16 Mart 2010 Salı

mannitol % 20 500 ml setsiz şişe

» Solüsyon


MANNITOL %20 500 ML SOL SETSİZ ŞİŞE

Yerli, Beşeri bir ilaçdır.


FORMÜLÜ


20 grMannitolSolüsyon100 mlEnjeksiyonluk suSolüsyon


ENDİKASYONLARI


İE %20 Mannitol Solüsyonu aşağıdaki durumlarda kullanılır: Terapötik amaçla kullanımı:- İrreversibi böbrek yetmezliği oluşmadan akut böbrek yetmazliğinin aligürik fazının önlenmesi veya tedavisi için diürezin artırılmasında,- İnrakraniyal basıncın azaltılması ve serebral ödemin tedavisinde,- Artmış intraoküler basınç diğer yollarla düşürülmediği zaman, basıncın azaltılmasında,- Toksik maddelerin idrarla atılımını artırmak ve idrar yolların irrigasyonunda,Diagnostik amaçla kullanımı: Glomerüler Filtrasyon hızının ölçülmesinde.


KONTRENDİKASYONLARI


Şiddetli böbrek rahatsızlıklarına bağlı anüri; ağır akciğer konjestiyonu veya belirgin akciğer ödemi; kafa ameliyatları dışındaki aktif intrakraniyal kanama; şiddtli dehidratasyon; mannitol tedavisi uygulandıktan sonra oligüri ve azotemide ağırlaşmada dahil, gelişen böbrek yetmezliği veya böbreklarin çalışmaması; mannitol tedavisinden sonra gelişen kalp yetmezliği veya akciğer konjestiyonu.


UYARILAR & ÖNLEMLER


Mannitol solüsyonunun verilişi sırasında; böbrek foksiyonu, idrar çıkışı, sıvı dengesi, serum ve potasyum düzeyleri, santral venöz basınç izlenmelidir.
Mannitol, sıvı ve eloktronik tedavisi için uygun değildir. Bu gibi durumlarda homeostaz, sıvı ve eloktrolit tedavisi ile sağlanmalıdır.
Eloktrolit içermeyen mannitol solüsyonları kan ile birlikte verilmemelidir. Mannitolün damar dışına kaçmasından sakınılmalıdır. Aksi taktirde lokal ödem ve cilt nekrozları oluşabilir. Eğer kan ile birlikte uygulanacaksa, psödoaglütinasyondan sakınmak için mannitol solüsyonunun her bir litresine en az 20 mEq sodyum klorür ilave edilmelidir.
Hamilelerde kullanımı: Potansiyel yararları, meydana gelebilecek zararlardan daha fazla değilse, hamile kadınlarda kullanılmamalıdır.
Emzirme döneminde kullanımı: Emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır. Çocuklarda kullanımı: 12 yaşın altındaki hastalarda dozajı bilinmemektedir. Uygulama sırasında istenmeyen bir etki görüldüğünde, infüzyon hemen kesilmeli, hastanın durumu değerlendirilmeli ve gerekli ise uygun tedavi edici önlemler alınmalıdır. Eğer gerekirse geriye kalan solüsyon kontrol için saklanmalıdır.
Uygulamadan önce her şişe gözden geöirilmelidir. Şişe ters çevrilerk çökme, kirlilik ve şişede çatlaklık, vakum kontrolü yapılmalı, partikül görülen çözeltiler kullanılmamalıdır.
Solüsyon bir defada kullanılmalıdır. Bir uygulamada artan çözelti tekrar kullanılmamalıdır.
Hastada uygulamaya bağlanabilecek ateş veya titreme belirtileri görülürse uygulamaya son verilmelidir.
Donmaya ve aşırı sıcaklara korunmalıdır.


