, sukralfattan en az 30 dk. önce alınmalıdır. Lansoprazol, alüminyum-magnezyum hidroksit antiasid mühtahzarlarından 1 saat sonra uygulandığında, Cmax değerine istatiksel olarak önemli bir etkisi olmamaıştır. Lansoprazol derin ve uzun-süreli bir gastrik-asit sekresyonu inhibisyonuna sebep olduğu için, gastrik pH'ın biyoyaralanımında belirleyici bir etken olduğu ilaçların absorpsiyonunu etkilemesi teorik olarak mümkündür

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Duodenal ülser tedavisi: Yetişkinler için tavsiye edilen oral doz 4 hafta süreyle günde 1 defa sabahları aç karnına 30 mg'dır. Gastrik ülser tedavisi: Yetişkinler için tavsiye edilen oral doz 4 hafta süreyle günde 1 defa sabahları aç karnına 30 mg'dır. Gerekirse 2-4 hafta daha devam edilebilir. Refluks Özofajit tedavis: Yetişkinler için tavsiye edilen doz 4-8 hafta süreyle, günde 1 defa sabahları aç karnına 30 mg'dır. 8 haftalık tedaviye cevap vermeyen reflü özofajitli hastalarda 8 haftalık ek bir tedavi daha uygulanabilir. Lansoprazol 30 mg, peptik ve reflü özofajitin idame tedavisinde henüz güvenirliği belirlenmediği için endike edilir. Hipersekresyon durumları: (Zollinger-Ellison Sendromu ZES): Tavsiye edilen başlangıç oral dozu 3-7 gün süreyle sabahları aç karnına 60 mg'dır. Daha sonra, gastrektomi öncesinde olmayan ZES'li hastalarda ve ZES'li olmayan hipersekresyonlu hastalarda 10 mEq / saat'ten daha az bir bazal asit output'u elde etmek için, doz titre edilmelidir. Gastrektomi öncesindeki ZES'li hastalarda, tavsiye edilen BAO hedefi 5mEq / saat'tir. Günlük 120 mg veya daha fazla lansoprazol gerektiren hastalarda, doz eşit olarak günde 2 defa uygulanmalıdır. Hedefe ulaştıktan sonra, dozun azaltılması veya yükseltilmesinin gerekip gerekmediğinin tayini için, hasta kontrol altında tutulmalıdır. Duodenal Ülserle İlgili H.pylori Eradikasyonu: Üçlü tedavi rejimi: Aç karnına 12 saatte bir 30 mg lansoprazol, aç veya tok karnına 12 saatte bir 500 mg klaritromisin ve aç veya tok karnına 12 saatte bir 1000 mg amaoksisilin ile birlikte 10 gün uygulanır. Ülserin iyileşmesini tamamlamak için daha fazla asid supresyonu gerekebilir. İlk tedavi rejimi: Aç karnına 12 saatte bir 30 mg lansoprazol, aç veya tok karnına 8 saaatte bir 500 mg klaritromisin ile birlikte 14 gün uygulanır. Ülserin iyileşmesini tamamlamak için daha fazla asid supresyonu gerekebilir. Hastalar kapsüllerin açılması, çiğnenmemesi veya ezilmesi konusunda uyarılmalıdır. Kapsüller bir bütün olarak yutulmalıdır. Kapsüller bir bütün olarak yutulmalıdır. Ancak kapsül yutma zorluğu olan hastalar ogastro kapsülü açıp; Bir çorba kaşığı elma marmeletının üzerine koyacakları granülleri hemen yutarak alabilirler. Granüller çiğnenmemeli ve ezilmemelidir. Nazogastrik tüp yerleştirilmiş olan hastalarda, ogastro kapsül, açılabilir. ve granüller 40 ml elma suyu ile karıştırıldıktan sonra, nazogastrik tüp yolu ile mideye enjekte edilebilir. Granüllerin verilmesinden sonra, nazogastrik tüp, tüpün temizlenmesi için ilave elma suyu ile yıkanmalıdır.

oftalmotrim 5 ml oft.solüs

» Antibakteriyel


Etken Maddesi
Trimetoprim + Polmiksin B sülfat


OFTALMOTRIM 5 ML OFT. SOL

İthal, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


1mgTrimetoprimGöz damlası10.000Ü/mlPolimiksin b sülfatGöz damlası


ENDİKASYONLARI


Du­yar­lı mikroorganizmaların ne­den ol­du­ğu göz ve ad­neks­le­ri­nin, kon­junk­ti­vit,ke­ra­tit, kor­nea ül­ser­le­ri, kon­junk­ti­vit­le bağ­lan­tı­lı ül­se­ra­tifble­fa­rit ve kro­nik dak­ri­yo­sis­tit da­hil bak­te­ri­yel en­fek­si­yon­la­rı­nınte­da­vi­sin­de en­di­ke­dir. Göz­den ya­ban­cı ci­sim çı­ka­rıl­ma­sı da­hilçe­şit­li cer­ra­hi gi­ri­şim­ler­den son­ra olu­şa­bi­le­cek okü­ler en­fek­si­yon­lar­dan ko­run­ma­da hem pre­ope­ra­tif hem pos­to­pe­ra­tif ola­rak uy­gu­la­na­bi­lir.


KONTRENDİKASYONLARI


Bi­le­şen­ler­den her­han­gi bi­ri­ne ve an­ti­bi­yo­tik­le­rinpo­li­pep­tid gru­bu gi­bi çap­raz du­yar­lık oluş­tu­ran mad­de­le­re kar­şıaşı­rı du­yar­lık gös­te­ren has­ta­lar­da kont­ren­di­ke­dir.

UYARILAR & ÖNLEMLER


Bu kom­bi­nas­yo­na kar­şı aşı­rı du­yar­lık re­ak­si­yon­la­rı­nınna­dir gö­rül­me­si bek­le­nir, an­cak te­da­vi sı­ra­sın­da bir aşı­rı du­yar­lıkre­ak­si­yo­nun­dan şüp­he­le­nil­me­si ha­lin­de uy­gu­la­ma dur­du­rul­ma­lı­dır.Bu kom­bi­nas­yo­nun ak­tif bi­le­şik­le­ri ge­be­lik­te her­han­gi bir ters et­kibe­lir­ti­si ol­ma­dan yıl­lar­dır kul­la­nıl­mış­tır. An­ne sü­tü­ne ge­çipgeç­me­di­ği hak­kın­da bil­gi yok­tur.

YAN ETKİLERİ


Ki­şi­sel du­yar­lı­ğa bağ­lı ola­rak na­di­ren ge­çi­ci ha­fif yan­ma ve­ya bat­ma his­sive da­ha az ola­rak göz­de kı­za­rık­lık gö­rü­le­bi­lir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Et­ki­len­miş gö­ze nor­mal ola­rak gün­de 4 kez 1 dam­ladam­la­tı­lır. Gün­lük uy­gu­la­ma sa­yı­sı ve te­da­vi sü­re­si he­ki­min ve­re­ce­ğika­ra­ra gö­re ayar­la­nır. Gö­zün, gö­rü­nüş­te nor­ma­le dön­dük­ten 48 sa­atson­ra­sı­na ka­dar te­da­vi­si­ne de­vam edil­me­si ge­re­kir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* POLYTRİM 5 ML GÖZ DAMLASI

oftalmix 5 ml göz damlası

» Antibiyotik

FORMÜLÜ

200mgOfloksasinFilm tablet 1

ENDİKASYONLARI

Bazı mikroorganizmaların duyarlı suşlarının neden olduğu akut bakteriyel konjonktivit ve blefarokonjonktivit de dahil yüzeysel oküler bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde endikedir. Gözden yabancı cisim çıkarılması dahil çeşitli cerrahi girişimlerden sonra oluşabilecek oküler enfeksiyonlarda korunmada pre- ve post-operatif olarak uygulanabilir. Gereğinde sistemik tedavi veya lokal tedavinin diğer formlarıyla birlikte uygulanabilir.

KONTRENDİKASYONLARI

Bileşimindeki maddelerden herhangi birine veya diğer polipeptit grubu antibiyotiklere karşı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir

UYARILAR & ÖNLEMLER

Göze enjekte edilmez. Aşırı duyarlık reaksiyonu oluşması halinde kullanıma son verilmelidir. Ophtalmia neonatorum'um profilaksisinde veya tedavisinde kullanılmaz. Diğer antimikrobiyal preperatlarda olduğu gibi uzun süre kullanımı mantarlar dahil duyarlı olmayan mikroorganizmaların üremesine neden olabilir.
Kontaminasyona neden olmamak için damlalık ucu göz, parmak veya diğer maddelere değdirilmemelidir. Kızarıklık, batma, yaşarma veya gözün hastalığı sonucu önceden mevcut olan bu belirtilerde artma meydana gelirse derhal kuyllanıma son verilmelidir. Hamilelerde ve emziren annelerde kullanılmamalıdır.
2 yaşın altındaki çocuklarda etkisi ve güveninirliği henüz katlanmamıştır.

YAN ETKİLER

Topikal uygulamadan sonra düşük absorpsiyonu nedeniyle sistematik etki beklenemez. En sık görülen yan etkisi, artmış kızarıklık, yanma, batma, ve/veya kaşıntı olup damlatma esnasında 48 saat içerisinde veya daha uzun süre kullanımda herhangi bir zamanda meydana gelebilir.

ETKİLEŞMELER

Mide asidini azaltıcı ilaçlar (mineral antasidler) sükraltat veya demir preparatları aynı zamanda alındıkları takdirde Oflocide’in etkisinde bir azalma olabileceği dikkate alınmalıdır. Bu nedenle Oflocide, bu tür preparatları almadan 2 saat önce alınmalıdır. Sözügeçen ilaçlardan kullanılıyorsa doktora danışılmalıdır. Konvulzıyon eşıgını duşuren ılaçlar (Ornegın teofılın) ıle bırlıkte verıldıgınde yeni kınolonların (Oflocıde ın de ıçınde bulundugu antibiyotik grubu) serebral konvülziyon eşiğini düşürdüklerine dair bulgular vardır. Ofloksasin ile birlikte uygulanan glibenklamidin serum konsantrasyonları hafifçe yükselir. Ofloksasin ile birlikte glibenklamid kullanan hastalar daha yakından takip edilmelidir. Diğer kinolonlarda da olduğu gibi Oflocide tedavisi sırasında kumarin derivelerinin etkisinin artabileceği ihtimali gözardı edilemez. Bu sebeple birlikte kumarin deriveleri ile tedavi gören hastaların yakından takibi önerilir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Gözyaşı ile izotonik olduğundan ve gözde çok iyi tolere edildiğinden tüm yaş gruplarına uygulanabilir. Doktor tarafından başka şekilede önerilmediği takdirde; Hafif veya orta dereceli enfeksiyonlarda 7-10 gün süre ile her 3 saate bir enfekte göze 1 damla damlatılır. Gözün iyileşmesinden sonra tedaviye en az 2 gün devam edilmelidir. Yaşlı hastalarda kullanımı ile ilgili spesifik bir bilgi yoktur.

oftalar eye drops 5 ml

» Steril Göz Damlası


Etken Maddesi
Pranoprofen


OFTALAR EYE DROPS 5 ML DAMLA

İthal, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Pranoprofen, %0.1


ENDİKASYONLARI


Nonsteroid Antienflamatuar


KONTRENDİKASYONLARI


Penisilenlere ve sefalosporinlere duyarlı kişilerde kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Gebelerde kullanılmaz. Probenisidle uzun süreli kan seviyesi sağlar. Uzun süreli tedavilerde böbrek, karaciğer ve hematopoetik fonksiyonlar perayodik olarak kontrol edilmelidir. Oral neomisin ve antasitlerle birlikte kullanılmaz. Tetrasiklin ve eritromisin etkisini antagonize eder. Renal yetmezlikte doz azaltılmalıdır. İnfeksiyöz mononükleozis, kronik lenfatik lösemi ve HIV virüsü taşıyıcılarında makropapüler döküntülere neden olur.


YAN ETKİLER


Allerjik reaksiyonlar, bulantı, kusma, diyare, ürtiker, anemi, baş ağrısı ve trombositopeni gibi yan etkiler görülebilir.


ETKİLEŞMELER


Sitalopram metabolizmasında rol alan ana enzim inhibitörü olan ketokonazol, itrakonazol ve makrolid antibiyotikler ve omeprazol gibi ilaçlar sitalopramın klirensini azaltabilir. Ancak bu ilaçlarla eşzamanlı uygulamada, sitalopram metabolizmasının klinik olarak anlamlı bir biçimde etkilenmesi beklenmemektedir. SSS ilaçları: Primer SSS etkileri nedeniyle, sitalopramın santral etkili diğer ilaçlarla kombine kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır. Alkol: Bir klinik çalışmada sitalopramın alkolün kognitif ve motor etkilerini artırmadığı saptanmışsa da, diğer psikotrop ilaçlarda olduğu gibi, sitalopram kullanan depresif hastalarda da alkol kullanımı önerilmemektedir. Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOİ): Bkz. KONTRENDİKASYONLARI, UYARILAR/ÖNLEMLER Simetidin: Eşzamanlı sitalopram (21 gün süre ile, günde 40 mg/gün dozda) ve simetidin (8 gün süre ile günde 400 mg/gün dozda) uygulanması ile sitalopramın EAA ve Cmax değerlerinde sırasıyla % 43 ve % 39 artış saptanmıştır. Bu bulguların klinik önemi bilinmemektedir. Lityum: Sitalopram ve lityumun eşzamanlı uygulanması, her iki ilacın farmakokinetiği üzerinde anlamlı bir etkiye yol açmamıştır. Bununla birlikte, standart klinik uygulamalara paralel olarak, plazma lityum düzeyleri takip edilmeli ve gerektiğinde lityum dozu ayarlanmalıdır. Lityum sitalopramın serotonerjik etkilerini artırabileceğinden, eşzamanlı uygulamada dikkatli olunmalıdır. Sumatriptan: Bir SSRİ ile eşzamanlı sumatriptan kullanan hastalarda güçsüzlük, hiperrefleksi ve inkoordinasyon geliştiği bildirilmiştir. Bu nedenle; sumatriptan ile bir SSRİ'nin (flouksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin ve sitalopram) eşzamanlı kullanılması gereken hastalar uygun şekilde takip edilmelidirler. Karbamazepin: Sitalopram ile eşzamanlı uygulanması, karbamazepinin farmakokinetiğini anlamlı olarak değiştirmemiştir. Eşzamanlı uygulamada sitalopram klirensinin artabileceği unutulmamalıdır. Metoprolol: Sitalopramın 22 gün süreyle 40 mg/gün dozda uygulanması beta-adrenerjik reseptör blokeri metoprololün plazma düzeylerini iki kat artırmıştır. Metoprolol plazma düzeylerinin artması, kardiyoselektivitenin azalması ile ilişkili bulunmuştur. İmipramin ve diğer Trisiklik Antidepresanlar (TSA): Trisiklik antidepresanların sitalopram ile eşzamanlı uygulanmasında dikkatli olunmalıdır. Elektrokonvülsif tedavi: Elektrokonvülsif tedavi ile sitalopramın kombine uygulanması ile ilgili klinik araştırma yapılmamıştır


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Hafif ve Orta Şiddetteki Enfeksiyonlarda: (Örn:alt solunum yolu enfeksiyonları, tonsillit, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları): Günlük doz vücut ağırlığının her kg’ ı için 25/3.6mg olarak hesaplanır ve bu doz iki eşit kısma bölünerek 12 saat ara ile verilir. Daha Şiddetli Enfeksiyonlarda: (Örn:otitis media, sinüzit, pnömoni, üriner sistem enfeksiyonları): Günlük doz vücut ağırlığının her kg’ ı için 45/6.4 mg olarak hesaplanır ve bu doz iki eşit kısma bölünerek 12 saat ara ile verilir. 2 ay –2 yaş arasındaki çocuklar: Bu yaş grubunun doz düzenlemesi vücut ağırlığına göre yapılmalıdır. Enfeksiyonun şiddetine ve vücut ağırlığına göre 12 saatte bir uygulanacak doz, aşağıdaki tabloda “ml” olarak belirtilmiştir. Uygulamada kullanılacak özel uygulama enjektörü kutu içinde yer almaktadır. 2 yaşın üzerindeki çocuklar: Bu yaş grubunun doz düzenlemesi enfeksiyonun şiddetine göre aşağıdaki şekilde yapılabilir : Hafif ve Orta Şiddetli Enfeksiyonlar Alt solunum yolu enfeksiyonları,Tonsillit Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları 25/3.6mg /kg/gün 2-6 yaş (13-21kg):Günde 2 defa 2.5ml (1/2 ölçek)Amoklavin-BID 400/57 Süspansiyon*, 7-12 yaş (22-40kg): Günde 2 defa 5ml (1 ölçek)Amoklavin-BID 400/57 Süspansiyon Daha şiddetli enfeksiyonlar Otitis media,Sinüzit,Pnömoni,Üriner sistem enfeksiyonları 45/6.4mg/kg/gün,2-6 yaş (13-21kg): Günde 2 defa 5ml (1 ölçek)Amoklavin-BID 400/57 Süspansiyon, 7-12 yaş(22-40 kg):Günde 2 defa 10ml (2 ölçek)Amoklavin-BID 400/57 Süspansiyon * Bu doz günde 2 defa 5 ml Amoklavin-BID 200/28 Süspansiyon verilerek de sağlanabilir. Gastrointestinal entolerans riskini minimum düzeye indirmek için Amoklavin yemeklerin başlangıcında alınmalıdır. Hekim kontrolü olmaksızın tedavi 14 günden fazla sürdürülmemelidir.



İlaç Fiyatı 6.34 YTL



Reçeteli Verilir

1 Mayıs 2010 Cumartesi

ofloks 200 mg 10 tablet

» Antibakteriyel


Etken Maddesi
Ofloksasin


OFLOKS 200 MG 10 TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


200mgOfloksasinFilm tablet 1


ENDİKASYONLARI


Duyarlı Streptococ. Staphylococ, N. gonorrhoeae, N. menengitis, E. coli, Citrobacter, Klebslella, Enterobacter, Hafnia, Proteus, Shigella, Salmonella, Acinetobacter, Y. enterocolitica, Campylobacter, Aeromonas, Vibrio, Pseudomonas, H. influenzae, Chlamidia, Mycoplasma ve Legionelların neden olduğu; Deri, karın boşluğu enfeksiyonlarının (bakteriyel endokardit hariç) tedavisi, ürogenital, üst solunum yolu, yumuşak doku, endikedir.


KONTRENDİKASYONLARI


Ofloksasin ve diger kinolonkarboksilik asit türevlerine duyarlı olanlar, epilepsili hastalar, çocuklar, gebeler, süt veren anneler ve gelişimini tamamlamamış çocuklarda kontrendikedir.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Renal yetmezliği olan hastalarda doz düşürülmelidir. Antasitlerle birlikte kullanılmamalıdır. Tedavi döneminde hastalar gereksiz yere güneş ve U.V. ışınlarına maruz kalmamalıdırlar.


YAN ETKİLER


Allerjik reaksiyonlar, hemorajik büller, papüller, vaskulit, yüzde ödem, dil şişmesi, glosit ödem, taşikardi; solunum güçlüğü, baş ağrısı, uyku bozukluğu, ,cift görme, irritabilite ve deri reaksiyonları gibi yan etkiler görülebilir.


ETKİLEŞMELER


Mide asidini azaltıcı ilaçlar (mineral antasidler) sükraltat veya demir preparatları aynı zamanda alındıkları takdirde Oflocide’in etkisinde bir azalma olabileceği dikkate alınmalıdır. Bu nedenle Oflocide, bu tür preparatları almadan 2 saat önce alınmalıdır. Sözügeçen ilaçlardan kullanılıyorsa doktora danışılmalıdır. Konvulzıyon eşıgını duşuren ılaçlar (Ornegın teofılın) ıle bırlıkte verıldıgınde yeni kınolonların (Oflocıde ın de ıçınde bulundugu antibiyotik grubu) serebral konvülziyon eşiğini düşürdüklerine dair bulgular vardır. Ofloksasin ile birlikte uygulanan glibenklamidin serum konsantrasyonları hafifçe yükselir. Ofloksasin ile birlikte glibenklamid kullanan hastalar daha yakından takip edilmelidir. Diğer kinolonlarda da olduğu gibi Oflocide tedavisi sırasında kumarin derivelerinin etkisinin artabileceği ihtimali gözardı edilemez. Bu sebeple birlikte kumarin deriveleri ile tedavi gören hastaların yakından takibi önerilir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


2x1 tablet/gün dozda kullanılır. Ağır enfeksiyonlarda 3-4 tablete kadar çıkartılabilir.


İlaç Fiyatı 8.78 YTL


Reçeteli Verilir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* KOZOKSIN 200 MG 20 TABLET
* KOZOKSIN 200 MG 10 TABLET
* GİRASİD % 0,3 5 ML KULAK DAMLASI
* MENOFLOKS 200 MG/100ML IV FLAKON
* UROSIN 200MG 10 FİLM TABLET
* DROVID 200 MG 10 FİLM TABLET
* EXOCIN STERIL OFTALMİK SOLUSYONU
* MENOFLOKS 200 MG 10 FİLM TABLET
* MENOFLOKS 400 MG 5 FİLM TABLET
* OFLOCIDE 200 MG 10 TABLET
* OFKOZIN 200 MG 10 TABLET
* TARIVID 200 MG 10 TABLET
* OFLOCIDE FORT 400 MG 5 FİLM TABLET
* TARIVID 200 MG 100 ML FLAKON
* TARIVID 400 MG 5 FİLM TABLET
* OFLOCIDE FORT 400 MG 10 FİLM TABLET

Oflocide fort 400 mg 5 film tablet

** BU İLAÇ UZUN SÜREDİR İLAÇ PAZARINDA BULUNMAMAKTADIR **


» Fluorakinolonlar



Etken Maddesi
Ofloksasin


OFLOCIDE FORT 400 MG 5 FİLM TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


1 filmtablet etken madde olarak 200 mg ofloksasin, boyar madde olarak titanyum dioksid içerir.


ENDİKASYONLARI


Oflocide, otloksasine duyarlı mikroorganizmalardan ileri gelen aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. • Haemophilus intluenzae, diğer gram-negatit bakteriler ve multi-rezistan patojenler ile Staphylococcus aureusun neden olduğu akut, kronik veya tekrarlayıcı solunum sistemi enleksiyonları • Pnömoniler: Ozellikle de Escherichia coli, Klebsiella, Enterobanter, Proteus, Pseudomonas, Legionella veya Stafilokokların neden olduğu pnömoniler • Kulak, burun, boğaz enfeksiyonları: özellikle de Pseudomonas, Stafilokoklar ve gram-negatif patojenlerin neden olduğu kronik ve tekrarlayıcı kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları • Küçük pelvis dahil olmak üzere karın boşluğunun enfeksiyonları • Bakteriyel enteritler • Böbrek, idrar yolları ve genital organların enfeksiyonları, gonore.


KONTRENDİKASYONLARI


Ofloksasine ve diğer kinolonlara karşı aşırı duyarlığı olanlarda Oflocide kullanılmamalıdır. Epilepsili hastalara Otlocide uygulanmamalıdır. Tendon hastalığı hikayesi olanlarda ve Serebral lezyonlarda Oflocide kontrendikedir. Çocuklara ve gelişimi henüz tamamlanmamış olan gençlere <18 yaş altı), gebe ve emziren kadınlara Oflocide uygulanmamalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Tedavi sırasında veya daha sonra ağır ve sürekli ishaller görülecek olursa antibiyotiklerden ileri gelen ve hayatı tehdit edebilen södomembranöz kolit düşünülmelidir. Böyle durumlarda Oflocide derhal kesilmeli ve uygun bir tedaviye başlanmalıdır. Peristaltik hareketleri inhibe eden ilaçlar kontrendikedir. Uzun surelı tedavilerde; bobrek ve karacıger fonksiyonları ıle kan tablosu periyodik olarak degerlendirilmelidir. Oflocide usülüne uygun bir şekilde kullanılsa bile hastanın reaksiyon gücünü şehir trafiğine aktif olarak katılmasını ve makinaları kullanmasını engelleyecek kadar bozabilir. Birlikte alkol kullanımı bu riski arttırır. Oflocide tedavisi sırasında, hastalar şiddetli güneş ışığına ve UV (solaryum gibi) ışınlarına maruz kalmamaya dikkat etmelidir. Çocukların erişemeyecekleri yerlerde ve ambalajında saklayınız.


YAN ETKİLER


Mide-barsak kanalına etkisi: Mide-barsak kanalını ilgilendiren mide bozuklukları, karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle karşılaşılabilir. Tedavi sırasında veya takibeden ilk haftalarda ağır, inatçı diare görülen vakalarda psödomembranöz kolit olasılığı gözönünde bulundurulmalıdır. Antibiyotik tedavisiyle ortaya çıkan bu intestinal enflamatuar durum, hayatı tehdit edici olabilir. Psödomembranöz kolitten şüphelenilmesi durumunda bile Oflocide uygulaması derhal kesilmeljdir. Bu tür kolu yakası bir hekim tarafından derhal ve uygun tedavi gerektirir. Böyle durumlarda intestinal motiliteyl (peristaltizm) azaltıcı ilaçlar alınmamalıdır. Sinir sistemine etkisi: Oflocide tedavisi sırasında baş ağrısı, sersemlik hissi, uyku bozuklukları, huzursuzluk (yerinde duramama) ve konfüzyon görülebilir. Nadir vakalarda uyuşukluk, yürüyüşte düzensizlik ve santral sinir sistemi stimülasyonuna bağlı tremor (kas koordinasyon bozuklukları), uyuşma karıncalanma (paresteziler), bulanık görme, çift görme veya renk görmede anormallikler gibi görme bozuklukları, koku ve tat alma bozuklukları, işitme ve denge bozuklukları ile kulakta ses duyma ortaya çıkabilir. Çok nadir vakalarda canlı rüyalar görme (bazen kabusa dönüşen). bazen kendini tehlikeye sokan davranışlara kadar ilerleyebilen ajitasyon, anksiyete, depresyon ve halüsinasyon gibı psikotik reaksiyonlar ve konvülsiyonlar ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda bu tür reaksiyonlar, ilk dozdan sonra bile görülmüştür. Bu tür reaksiyorılar görülürse, Oflocide derhal kesilmelidir. Kardiyovasküler sistem üzerine etkileri: Oflocide’in sindirimini takiben, kalp atım hızında anma (taşikardi) ve kan basıncında geçici düşüş görülebilir. Nadir vakalarda kan basıncında belirgin düşmenin bir sonucu dolaşım kollapsı ortaya çıkabilir. Kan tablosu üzerine etkileri: Çok nadir olarak, kırmızı ve beyaz kan hücreleri ve/veya trombosit sayısında azalma (anemi, lökopeni, agranülositoz, trombositopeni, pansitopeni). Orneğin kemik iliğinde yeni hücre oluşumu azalmasına (kemik iliği depresyonu) bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yıkımın artmasına bağlı olarak (hemolitik anemi) kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma da olabilir. Karaciğer ve safra yollarına etkileri: Çok nadir olarak; karaciğer fonksiyonunda geçici bozulma görülebilir: Sarılıkla beraber safra pigmenllerinin eliminasyonunun azalması (kolestatik sarılık> ve karaciğer entlamasyonu nedeniyle (hepatit) hepatik enzimlerin ve safra pigmentlerinin kan düzeylerinin artışı görülebilir. Deri ve mukoza membranları üzerine etkileri: Oflocide ile tedavi sırasında kaşıntı ve deri döküntüleri (kişiye bağlı olarak vezikül veya cerahat dolu küçük veziküller) gibi deri ve mukoza reaksiyonları görülebilir. Çok nadir vakalarda geçici kızarıklık (derinin ısı hissiyle beraber kızarması) ile, daha ağır seyreden bazen hayati tehdit edici olabilen deri reaksiyonları (eritema multiforme, Lyell sendromu) ve damar enflamasyonunun (vaskülit) deri belirtileri görülebilir. Vaskülit, kendini deri altı kanamaya bağlı küçük kırmızı noktalar (peteşi), hemorajik büller ve krut formasyonu küçük nodüller şeklinde belli eder ve iç organları da tutabilir. Otlocide ile tedavi sırasında çok nadir vakalarda ışığa karşı aşırı duyarlılık ve ateş, eozinof ili ve akciğerlerde allerjik enfiamasyon (pnömonitis) gelişebilir. Böbrek idrar yolları ve üreme organlarına etkileri: Çok nadir olarak böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kreatinin seviyesinin yükselmesi ve bazen akut böbrek yetmezliğine kadar gidebilen böbreklerin akut allerjik enflamasyonu (interstisyel nefrit) görülebilir. Idrar konsantrasyonunu arttırabileceğinden, Oflocide alan hastalara bol su içmesi önerilir. Anatlaktik veya anafilaktoid reaksiyonlar (bazen hayatı tehdit edici olabilen, alerjik veya alerji benzeri reaksiyonlar) çok nadir vakalarda ancak bazen ilk dozdan sonra bile görülebilir. Bunlar, kan basıncında anma, gözlerde yanma hissi, gıcıklı öksürük, burun nezlesi şeklinde ortaya çıkarlar. Bununla birlikte bu tür durumlara örneğin YÜZ dil ve larinksi (ses kısıklığı, nefes almada güçlük) içeren deri ve mukoza membranlarında şişme eşlik edebilir. En ciddi vakalarda ağır respiratuar distres (buna bronşial spazm da neden olur) veya dola 1m kollapsı (şok) gelişebilir. Bu tür reaksiyonların görülmesi halinde Oflocide derhal kesilmeli ve tıbbi tedaviye (örneğin şok için ) başlanmalıdır. Çeşıtlı etkıler: Oflocıde e tedavi sırasında, terleme ve çok nadir vakalarda zayıf lık (ornegin myastenıa gravıs ozellıkle onemlıdır) ile kas ve eklem semptomları (Örneğin ağrı) ortaya çıkabilir. Florokinolonlarla (Otlocide’in de dahil olduğu antibiyotik grubu) tedavi sırasında izole vakalarda (örneğin aşil tendonu) enfiamasyonu ve rüptürü görülebilir. Bu tür olaylar daha ziyade birlikte kortikosteroid tedavisi uygulanan hastalarda gözlenmiştir. Tendon iltihaplanması belirtileri görülürse Oflocide tedavisi derhal sonlandırılmalı ve etkilenen tendon yönelik gerekli tedavi başlatılmalıdır. Predispoze hastalarda Oflocidein bir porfiri atağını tetikleyebilme ihtimali gözardı edilemez. Ozellikle diabetes mellituslu hastalarda kan şekerinin aşırı düşmesi ya da yükselmesi görülebilir. Antibiyotik tedavisi mantar üremesini artırabilir. Çok nadir (Örneğin koku, tat ve işitme bozukluklarının gözlendiği izole olgular) vakalar dışında, gözlenen yan etkiler Oflocide tedavisinin kesilmesinden sonra kaybolmuştur.


ETKİLEŞMELER


Mide asidini azaltıcı ilaçlar (mineral antasidler) sükraltat veya demir preparatları aynı zamanda alındıkları takdirde Oflocide’in etkisinde bir azalma olabileceği dikkate alınmalıdır. Bu nedenle Oflocide, bu tür preparatları almadan 2 saat önce alınmalıdır. Sözügeçen ilaçlardan kullanılıyorsa doktora danışılmalıdır. Konvulzıyon eşıgını duşuren ılaçlar (Ornegın teofılın) ıle bırlıkte verıldıgınde yeni kınolonların (Oflocıde ın de ıçınde bulundugu antibiyotik grubu) serebral konvülziyon eşiğini düşürdüklerine dair bulgular vardır. Ofloksasin ile birlikte uygulanan glibenklamidin serum konsantrasyonları hafifçe yükselir. Ofloksasin ile birlikte glibenklamid kullanan hastalar daha yakından takip edilmelidir. Diğer kinolonlarda da olduğu gibi Oflocide tedavisi sırasında kumarin derivelerinin etkisinin artabileceği ihtimali gözardı edilemez. Bu sebeple birlikte kumarin deriveleri ile tedavi gören hastaların yakından takibi önerilir.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Oflocide Film tabletin önerilen dozu oral yoldan 12 saatte bir 200-400 mg’dır. Bu doz normal renal fonksiyonu (kreatinin klerensi >5Oml /dak) olan hastalar için kullanılmalıdır. Kreatinin klerensi <5Oml/dak olan hastalar için ise renal fonksiyon bozukluğu alt başlığına bakınız. Ortalama günlük doz günde iki defa bir tablettir. Böbrek yetersizliğinde doz ayarlanmalıdır.Doz aşımı durumlarında mide yıkanmalı ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır Spesifik antidotu yoktur.


İlaç Fiyatı 12.11 YTL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* OFLOCIDE FORT 400 MG 10 FİLM TABLET
* OFLOCİDE 200 MG 10 TABLET


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* KOZOKSIN 200 MG 20 TABLET
* KOZOKSIN 200 MG 10 TABLET
* GİRASİD % 0,3 5 ML KULAK DAMLASI
* MENOFLOKS 200 MG/100ML IV FLAKON
* UROSIN 200MG 10 FİLM TABLET
* DROVID 200 MG 10 FİLM TABLET
* EXOCIN STERIL OFTALMİK SOLUSYONU
* MENOFLOKS 200 MG 10 FİLM TABLET
* OFLOKS 200 MG 10 TABLET
* MENOFLOKS 400 MG 5 FİLM TABLET
* OFLOCIDE 200 MG 10 TABLET Abdi
* OFKOZIN 200 MG 10 TABLET
* TARIVID 200 MG 10 TABLET
* TARIVID 200 MG 100 ML FLAKON
* TARIVID 400 MG 5 FİLM TABLET

ofkozin 200 mg 10 tablet

» Antibakteriyel


Etken Maddesi
Ofloksasin


OFKOZIN 200 MG 10 TABLET

Yerli, Beşeri bir ilaçdır


FORMÜLÜ


Beher tablet ; 200 mg Ofloksasin ihtiva eder. Yardımcı Maddeler : Titanyum dioksit.


ENDİKASYONLARI


Ofkozin, ofloksasin'e duyarlı mikroorganizmaların sebep olduğu aşağıdaki enfeksiyonlarda kullanılır : Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (Özellikleri H.influenza, Staphylococcus aureus gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar, Pnömokoklar dışında diğer mikroorganizmaların neden olduğu pnömoniler; kulak, burun, boğaz enfeksiyonları. Akut tonsilitde etkili değildir). Yumuşak doku ve deri enfeksiyonları Ürogenital sistem enfeksiyonları Gastrointestinal enfeksiyonlar (daha az tercih edilir), intraabdominal enfeksiyonlar, Gonore


KONTRENDİKASYONLARI


Ofloksasin ve diğer fluorokinolonlara karşı duyarlılığı olanlara Ofkozin verilmemelidir. Epilepsisi olanlarda, felç ve merkezi sinir sistemi lezyonları gibi konvülsüyon eşiğinin düştüğü durumlarda kullanılmamalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Ofloksasin ile tedavi sırasında kuvvetli güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Hastanın reaksiyon gücünü ve özellikle araç ve makine kullanım kabiliyetini bozar. Alkol bu etkiyi şiddetlendirir. Çocuklara ve büyüme çağındaki gençlere (hayvan deneylerinde eklem kıkırdağı lezyonlarına neden olduğu için), hamilelere ve emziren kadınlara Ofkozin verilmemelidir.


YAN ETKİLER


- Gastrointestinal sisteme etkileri : Gastrointestinal tahrişe bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık ve ishal. (Ağır ve sürekli ishal görüldüğünde ilaç derhal kesilmeli, mutlaka hekime danışılmalı ve barsak hareketlerini inhibe eden ilaçlar kullanılmamalıdır. Çünkü bu durum ciddi bir kalınbarsak hastalığının habercisi olabilir) - Sinir sistemine etkileri : Baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, nadiren tremor, ataksi, uyuşukluk, diplopi ve renkleri seçememe gibi görme bozuklukları, duyu kaybı, huzursuzluk, ajitasyon, anksiete, depresyon, hallüsinasyon gibi psikotik reaksiyonlar. - Karaciğer ve safra yollarına etkileri : Karaciğer fonksiyonlarında nadiren geçici bozukluk. - Ürogenital sisteme etkileri : Çok nadir olarak böbrek fonksiyonlarında bozulmalara yol açar; entertisyel nefrit, kreatinin konsantrasyonlarında artma görülebilir. - Kan tablosuna etkileri : Lökopeni, trombositopeni, agranülositoz anemi (çok nadir). - Aşırı duyarlılık reaksiyonları : Kaşıntı, deride kızarıklıklar, peteşier kanamalar, fotosensibilite, vaskülit, taşikardi, solunum güçlüğü, şok (ilaç derhal kesilerek gerekli önlemler alınmalıdır). - Diğer etkiler : Nadiren eklem ve kas ağrıları,halsizlik.


ETKİLEŞMELER


Ofloksasin magnezyumlu ve alüminyumlu antiasitlerle, çinko ve demirle şelat oluşturduğu için, bu maddeler absorpsiyonunu azaltır. Bu nedenle birlikte kullanılmaları durumunda, bu ilaçlar Ofkozin'den en az iki saat sonra alınmalıdır.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Doktor tarafından başka bir kullanım önerilmedikçe aşağıdaki dozlar uygulanır: Günlük doz - Alt ve üst solunum yolları enfeksiyonları 2 x 1 Film Tablet - Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları 2 x 1 Film Tablet - İntraabdominal (karın boşluğu) enfeksiyonları 2 x 1 Film Tablet - Genital organ ve üst idrar yolları enfeksiyonları 2 x 1 Film Tablet - Komplikasyonsuz alt idrar yolları enfeksiyonları 2 x 1/2 Film Tablet Ağır vakalarda doz günde 600-800 mg'a çıkartılabilir (2 x 300 - 400 mg) (komplikasyonlu enfeksiyonlarda, normal doza cevap vermeyen üst solunum yolu enfeksiyonlarında). Renal yetmezlik sırasında uygulanacak dozlar : Böbrek yetmezliği, kreatinin klerensi veya serum kreatinin'e göre saptanan hastalarda uygulanan ilk Ofkozin dozu böbrekleri normal olan hastalardaki gibidir; idame dozlar ise aşağıdaki gibi azaltılmalıdır: Kreatinin Klerensi 50 - 20 ml/dk ise, Serum Kreatinin'i 1.5 - 5 mg/dl İdame Doz 1 - 1/2 tablet/gün olmalı Kreatinin Klerensi < 20 ml/dk ise, Serum Kreatinin'i > 5 mg/dl, İdame Doz 1/2 tablet/gün olmalı İlacın Kullanılışı ve Kullanım Süreleri : Ofkozin aç karnına veya yemek sırasında alınmalıdır. Tedavi süresi mikroplara ve alınan cevaba göre ayarlanır. Diğer antibakteriyel ilaçlarda olduğu gibi,uygulama hastalık semptomları kaybolduktan ve vücut sıcaklığı normale döndükten sonra en az 3 gün dahadevam etmelidir. Akut enfeksiyonlarda genellikle 7-10 gün sürer. Duyarlılığı kanıtlanmış á-hemolitik streptokokların neden olduğu erizipel, pürülan tonsillit gibi enfeksiyonlarda akut romatizma, glomerülonefrit gibi geç komplikasyonları ekarte etmek için tedavi en az 10 gün sürdürülmelidir. Komplike olmayan alt idrar yolları enfeksiyonlarında ise 3 günlük bir tedavi yeterlidir. Gonore de tek dozluk tedavi tavsiye edilir. DOZ AŞIMI : Doz aşımı durumunda ilaç derhal kesilmeli; gerekli suportif ve semptomatik tedaviler uygulanmalıdır.


İlaç Fiyatı 11.15 YTL


Reçeteli Verilir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)


* KOZOKSIN 200 MG 20 TABLET
* KOZOKSIN 200 MG 10 TABLET
* GİRASİD % 0,3 5 ML KULAK DAMLASI
* MENOFLOKS 200 MG/100ML IV FLAKON
* UROSIN 200MG 10 FİLM TABLET
* DROVID 200 MG 10 FİLM TABLET
* EXOCIN STERIL OFTALMİK SOLUSYONU
* MENOFLOKS 200 MG 10 FİLM TABLET
* OFLOKS 200 MG 10 TABLET
* MENOFLOKS 400 MG 5 FİLM TABLET
* OFLOCIDE 200 MG 10 TABLET
* TARIVID 200 MG 10 TABLET
* OFLOCIDE FORT 400 MG 5 FİLM TABLET
* TARIVID 200 MG 100 ML FLAKON
* TARIVID 400 MG 5 FİLM TABLET
* OFLOCIDE FORT 400 MG 10 FİLM TABLET

Oferta 5 mg 28 tablet

Etken Madde(ler):
Olanzapin

Piyasa Şekilleri:
5 mg: 28 film tablet, 10 mg: 28 film tablet içeren blister ambalajlarda.7.5 MG 28 film tablet

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Genel doz: Oferta için önerilen başlangıç dozu, aç veya tok karnına günde bir defa 5-10 mg’dır. Birkaç gün içerisinde 10 mg/gün’lük hedef doza ulaşılır. Sonraki doz ayarlamaları, eğer endike ise, genellikle minimum 1 haftalık aralıklarla yapılmalıdır. Doz ayarlamaları gerektiğinde, 5 mg’lık doz artış ve azaltmalarının yapılması önerilir. Klinik çalışmalarda, olanzapinin 10-15 mg/gün’lük doz aralığında, şizofrenide etkili olduğu gösterilmiştir. Ancak, günde 10 mg’ın üzerindeki dozların daha etkili olduğu bildirilmemiştir. 10 mg/gün’lük hedef dozdan daha yüksek bir doza yapılan artış (15 mg/gün veya daha fazla) sadece klinik değerlendirme yapıldıktan sonra önerilmektedir. Günde 20 mg’ın üzerindeki dozların güvenilirliği klinik çalışmalarda değerlendirilmemiştir. Zayıf, hipotansif reaksiyonlara eğilimi olan, olanzapin metabolizmasını yavaşlatabilen birden fazla faktörün söz konusu olduğu (örn. 65 yaşın üzerindeki, sigara içmeyen kadın hastalar) ya da olanzapine farmakodinamik olarak daha duyarlı olan hastalar için önerilen başlangıç dozu 5 mg’dır. Endike olduğunda, bu hastalar için doz artışı dikkatle yapılmalıdır. 18 yaşın altındaki çocuklarda çalışılmamıştır. Yaşlılar: 5 mg/gün’lük doz rutin kullanımda endike değildir ancak 65 yaş ve üzerindeki hastalarda tedavinin başlangıcında kullanılır. Renal ve hepatik yetersizlik: Bu tip hastalarda tedaviye 5 mg/gün’lük dozla başlanmalıdır. Hepatik yetersizlikte (siroz, Child-Pugh derecesi A ve B) 5 mg/gün olan başlangıç dozu dikkatle arttırılmalıdır. Olanzapin metabolizmasını yavaşlatabilen birden fazla faktör söz konusu olduğunda (kadınlar, yaşlılar, sigara içmeyenler) başlangıç dozunun düşük tutulması düşünülmelidir. Bu tür hastalarda doz konservatif olarak yükseltilmelidir.

ENDİKASYONLARI

Olanzapin, şizofreni tedavisinde endikedir. Başlangıç tedavisine yanıt vermiş hastaların idame tedavisinde klinik düzelmenin sağlanmasında etkilidir. Bipolar bozuklukta olanzapin, orta derece ile ağır manik dönemlerin tedavisinde ve bipolar bozuklukta reküransların önlenmesinde endikedir.,

KONTRENDİKASYONLARI

İlacın içeriğindeki maddelere karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir. Olanzapin, dar açılı glokom riski olanlarda kontrendikedir.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Ketoasidoz veya komaya bağlı hiperglisemi veya varolan diyabetin alevlenmesi, bazı ölümcül vakalar da dahil olmak üzere çok nadir olarak bildirilmiştir. Bazı vakalarda, önceden vücut ağırlığının artmış olması bu duruma eğilimin olabileceğini göstermiştir. Diyabetik hastalarda ve diabetes mellitusun gelişebileceği risk faktörleri olan hastalarda düzenli klinik izleme önerilmektedir. Prostatik hipertrofisi veya paralitik ileusu ve benzer durumları olanlarda dikkatle reçete edilmesi önerilir. Antipsikotik tedavisi sırasında, hastanın klinik durumundaki iyileşme birkaç günden birkaç haftaya kadar sürer. Bu süre zarfında hastalar yakından izlenmelidir. Yükselen ALT ve/veya AST’ı olan hastalarda, hepatik yetersizliğin belirti ve semptomları olan hastalarda, sınırlı hepatik fonksiyonel rezervi ile ilişkili önceden var olan durumları olan hastalarda ve potansiyel olarak hepatotoksik ilaçlarla tedavi edilen hastalarda dikkatli olunmalıdır. Tedavi sırasında artan ALT ve/veya AST vakaları takip edilmeli ve dozun azaltılması düşünülmelidir. Hepatit teşhisi konan vakalarda olanzapin tedavisi kesilmelidir. Herhangi bir sebeple düşük lökosit ve/veya nötrofil sayımı olan hastalarda, geçmişinde ilaca bağlı gelişmiş kemik iliği depresyonu /toksisitesi olan hastalarda, beraberindeki bir hastalık, radyasyon tedavisi veya kemoterapi nedeniyle kemik iliği depresyonu olan hastalarda ve hipereozinofilik durumları veya miyeloproliferatif hastalığı olan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Nöroleptik Malign Sendrom (NMS): NMS antipsikotik ilaç tedavisiyle bağlantılı potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir durumdur. Nadir sayıdaki NMS’un, olanzapin alımıyla bağlantılı olduğu bildirilmiştir. Eğer hasta NMS’u gösteren belirti ve semptomlar gösterirse, veya NMS’e ait ek klinik belirtiler olmaksızın açıklanamayan yüksek ateş görülüyorsa, olanzapin dahil tüm antipsikotik ilaçlar kesilmelidir. Olanzapin, nöbet geçmişi olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır veya nöbet eşiğini düşürebilecek faktörlerin görüldüğü hastalarda da dikkatli olunmalıdır. Olanzapinle tedavi edilen hastalarda nadiren nöbet bildirilmiştir. Bildirilenlerin çoğunun geçmişinde nöbet olduğu ya da nöbet oluşumu için risk faktörlerinin olduğu rapor edilmiştir. Olanzapin alan hastalarda tardif diskinezi belirti ve semptomları ortaya çıkarsa, dozun azaltılması veya ilacın kesilmesi düşünülmelidir. Bu semptomlar geçici olarak artabilir veya tedavi kesildikten sonra bile yükselebilir. Olanzapinin yaşlılarda kullanımıyla ilgili yapılan klinik çalışmalarda, postüral hipotansiyon nadir olarak görülmüştür. Diğer antipsikotiklerde olduğu gibi, 65 yaşın üzerindeki hastalarda tansiyonun periyodik olarak ölçülmesi önerilir. Özellikle konjenital uzun QT sendromu, konjestif kalp yetmezliği, kalp hipertrofisi, hipokalemi veya hipomagnezemisi olan yaşlılarda, QTc aralığını artırdığı bilinen ilaçlarla birlikte reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Gebelik kategorisi C’dir. İnsanlar üzerinde deneyim sınırlı olduğundan dolayı, hamilelik sırasında yalnızca fetüse olabilecek potansiyel riskine karşın potansiyel yararları düşünülerek kullanılmalıdır. İnsanlarda olanzapinin süte geçip geçmeyeceği bilinmemektedir. Hastalara, olanzapin kullandıkları süre zarfında emzirmemeleri önerilmelidir. Olanzapin uyku hali oluşturabileceği için hastalar, motorlu araçlar da dahil tehlikeli makineleri kullanırken dikkatli olmalıdırlar.
YAN ETKİLER

Çok sık (>%10): Kilo alımı, somnolans, alzheimer hastalığı bulunan kişilerin katıldığı çalışmalarda duruş bozukluğu, plazma prolaktin düzeyinde artış; ancak klinik belirtilerle (örn. Jinekomasti, galaktore ve memede büyüme) nadiren karşılaşılmıştır. Hastaların çoğunda tedaviye devam edilmesine rağmen düzeyler normale dönmüştür. Sık (%1-10): Eozinofili, iştah artışı, glukoz düzeyinde ve trigliserid düzeylerinde artış, baş dönmesi, akatizi, ortostatik hipotansiyon, kabızlık ve ağız kuruluğu dahil olmak üzere hafif ve geçici nitelikte antikolinerjik etkiler, hepatik transaminazlarda (ALT, AST) özellikle erken tedavide asemptomatik geçici yükselmeler, asteni, ödem. Sık olmayan (%0.1-1): Hipotansiyon ya da senkop ile birlikte veya tek başına bradikardi, ışığa duyarlılık reaksiyonu, kreatinin fosfokinaz düzeyinde artış. Nadir (%0.01-0.1): Lökopeni, epileptik nöbetler (bu vakaların çoğunda nöbet öyküsü ya da nöbetlere karşı yatkınlığı arttıran faktörler belirlenmiştir), döküntü. Çok nadir (<%0.01): Trombositopeni, ketoasidoz veya komayla ilişkili olarak bazıları ölümle sonuçlanabilen hiperglisemi ya da diyabette kötüleşme, Nöroleptik Malign Sendrom, pankreatit, hepatit, priapizm.

ETKİLEŞMELER


Olanzapin CYP1A2 ile metabolize olduğundan, bu izoenzimi özellikle indükleyen veya inhibe eden maddeler olanzapinin farmakokinetiğini etkileyebilir. Olanzapin metabolizması sigara içme ve karbamazepinle indüklenip olanzapin konsantrasyonlarında azalmaya yol açabilir. Spesifik CYP1A2 inhibitörü olan fluvoksaminin, olanzapinin metabolizmasını belirgin olarak inhibe ettiği kanıtlanmıştır. Fluvoksamini takiben alınan olanzapinin cmax’ındaki ortalama artış sigara içmeyen kadınlarda %54, sigara içen erkeklerde %77 olmuştur. Olanzapinin ortalama AUC artışı, sırasıyla %52 ve %108 idi. Fluvoksamin veya siprofloksasin, ketokonazol gibi herhangi bir CYP1A2 inhibitörü kullanımında daha düşük bir olanzapin başlangıç dozu düşünülmelidir. Aktif kömür oral olanzapin biyoyararlanımını %50-60 azaltır ve olanzapinden en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır. Olanzapin direkt ve indirekt dopamin agonistlerin etkilerini antagonize edebilir. Valproatın plazma seviyelerinin terapötik olarak gözlemlenmesi olanzapinle birlikte tedavinin başlangıcından sonra, valproat dozunun ayarlanması gerektiğini göstermemiştir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ)

* ZYPREXA 10 MG IM ENJ. SOL. İÇİN TOZ İÇEREN FLAKON
* REXAPİN 2,5 MG 28 FİLM TABLET
* ZYZAPİN 5 MG 28 FİLM TABLET
* ELYNZA 5 MG 28 TABLET Bilim
* REXAPİN 5 MG 28 FİLM TABLET
* OZAPRİN 5 MG 28 FİLM TABLET
* REXAPİN 7.5 MG 28 FİLM TABLET
* ZYZAPİN 10 MG 28 FİLM TABLET
* ZYPREXA 5 MG 28 TABLET
* ZYPREXA VELOTAB 5 MG 28 DİLALTI TABLET
* OZAPRİN 10 MG 28 FİLM TABLET
* ZYPREXA VELOTAB 10 MG 28 DİLALTI TABLET
* ZYPREXA 10 MG 28 TABLET
* OZAPRİN 20 MG 28 FİLM TABLET

Oculotect fluid 50 mg 10 ml oft.sol.

» Göz damlası


Etken Maddesi
Polvidon


OCULOTECT FLUID 50 MG 10 ML OFTALMİK DAMLA

İthal, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


Bir ml de : Polividon............... 50 mg ortalama molekül ağırlığı 29.000) Borik asit............. 2.00 mg Sodyum klorür.......... 5.40 mg Sodyum laktat.......... 0.20 mg Potasyum klorür........ 1.50 mg Kalsiyum klorür........ 0.15 mg Magnezyum klorür....... 0.20 mg Enjeksiyonluk su .y.m.... 1 ml içermektedir.


ENDİKASYONLARI


Kuru keratokonjunktivit de dahil, göz kuruluğu durumlarının (gözyaşı filminin dayanıksız olduğu durumlarda gözyaşı yerine veya göz yüzeyinin nemlenmesinin yetersiz olduğu durumlarda) semptomatik tedavisi için; sert ve yumuşak kontakt lensler için kaydırıcı olarak kullanılır.


KONTRENDİKASYONLARI


Göz damlasının bileşimindeki maddelerin herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Oculotect Fluid sine Steril Göz Damlası’na ek olarak başka göz ilaçları (örneğin glokom tedavisi için) kullanılması gerektiğinde, iki ilacın uygulanması arasında en az 5 dakika ara verilmeli ve Oculotect Fluid sine Steril Göz Damlası daima daha sonra damlatılan ilaç olmalıdır. Hamilelik ve Emzirme: Oculotect Fluid sine Steril Göz Damlası’nın hamilelerde veya emziren annelerde emniyetine dair deneyim mevcut değildir. Bu yüzden zorunlu olmadıkça hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması tevsiye edilmez. Araç ve Makina Kullanma Yeteneğine Etkisi: İlacın damlatılmasından hemen sonra bulanık gören hastalar, araç veya makine kullanmamalıdır.


YAN ETKİLER


Bazen hafif, geçici yanma veya yapışma duygusu ve çok ender olarak iritasyon veya aşırı duyarlık reaksiyonları görülebilir


ETKİLEŞMELER


Yüksek tuz konsantrasyonları örneğin sodyum sülfat soğukta; sodyum klorür sıcakta polividonun çökmesine neden olabilir. Çözeltinin iyon gücüne bağlı olarak metil ve propil hidroksibenzoat polividon ile kolayca kompleks oluşturabilirler.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde günde 4 defa 1 damla, veya hastalığın şiddetine göre gerektikçe konjonktiva kesesi içine aşağıda tarif edildiği şekilde damlatılır. 1. Ampul şeklindeki plastik tek dozluk bir birimi ayırınız. 2. Kapağını döndürerek koparıp açınız. 3. Başınızı geriye doğru eğip bir elinizle alt göz kapağınızı yavaşça aşağı doğru çekiniz; diğer elinizle de ilaç kabını gözünüzün üstünde başaşağı tutunuz. Plastik kabı yavaşça sıkarak bir damla damlatınız. Damlanızı damlattıktan sonra parmak ucunuz ile gözünüzün iç ucuna 1-2 dakika bastırınız. Bu, damlanın göz kanallarından buruna akmasını önler ve böylece Oculotect Fluid sine Steril Göz Damlası gözünüzde kalarak etkisini gösterir. Tek dozluk kaplardaki ilaç miktarı sağ ve sol göze birer defa damlatmaya yeterlidir. Not: Oculotect Fluid sine Steril Göz Damlası kontakt lensleri ıslatmak için kullanıldığında, takılmadan önce lensin üzerine bir damla damlatılır. Tedavinin süresini hekim belirler. Oculotect Fluid sine Steril Göz Damlası koruyucu madde içermez. Tek dozluk ambalajda ilaç orijinal kapak açılıncaya kadar sterilitesini korur. Oculotect Fluid sine Steril Göz Damlası kabın açılmasından sonra hemen kullanılmalıdır. Kullandıktan sonra kalan kısmı saklamayınız atınız. Son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız. DOZ AŞIMI ve TEDAVİSİ Bildirilmemiştir. Ağız yoluyla alınırsa, 12.600 molekül ağırlıklı polividon yaklaşık 11 saat içinde idrarla uzaklaştırılır.


İlaç Fiyatı 4.48 YTL


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* OCULOTECT FLUID SINE 0.4 ML OFT.SOL

Ocufen 5 ml oft.solüsyon

» Oftalmolojik Nonsteroidal Antienflamatuarlar

FORMÜLÜ

0.3mg/mlFlurbiprofen sodyumOftalmik solüsyon

ENDİKASYONLARI

Ameliyat esnasında meydana gelen miyozisin önlenmesi, ameliyat sonrası ve laser trabeküloplastisi sonucu anterior segmentte meydana gelen enflamasyon.

KONTRENDİKASYONLARI

Epitelyal herpes simpleks keratiti, içindeki herhangi bir maddeye, aspirin veya herhangi bir non-steroid antienflamatuar ilaca karşı aşırı hassasiyeti olanlar.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Akut enfeksiyonlar maskelenebilir, Herpes simpleks keratiti geçirmiş olan hastalar yakından takip edilmelidir. Hamilelerde yararın fetusa olacak riskinden yüksek olduğu durumlarda kullanılmalıdır.

YAN ETKİLER

Geçici yanma ve batme ile gözde minör iritasyon.

ETKİLEŞMELER

Yoktur.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Ameliyat esnasındaki miyozisi önlemek için ameliyattan 2 saat önce başlayarak yarım saatte bir (1) damla olmak üzere toplam 4 damla; ameliyattan 24 saat sonra başlamak üzere 4 saatte bir (1) damla damlatılır. Dozaşımı: Yanlışlıkla yutulduğunda seyreltmek için sıvı içilmelidir.

ocubrax 5 ml oft. solüsyon

Diklofenak sodyum 1mg, tobramisin 3 mg/mL


ENDİKASYONLARI


Birnonsteroid antiinflamatuvar ajanın endike olduğu ve kon­kominant bakteriyeloküler enfeksiyonun varlığı veya riskinin yüksek olduğu katarakt cerrahisindegözün ön kamara­sındaki enflamasyo­nun önlenmesinde veya tedavisinde endikedir.


KONTRENDİKASYONLARI


Bileşimindekimaddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır.Aktif korneal ülser ile viral keratokonjonktivit rahatsız­lığı olan veasetilsalisilik asit ya da başka pros­ta­glandin inhibitörlerin kullanımınınastım krizi ya da ürtiker ve­ya akut rinite yol açtığı hastalardakullanılmamalıdır


UYARILAR & ÖNLEMLER


Diğer aminoglikozitantibiyotikler, asetilasetik asit, fenilasetik asit türevleri ve diğer nonsteroidal an­ti­enflamatuar ajanlar ile çapraz duyarlılık olasılığı dik­katealınmalıdır. Gebeler, emziren annelerde ve çocuklar için özel bir uyarıya gerekgörülmemiştir. Bu dönemlerdeki olası kullanımı, doktor tarafından değerlendiril­melive belirlenmelidir. Otomobil ve makine kullanımına etkileri gözlenmemiştir.


YAN ETKİLER


Genellikle iyi tolere edilmesine karşın, zaman zamantahriş, yanma, göz yaşarması, yabancı ci­simlere karşı duyarlık, vb. ortayaçıkabilir. Bunların hepsi hafif etkili ve geçicidir, tedavinin kesilmesindensonra kaybolur.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


Genellikle etkilenen göze(lere) günde 4 kez iki damladamlatılır. Cerrahiden sonra tedaviye 21 gün kadar devam edilebilir. Günlükuygulama sayısı ve tedavinin sü­resi doktorun değerlendirmesine uygun olarakdeğişti­ri­lebilir.



İlaç Fiyatı 8.26 YTL


Reçeteli Verilir.

Octostım 15 mcg 1 ampul

» Antidiüretik


FORMÜLÜ


1 ml ampulde: Desmopressin asetat 15 mcg (13.4 mcg desmopressine eşdeğer) Sodyum klorür 9 mg Enjeksiyonluk su k.m. 1ml HCL k.m.


ENDİKASYONLARI


Tedaviye ya da teşhise yönelik ameliyatlardan önce, uzamış kanama süresinin kısaltılması ve normale döndürülmesi, ya da konjenital ya da ilaca bağlı trombosit disfonksiyonu, üremi, karaciğer sirozu bulunan hastaların ve etiyolojisi bilinmeyan uzamış kanama süreli hastaların kanamalarını kontrol altına almada endikedir. Test dozuna olumlu yanıt veren hafif hemofili A ve von Willebrand hastalığı olan hastaların küçük cerrahi müdahalelerinde kanamanın kontrolü ve proflaksisi. Ender durumlarda-hastalığın orta dereceli şekilleri dahi tedavi edilebilir. Octostim von Willebrand hastalığı tip IIB’li hastalarda kullanılmamalıdır.


KONTRENDİKASYONLARI


Aşağıdaki durumlarda OCTOSTIM kullanılmamalıdır: - Psikolojik polidipsı - Stabil olmayan angina pectoris - Dekompanse kalp yetmezliği - Von Willebrand hastalığı tip IIB


UYARILAR & ÖNLEMLER


Aşırı sıvı yüklenmesini ve hiponatremiyi önlemek için önlem alınmalıdır. Sıvı alımı en aza indirgenmeli ve düzenli olarak vücut ağırlığı ölçülmelidir. Eğer vücut ağırlığında kademeli artış oluyorsa, serum sodyum miktarının 130 mmol/l’nin altına düştüğünde ya da plazma ozmolalititesinin 270 mosm/kg’nin vücut ağılığının altına düştüğünde sıvı alımı derhal azaltılmalı ve hemen OCTOSTIM tedavisi durdurulmalıdır. Trisiklik antideprasanlar, klorpromazin ve karbamazepin gibi antidiüretik hormon salıveren maddeler, aditif antidiüretik etki yaparlar ve su tutulması riskini artırırlar. OCTOSTIM infüzyonu sırasında hastanın kan basıncı sürekli ölçülmelidir. OCTOSTIM, trombositopenide uzamış kanama süresini kısaltmaz. GEBELİK Gebelikte güvenilirliği kesinlik kazanmamıştır. LAKTASYON Emziren anneler üzerinde kontrollü çalışma yoktur.


YAN ETKİLER


Tedavi gören hastaların çok azında, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, mide ağrısı olabilir. Sık görülen yan etkiler: ( 1/100’den çok): Yorgunluk, baş ağrısı, kan basıncında geçiçi düşüş ve refleks taşikardi, uygulama sırasında yüzde kızarıklık.Mide ağrısı, bulantı. Ender görülen yan etkiler: (1/1000) baş dönmesi. Su alımı kısıtlanmadan tedavi yapılırsa, vücutta su tutulması ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkar: (Serum sodyumda düşüş, kilo artışı, ağır vakalarda konvülsiyonlar.)


ETKİLEŞMELER


Indometasın desmopressine cevabın süresini etkilemez ama cevabı artırabilir


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


İnvazif bir ameliyattan önce kanamanın kontrolü ve proflaksisi: Subkütan yoldan, 0.3 mcg/kg dozda uygulanır ya da, serum fizyolojikte seyreltilerek (50-100 ml), 15-30 dakika içinde intrevenöz infüzyon şeklinde verilir. Eğer olumlu sonuç alınırsa, OCTOSTIM başlangıç dozu 6-12 saat arayla 1-2 defa tekrarlanabilir. Dozun daha fazla tekrar etkinin azalmasıyla sonuçlanır. Hemofili hastalarda VIII:C’nin istenen şekilde yükselmesi, faktör VIII konsantresiyle tedavideki kriterle saplanır. VII:C yoğunluğu düzenli olarak izlenmelidir zira, bazı vakalarda dozun tekrarına bağlı olarak etki azalması olabilir. Eğer OCTOSTIM infüzyonu, plazmada VIII:C yoğunluğunu istenilen düzeye çıkarmazsa, tedavi, faktör VIII konsantresi vererek tamamlanabilir. Hemofilili hastaların tedavisi her hastanın koagulasyon laboratuarı ile işbirliği yaparak yürütülmelidir. Koagulasyon faktörünün ve kanama süresinin tayini OCTOSTIM tedavisinden önce yapılmalıdır. VIII:C ve vWF:Ag plazma düzeyleri, desmopressın uygulandıktan sonra belirgin bir şekilde artar. Bununla birlikte, desmopressinde önce ya da sonra bu faktörlerin plazma yoğunluğu ile kanama süresi arasında bir korelasyon kurmak mümkün olmamıştır. Dolayısıyla, desmopressinin kanama süresi üzerindeki etkisi mümkün olduğu takdirde her hastada ayrı ölçülmelidir. Kanama süresi testleri mümkün olduğu kadar standartlaştırılmalıdır. Kanama süresi zamanı tayini ve koagülasyon faktörleri plazma düzeyleri tayini bir koagülasyon labaratuarı ile işbirliği yaparak belirlenmelidir. DOZ AŞIMI Doz aşımında sıvı retansiyonu ve hiponatremi riski vardır. Hiponatremi tedavisi hastaya göre değişmekle birlikte şunlar yapılabilir: Aseptomatik hiponatremi sıvı alımını kısıtlayarak ve desmopressin tedavisini keserek düzeltilir. Semptomatik vakalarda izotonik ya da hipertonik sodyum klorür infüzyonu ilave edilebilir. Sıvı retansiyonu fazlaysa, (konvülsiyonlar ve şuur kaybı) furosemid tedaviye eklenmelidir.


İlaç Fiyatı 40.27 YTL


Reçeteli Verilir.


İLAÇ EŞDEĞER ANALİZİ (MUADİLLERİ )


* MINIRIN 4 MCG 10 AMPUL
* MINIRIN 0,1 MG 30 TABLET
* MİNİRİN MELT 120 MCG 30 TABLET
* MINIRIN 0,2 MG 30 TABLET
* MINIRIN 2,5 ML SOLÜSYON
* MINIRIN 0,1 MG 2,5 ML SPREY
* MINIRIN 0,1 MG 30 TABLET
* MINIRIN 4 MCG 10 AMPUL
* MINIRIN 0,2 MG 30 TABLET

Octinum 20 gr damla

» Sempatomimetik, Spazmolitik

FORMÜLÜ

100mg/mlİzomefeten hclDamla

ENDİKASYONLARI

Ameliyat sonu gaz ve kusmalar, astım, boğmaca, böbrek ve uterus kolikleri, dismenore, doğum, gastrit, göbek kolikleri, hıçkırık, infantil kusma ve gastrit spazmları gibi düz kas spazmları, loşi retansiyon, mide ve duodenum ülserleri, mide ve duodenumun radyolojik incelemeleri, özofagus spazmları, pilor, safra yolları, spastik kabızlıkta endikedir.

KONTRENDİKASYONLARI

Bildirilmemiştir.

UYARILAR & ÖNLEMLER

Gebeliğin ilk trimesterinde kullanılmaz. Hipertansiyonda ve kalp hastalıklarında dikkatle kullanılır.

YAN ETKİLER

Bulantı, sıcaklık hissi, terleme çarpıntı ve baş ağrısı gibi yan etkiler görülebilir.

ETKİLEŞMELER

Bildirilmemiştir.

DOZU & KULLANIM ŞEKLİ

Erişkinlerde 3x15-20 damla/gün, bir aylıktan küçük çocuklarda 3-4x2 damla/gün, 1 ay-1 yaş arası çocuklarda 3-4x3-5 damla/gün, 1-5 yaş arası çocuklarda 3-4x5-11 damla/gün ve 7-14 yaş arası çocuklarda 3-4x12-20 damla/gün dozda kullanılır.