YAN ETKİLER


Hiponatremi en büyük problemdir. Büyük miktarların hızla verilmesi çok sakıncalıdır ve ekstraselüler alana intraselüler sıvının geçmesi sonucu selüler dehidratasyon ve intravasküler alanın genişlemesi dolayısıyla konjestif kalp yetmezliği ve akciğer ödemi gelişebilir. İntraselüler alanda ekstraselüler alana potasyumun hareketi sonucu hiperkaleni oluşabilir. daha seyrek olarakta mannitolün yoğun infüzyonu ile reversibl akut oligürik böbrek yetmezliği gelişebilir. Mannitol, serebral kan akımını arttırdığından, sinir sistemi ameliyatı geçirmiş hastalarda postoperatif kanama riski oluşabilir. Hipo ya da hipertansiyon, taşikardi ortaya çıkabilir. Ağız kuruluğu, susama hissi, baş ağrısı, idrar çıkışında artma, bulantı, kusma, bulanık görme, sersemlik hali, citte kızarıklık gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Göğüs ağrısı, taşikardi, üşüme, ateş, idrar retansiyonu, elektrolit dengesinin bozulması, akciğer konjestiyonu , bacakların alt tarafında ve ayaklarda şişme, tıbbi açıdan dikkat gerektiren yan etkilerdir.


ETKİLEŞMELER


Demir (III) Hidroksit Polimaltoz Kompleksindeki demir (III) kompleks yapmış olduğundan, yiyeceklerdeki bileşenlerle (fitin, oksalat, tanin) ve birlikte uygulanan ilaçlarla (tetrasiklin, antiasidler) iyonik etkileşme görülmez. Buna karşın demir iyonları (Ferröz tuzları) yukarıda sayılan maddelerle çözünmeyen kelatlar oluşturarak demir emilimini azaltırlar. Dışkıda gizli kan aranması sırasında yanılgıya neden olmaz. Bu nedenle, bu inceleme sırasında tedavinin kesilmesine gerek yoktur.


DOZU & KULLANIM ŞEKLİ


İntravenöz yolla uygulanır. Akut böbrek yetmezliğinin önlenmesi: Erişkinlerde , kardiyovasküler ve diğer tip ameliyatlarda başlangıçta verilen %5-10 luk konsantrasyonları takiben %20 lik mannitol solüsyonu uygulanır. Oligüri tedavisinde: %15-20 lik solüsyon halinde 100 g mannitol 90 dakikadan fazla bir sürede verilir. İntrakraniyal basıncın ve beyin hacminin azalması: Sinir sistemi cerrahisinden önce veya sonra beyin hacminin azaltılması için 30-60 dk boyunca %15-20 lik solüsyon halinde 1.5-2 g/kg infüzyon verilebilir. Mannitol infüzyonundan önce ve sonra dolaşım ve böbrek rezervi, sıvı ve eloktrolit dengesi, vücut ağırlığı ve toplam vücuda giren madde ve vücuttan çıkan idrar miktarı değerlendirilir. Serebrospinal sıvı basıncında azalma infüzyonla başladıktan 15 dk içinde gözlenmelidir. İntraoküler basıncın azaltılması: 30-60 dakikalık bir zaman içinde &20 lik solüsyondan veya %15 lik solüsyondan 1.5-2 gr/kg verilmelidir. Maksimum etkiyi elde etmek için ameliyattan 1-1.5 saat önce verilir. İntoksikasyonlarda diürezin gelişmesi için ilave tedavi: Konsantrasyon, hastanın sıvı gereksinimine ve idrar atımına bağlıdır. Kaybolan sıvı ve elektrolitlerin i.v infüzyonla replasmanı yapılır. Eğer 200 gr mannitolden sonra yarar sağlanmazsa, infüzyona devam edilmez. Glomerüler filtrasyon hızının ölçümü : %20 lik solüsyonun 100 ml si 180 ml sodyum klorür solüsyonu ile seyreltilir. Elda edilen 280 ml %7.2 lik solüsyon 20 ml/dk. hızla infüze edlir. Uygun zaman aralığında kateterle idrar toplanır ve atılan mannitol miktarı mg/dk. olarak aneliz edilir. Zaman sürecinin başlangıç ve bitiminde kan örneği alınır ve plazmada mannitol konsantrasyonu mg/ml olarak saptanır. Ürolojik yıkama : %2.5-5 lik çözelti halinde kullanılır.Bu şekilde kullanımı suyun hemolitik etkisini, dolaşıma hemoliz edilmiş kanın girişini ve bunun sonucunda oluşacak hemoglobinemiyi en düşük düzeyde tutar.


Reçeteli Verilir.


PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK TAKDİM ŞEKİLLERİ


* MANNİTOL % 20 500 ML SETLİ ŞİŞE
* MANNİTOL % 20 250 ML SETSİZ ŞİŞE
* MANNİTOL % 20 250 ML SETLİ ŞİŞE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder